​Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori

Otvorena nacionalna SOS roditeljska linija 080 888 888

06/02/2017 - 13:52
News stories

Prva nacionalna SOS roditeljska linija otvorena je danas na konferenciji u UN Eko zgradi u okviru projekta „Zaštita djece od nasilja i promocija socijalne inkluzije djece sa invaliditetom na Zapadnom Balkanu i u Turskojˮ, a koji finansira Evropska unija.

Nacionalna SOS roditeljska linija, čiji cilj je da pruži podršku roditeljima i starateljima u usvajanju i primjeni načela pozitivnog roditeljstva i da doprinese sprečavanju i smanjivanju fizičkog kažnjavanja djece, otvorena je na današnjoj konferenciji na kojoj su govorili ambasador EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, ministar rada i socijalnog staranja u Vladi Crne Gore, Kemal Purišić, šef predstavništva UNICEF za Crnu Goru, Bendžamin Perks, i izvršna direktorka NVO Roditelji, Kristina Mihailović.

U svom uvodnom izlaganju, ambasador Orav je naglasio da je zaštita djece postala prioritetno pitanje za države članice i Evropsku uniju u cjelini. Iako je nasilje neprihvatljivo bez obzira na to protiv koga je usmjereno, ambasador EU je istakao da je naročito zabrinjavajuće kada se radi o djeci. „U ovom slučaju, ne možemo sebi da priuštimo da ostanemo ravnodušni posmatrači, jer posljedice nasilja nad djecom ostavljaju ožiljke ne samo na njima, već na cijelom društvu,ˮ kazao je Orav.

Govoreći o važnosti porodice kao najboljeg ambijenta za pružanje zaštite i fizičke i emotivne sigurnosti za djecu, Orav je ukazao i na činjenicu da dom često može da postane opasno mjesto u kome je teško iskorijeniti zlostavljanje, zanemarivanje ili štetne običaje. „Zato danas moramo da pošaljemo jasnu poruku: disciplina nikada ne može biti izgovor za nasilje nad djecom. Moramo ujediniti naše napore u radu na prevenciji nasilja nad djecom i na djelotvornom odgovoru na kršenje prava djeteta,ˮ rekao je Orav, dodavši da je uspostavljanje nacionalne SOS roditeljske linije veliki iskorak u pružanju podrške porodicama u Crnoj Gori.

Ministar Purišić je podsjetio da se Crna Gora, nakon izmjena Porodičnog zakona 2016. Godine, pridružila grupi od oko 50 zemalja širom svijeta koje su eksplicitno zabranile fizičko kažnjavanje djece.

U ime UNICEF-a, Bendžamin Perks je naveo da će SOS roditeljska linija obezbijediti kredibilne i naučno utemeljene smjernice za roditelje koji zatraže pomoć, i to na diskretan, neosuđujući i podržavajući način. „Putem ove linije, roditelji će dobijati savjete o nenasilnom disciplinovanju djece koja će ojačati, a ne oslabiti, vezu između djeteta i roditelja,ˮ istakao je Perks. On je naglasio da nema bolje investicije jednog društva od promovisanja optimalnog roditeljstva za optimalan razvoj djeteta.

Ovu inicijativu podržali su i svi crnogorski mobilni operateri i Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost. Prva nacionalna SOS roditeljska linija je anonimna, besplatna i dostupna svim zainteresovanim roditeljima putem broja 080 888 888, svakog radnog dana od 16 do 20 časova.

Languages:
Editorial Sections: