​Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori

Otvoren još jedan zajednički granični prelaz između Albanije i Crne Gore

03/08/2021 - 16:40
News stories

Prelaz Zatrijebačka Cijevna – Grabon izgrađen uz podršku Evropske unije

 

Republika Albanija i Crna Gora dobile su novi zajednički granični prelaz Zatrijebačka Cijevna-Grabon, zahvaljujući kojem se put između Podgorice i Gusinja sada prelazi za manje od sat i po, preko albanske teritorije. Prelaz, koji je izgrađen uz finansijsku podršku Evrope unije, otvorili su premijeri dvije države Zdravko Krivokapić i Edi Rama. Njegova izgradnja koštala je oko 720 000 hiljada eura, od čega je EU obezbijedila skoro pola miliona eura.

Šef sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori Herman Špic ocijenio je da prelaz predstavlja simbol EU prekograničnih programa, osmišljenih da promovišu pomirenje i poboljšanju živote susjeda stvaranjem radnih mjesta, podsticanjem turizma i ekonomskog rasta.

 

„Najbolji EU projekti su oni u kojima vidimo trenutne, konkretne dobiti za ljude. Ovaj dodatni granični prelaz povećaće mogućnosti kontakata između stanovništva dvije zemlje. Evropska unije je doprinijela sa skoro pola miliona eura u njegovoj izgradnji kroz naš prekogranični program između Crne Gore i Albanije“, poručio je Špic.

Zajedničkim sprovođenjem graničnih procedura od strane policija i carina Crne Gore i Republike Albanije, pojednostaviće se i ubrzati prelaženje državne granice principom jednog zaustavljanja, racionalnije koristiti resursi, smanjiti troškovi transporta roba, unaprijediti saradnja između graničnih službi i efikasnije sprječavati i otkrivati svi oblici prekograničnog kriminala.

Crna Gora sada ima tri zajednička granična prelaza, dva sa Republikom Albanijom i jedan sa Bosnom i Hercegovinom: Sukobin – Murićani, otvoren 2009. godine i Vraćenovići-Deleuša otvoren 2020. godine.

Editorial Sections:

Author