​Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori

Obilježen Dan Evrope u Crnoj Gori: Crnoj Gori je mjesto u Evropskoj uniji

09/05/2017 - 16:31
News stories

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori obilježila je danas Dan Evrope na centralnoj proslavi organizovanoj u EU Info centru. U svom uvodnom obraćanju ambasador Evropske unije u Crnoj Gori, Aivo Orav, podsjetio je na koristi koje Crnoj Gori donosi integracija u EU, ali i sami proces pristupanja.

 „Integracija u EU nije nešto o čemu samo govore političari i birokrate - to je nešto što građani Crne Gore već mogu da osjete i vide. Imate našu podršku da nastavite dalje na putu ka punopravnom članstvu. Crna Gora pripada Evropskoj uniji i Evropska unija pripada Crnoj Gori”, rekao je Orav.

Govoreći o rezultatima u procesu pregovaranja Miodrag Radović, sekretar Ministarstva evropskih poslova, rekao je da Crna Gora ima pravo da slavi Dan Evrope.

„Danas je Crna Gora lider regiona u procesu pristupanja i sa zadovoljstvom pozdravljamo integraciju svojih susjeda. Uspjesi ostvareni u dosadašnjem periodu nedvosmisleno govore da je naša država na pravom putu, putu demokratskih reformi, ekonomske stabilnosti i evropske budućnosti.“, rekao je Radović.

Gradonačelnik Podgorice, Slavoljub Stijepović je kazao da Podgorica njeguje mir i stabilnost.

„Podgorica je primjer evropskog grada koji zastupa evropske vrijednosti, multinacionalnost i multietničnost. Na nama je da ostvarimo ideju predaka i da to potomcima prenosimo. Sudbina nam je dodijelila proljeće za najznačajnije događaje. Stvaramo, napredujemo i usvajamo evropske standarde. Ne postoji segment gradske uprave, koji nije duboko posvećen ovom cilju”, dodao je Stijepović.

Tokom ceremonije, ambasador Orav, uručio je nagrade pobjednicima likovnog konkursa „Evropa-to smo mi“, u kojem su učestvovale 43 škole iz 18 opština.

Prvu nagradu je dobila učenica Mirjana Drobnjak, učenica devetog razreda Osnovne škole Rifat Burdžović Tršo, iz Lozne kod Bijelo Polje, drugu David Jovanov, iz kotorske OŠ „Njegoš“, a treću Nikolina Radojičić iz OŠ „Dušan Đukanović“, iz Lukova kod Nikšića. Specijalnu nagradu za ukupan kvalitet dostavljenih radova dobila je Osnovna škola „Vuk Karadžić” iz Berana, za čije učenike će biti organozovan izlet na Skadarsko jezero. Prvonagrađena Mirjana dobila je nagradu i od Biciklo.me

U okviru bogatog programa za djecu učenici deset podgoričkih osnovnih škola, odmjerili su snage u „Igrama bez granica“. Skoro 200 djece, svih uzrasta, zajedno sa roditeljima i nastavnicima, imalo je priliku da na sajmu ambasada država članica EU (Švedske, Rumunije, Poljske, Slovačke, Češke, Mađarske, Austrije, Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Grčke, Bugarske) proba tradicionalna jela koja su pripremili predstavnici ambasada zemalja EU. Sve informacije o tome gdje je Crna Gora na evropskom putu prisutnima su dali predstavnici Ministarstva evropskih poslova, a o turističkoj ponudi Crne Gore posjetioci su mogli da saznaju na štandu Nacionalne turističke organizacije.

Simfonijski orkestar Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić“ je, pored intoniranja himni Crne Gore i Evropske unije, izveo Mocartovu „Malu noćnu muziku”.

Dan Evrope je i ove godine tradicionalno obilježen muzičkim koncertima i nizom aktivnosti koje su realizovane u saradnji sa ambasadama država članica, EU Info centrom i lokalnim partnerima.

Centralnoj proslavi su prethodila dva koncerta: 5. maja u Nikšiću, u saradnji sa Bedem festom, organizovana je DJ žurka povodom trideset godina postojanja EU programa Erasmus, a dan kasnije, 6. maja, Dan Evrope je proslavila i podgorička publika, uz hor Viva Vox.

Kratak video o proslavama povodom Dana Evrope: https://youtu.be/agz5lj5BkwI

Editorial Sections: