Faceți cunoștință cu Dan, stagiarul nostru din cadrul secției de cooperare

Mă numesc Dan Bîrsan și sunt stagiar în cadrul secției de cooperare a Delegației UE în Republica Moldova

 

Mă numesc Dan Bîrsan și sunt stagiar în cadrul secției de cooperare a Delegației UE în Republica Moldova. Înainte de a-mi începe experiența în cadrul Delegației, am efectuat mai multe stagii în România, la Cluj-Napoca, în principalele domenii de pregătire, în special la o firmă de consultanță care lucrează la proiecte cu finanțare europeană și mai multe stagii la diferite cabinete de avocatură și instituții (birou notariat, biroul executorului judecătoresc, procuratură, Primăria Cluj - departamentul juridic etc.). Astfel, în calitate de absolvent al facultății de Relații Internaționale și Studii Europene, licențiat în Drept și titular al unei diplome de master în Afaceri Europene și Managementul Programelor, am considerat că o diversificare a specializării mele îmi va conferi un avantaj pe parcursul meu profesional, în principal prin expunerea profilului meu la o sferă mai largă de posibilități profesionale. Originile interesului meu pentru Uniunea Europeană ca proiect sui-generis derivă din observarea rezultatelor concrete pe care UE le-a obținut de-a lungul anilor de existență, cel mai remarcabil fiind pacea și cooperarea între statele membre.

Datorită acestui interes personal, am ajuns la concluzia că Uniunea Europeană este un subiect în care merită să-mi investesc timpul, fie ca mijloc de dezvoltare personală, fie ca o posibilitate de a fi util în contextul integrării europene a Republicii Moldova. De aceea, atât în teza de licență, cât și în cea de masterat m-am axat pe subiectul dreptului UE, aplicarea și funcționarea acestuia, considerând că procesul de armonizare a legislației naționale a țării candidate cu "acquis-ul comunitar" necesită un efort substanțial din partea actorilor naționali și europeni. Prin urmare, consider oportunitatea unui stagiu la Delegația UE ca fiind șansa perfectă de a pune în aplicare, acolo unde este necesar, cunoștințele acumulate, precum și de a obține expertiză în domeniile pe care le consider cruciale pentru dezvoltarea mea personală.

Sper cu adevărat că, în calitate de stagiar, voi putea contribui, direct sau indirect, la activitatea unei echipe/instituții mai mari, care ar putea fi, de exemplu, Comisia Europeană în contextul aderării Republicii Moldova. Chiar dacă mă aflu la Delegație pentru mai puțin de o lună, am avut ocazia să particip la mai multe reuniuni privind aspecte-cheie ale procesului de aderare, în special cu unii consilieri la nivel înalt pe diferite sectoare ale Acordului de asociere. Munca de zi cu zi este, de asemenea, plină de evenimente și destul de captivantă, deoarece trebuie să te adaptezi în mod constant la diverse sarcini noi, în principal pentru că acestea depind de nevoile concrete ale secției de cooperare și de evenimentele și proiectele actuale care se întâmplă în Moldova.

Per total, sunt sigur că acesta ar fi un exercițiu productiv pentru orice absolvent interesat de activitatea instituțiilor UE și, în special, pentru cei responsabili de serviciile diplomatice ale UE. De asemenea, ați avea ocazia să vă implicați în activitatea unei echipe deosebite de profesioniști și, în general, de oameni cu adevărat primitori. Prin urmare, aș recomanda oricărui candidat reticent să încerce să obțină stagiul de practică, deoarece cererea în sine nu are niciun cost de oportunitate, dar beneficiile potențiale sunt cu adevărat substanțiale și merită cu siguranță timpul dumneavoastră!