​Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori

EU donacija multifunkcionalnog robotičkog sistema za akcije zaštite i spašavanja

24/11/2021 - 15:05
From the blog

Multifunkcionalni robotički sistem za akcije zaštite i spašavanja, koji je nabavljen uz podršku Evropske unije u okviru projekta “TO BE READY” koji se finansira u okviru IPA INTERREG Programa prekogranične saradnje između Italije, Crne Gore i Albanije, predstavljen je u Podgorici.

Vrijednost robotičkog sistema je 950.000 €. Ima višestruku namjenu za potrebe sistema zaštite i spašavanja, može se koristiti za akcije zaštite i spašavanja u slučaju tehničko-tehnoloških hazarda, tj. požara velikih razmjera u proizvodnim pogonima, u slučaju saobraćajnih nesreća, hemijsko-bioloških hazarda, uklanjanja minsko eksplozivnih sredstava, kao i tokom elementarnih nepogoda. Korišćenjem ovakvih sistema značajno se povećava bezbjednost spasilaca odnosno čuvaju njihovi životi.

 

Ingve Engstrom, šef Sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori kazao je da su prekogranični programi EU osmišljeni da podrže lokalno stanovništvo i promovišu zajedničke evropske vrijednosti povjerenja, međusobnog poštovanja i saradnje. “Prirodne katastrofe ne poznaju granice i zbog toga komšije treba zajednički da se bave upravljanjem rizicima i civilnom zaštitom. Projekat To Be Ready ne samo da modernizuje sistem upravljanja prirodnim opasnostima i stvara nova znanja, već jača veze i solidarnost širom regiona. Evropska unija će nastaviti da se zalaže za zelenu agendu, borbu protiv klimatskih promjena, kao i sprečavanje i ublažavanje posljedica katastrofa. Nastavićemo i sa finansiranjem projekata u ovoj oblasti u Crnoj Gori”, istakao je Engstrom.

Zoran Miljanić, državni sekretar u Ministarstvu Unutrašnjih Poslova, istakao je zadovoljstvo što je crnogorski sistem unaprijeđen ovim specijalizovanim vidom opreme, što je i potvrda da Ministarstvo unutrašnjih poslova prati savremena kretanja u sistemu zaštite i spašavanja. „Pored funkcionalne važnosti ove opreme, želim da naglasim još jednu, isto tako važnu dimenziju, a to je regionalna saradnja“, saopštio je i dodao da Crna Gora potvrđuje da je  kredibilan partner evropskim partnerima u realizaciji ovakvih i sličnih projekata.

Luka Zelioli, ambasador Republike Italije u Crnoj Gori je saopštio da se projekat TO BE READY realizuje u Republici Italiji – u regijama Molize i Pulja, Crnoj Gori i Republici Albaniji, te da je cilj projekta  jačanje prekogranične saradnje u prevenciji rizika od prirodnih nepogoda i drugih nesreća. Zahvalio je Ministarstvu unutrašnjih poslova na aktivnoj ulozi u projektu i naglasio da je neophodan zajednički rad kako bi se ostvario cilj, a to je zaštita ljudskih života.

Ukupna vrijednost projekta je 5.893.687 €, od čega je doprinos Evropske unije 85% ukupnih projektnih troškova. Budžet projekta za Crnu Goru iznosi 1.216.500 €.

Projekat TO BE READY se realizuje u Republici Italiji – u regijama Molize i Pulja, Crnoj Gori i Republici Albaniji, a implementiraju ga Regija Molize (vodeći partner), Odsjek za civilnu zaštitu Regije Pulja, Direktorat za zaštitu i spašavanje Crne Gore, Ministarstvo odbrane Republike Albanije, dok je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Albanije pridruženi partner. Cilj projekta je jačanje prekogranične saradnje u prevenciji rizika od prirodnih nepogoda i drugih nesreća.

 

 

Editorial Sections:

Author