​Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori

O nama

06/06/2017 - 12:40
About us - structure and organisation

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori je odgovorna za analiziranje i izvještavanje o političkom, ekonomskom i privrednom razvoju, promovisanje reformi, te za sprovođenje i upravljanje portfoliom evropske finansijske pomoći i unapređenje vidljivosti i komunikacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Naša misija je da slijedimo politike EU i predstavljamo Uniju u Crnoj Gori u skladu sa politikom našeg sjedišta u Briselu. Mi nadgledamo i podržavamo napredak u pravcu EU integracije. S tim u vezi, obezbjeđujemo značajnu finansijsku pomoć koja se realizuje u skladu sa principima zdravog upravljanja finansijskim sredstvima.

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori je počela sa radom u novembru 2007. godine. Predsjednik Vlade Crne Gore, Milo Đukanović, i generalni direktor Direktorata Evropske komisije za proširenje, Majkl Li, zvanično su otvorili zgradu Delegacije u Podgorici 6. juna 2008. godine.

Danas, na čelu sa šeficom Delegacije, ambasadorkom Oanom Kristinom POPA, preko 50 zaposlenih pomaže Crnoj Gori na njenom putu ka članstvu u EU. Oko dvije trećine zaposlenih su iz Crne Gore, dok ostali dolaze iz država članica EU.

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori je odgovorna za upravljanje EU Instrumentom za pretpristupnu pomoć (IPA) koji pokriva period od 2007. do 2013. godine, kao i za IPA II koji pokriva period od 2014. do 2020. godine. Delegacija trenutno vodi preko 200 projekata EU pomoći. Ovi projekti podupiru reformske napore Crne Gore na njenom putu ka EU.

Finansijskim instrumentom IPA II uspostavljen je novi okvir za pružanje pretpristupne pomoći za period od 2014. do 2020. godine. Najvažnija novina IPA II je njena strateška orijentacija na prioritetne sektore i na postizanje rezultata zemlje korisnice u sprovođenju ključnih reformi potrebnih za pristupanje EU.

IPA II cilja reforme u okviru predefinisanih sektora. Ovi sektori pokrivaju oblasti koje su usko povezane sa Strategijom proširenja, kao što su demokratija i upravljanje, vladavina prava, ekonomski rast i konkurentnost. Ovakav sektorski pristup promoviše strukturne reforme koje će pomoći u transformisanju određenih sektora i dovesti ih do EU standarda. Njime se omogućava ciljana pomoć, čime se obezbjeđuje efikasnost, održivost i fokusiranost na rezultate.

Strateški ciljevi IPA II za period 2014-2020 u Crnoj Gori su sljedeći:

·Održiva pretpristupna pomoć u dvije strateške oblasti – vladavina prava i temeljna prava, kao i demokratija i upravljanje;

·Obezbjeđivanje stabilnog ekonomskog rasta i približavanje nivou razvoja EU kroz konkurentnost i inovacije, obrazovanje, zapošljavanje i socijalne politike;

·Razvoj ekonomskog potencijala i usklađivanja sa pravnom tekovinom EU u oblastima poljoprivrede i ruralnog razvoja, životne sredine i transporta; i

·Pomirenje i regionalna integracija putem regionalne saradnje i teritorijalne saradnje.

U obavljanju svog posla, Delegacija njeguje bliske odnose sa državnim organima u Crnoj Gori, javnošću, medijima, drugim međunarodnim organizacijama i organizacijama civilnog društva.

Dragi posjetioci,

Dobro došli na naš sajt!

Ovdje ćete pronaći informacije o našoj podršci putu Crne Gore ka članstvu u Evropskoj uniji. Bilo da ste državni službenik, novinar, student, poljoprivrednik ili bilo koji drugi zainteresovani građanin, nadamo se da ćete pronaći informacije koje su vam potrebne.

Od otvaranja pristupnih pregovora 2012. godine, Crna Gora je duboko zakoračila u proces evropske integracije. Što se više Crna Gora bude približavala krajnjem odredištu, to će biti veća potreba da se građani informišu. Ovaj sajt predstavlja naš zvanični kanal komunikacije sa vama o aktivnostima Delegacije EU i o podršci koju EU pruža Crnoj Gori. Tu ćete takođe pronaći vijesti iz našeg sjedišta u Briselu. I u narednom periodu ćemo nastaviti da radimo na unapređenju sajta kako bismo ga sadržajno obogatili. Ovdje ćete pronaći i link do naših naloga na društvenim mrežama i ja vas srdačno pozivam da nas pratite i da komunicirate sa nama putem Twitter-a, Facebook-a i Instagram-a.

Nadamo se da ćete biti čest posjetilac i, naravno, vaše sugestije i mišljenje su nam važni i stoga i dobrodošli kako bismo dalje unapređivali našu komunikaciju sa vama putem ovih kanala.

Stoga, uživajte u korišćenju našeg sajta!

Oana Kristina Popa

Ambasadorka EU u Crnoj Gori

Head of Delegation
Oana-Cristina POPA

Head of European Integration, Political, Press and Information Section
Riccardo Serri

Head of Cooperation Section
Yngve Engstroem

Head of Finance, Contract and Audit
Andreas Glatz

Head of Administration Section
Maria-Laura PASQUINELLI

Languages:
Editorial Sections:

Author