​Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori

EU dodijelila 22,9 miliona eura podrške Crnoj Gori

13/02/2017 - 15:27
News stories

Usvajanjem Programa za 2016., Evropska komisija je 2. decembra prošle godine dodijelila 22,9 miliona eura Crnoj Gori za podršku sprovođenju reformi na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Program je usmjeren na oblasti zaštite životne sredine i konkurentnosti, i dio je šireg programa podrške koja je opredijeljena za period od 2014. do 2020. godine, vrijedan preko 270 miliona eura.

„Evropska unija je najveći investitor u Crnoj Goriˮ, rekao je ambasador Aivo Orav, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, uz podsjećanje da je EU već uložila preko 235 miliona eura putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć. „Ovu investiciju prati i odgovornost – kada EU ulaže novac svojih poreskih obveznika, želi da dobije nešto i zauzvrat. U ovom slučaju, želimo da vidimo održiv bilans rezultata reformi koji će promijeniti život građana Crne Gore na bolje, a istovremeno i Crnu Goru dobro pripremiti za članstvo,ˮ istakao je Orav.

Ukupno 16 miliona eura biće opredijeljeno za oblast zaštite životne sredine, u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha i vode, promovisanja reciklaže otpada i za borbu protiv klimatskih promjena. Podrška EU takođe će poslužiti Crnoj Gori da se pozabavi problemom rizika od poplava, i da sačuva, zaštiti i poboljša kvalitet vode za kupanje. Dodatnih 6,9 miliona eura biće uloženo u konkurentnost privrede i za inovacije, naročito za mala i srednja preduzeća. Zahvaljujući podršci EU, crnogorske kompanije imaće bolji pristup finansijama i postaće konkurentnije na širem međunarodnom tržištu. Takođe, kroz ovaj program, EU će snabdjeti Tehnopolis u Nikšiću i Zavod za metrologiju Crne Gore sa najsavremenijom laboratorijskom opremom.

Crna Gora istovremeno dobija podršku EU i kroz višekorisnički program IPA II, kojim se pruža finansijska podrška na regionalnom nivou zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj za projekte od zajedničkog interesa. Takođe, značajna sredstva se pružaju i organizacijama civilnog društva i za prekograničnu saradnju među zemljama regiona.

Više informacija o podršci EU Crnoj Gori dostupno je ovdje.

Languages:
Editorial Sections: