Delegation of the European Union to the Republic of Moldova

Uniunea Europeană și OMS oferă suport Republicii Moldova prin asigurarea lucrătorilor medicali din regiunea transnistreană cu echipamente personale de protecție

Chisinau, 07/08/2020 - 10:00, UNIQUE ID: 200807_12
Press releases

Unul dintre cele mai mari ajutoare umanitare pentru lupta cu pandemia COVID-19 oferite de Uniunea Europeană Republicii Moldova conține echipamente personale de protecție, care vor fi donate lucrătorilor medicali din instituțiile medicale din regiunea transnistreană. Ajutorul umanitar este compus din 121.000 măști chirurgicale, 35.000 respiratoare N95, 3.600 halate de protecție și 1.600 de ochelari de protecție și face parte din prima tranșă a ajutorului umanitar oferit Republicii Moldova de către Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Uniunea Europeană și OMS oferă suport Republicii Moldova prin asigurarea lucrătorilor medicali din regiunea transnistreană cu echipamente personale de protecție

                                                                                                     
6 august 2020, Chișinău 

Unul dintre cele mai mari ajutoare umanitare pentru lupta cu pandemia COVID-19 oferite de Uniunea Europeană Republicii Moldova conține echipamente personale de protecție, care vor fi donate lucrătorilor medicali din instituțiile medicale din regiunea transnistreană.

Ajutorul umanitar este compus din 121.000 măști chirurgicale, 35.000 respiratoare N95, 3.600 halate de protecție și 1.600 de ochelari de protecție și face parte din prima tranșă  a ajutorului umanitar oferit Republicii Moldova de către Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Echipamentele de protecție corespund standardelor de calitate și siguranță și sunt destinate lucrătorilor medicali din prima linie de luptă cu pandemia, fiind parte a inițiativei UE „Solidari pentru sănătate”. Această asistență este oferită ca urmare a solicitării din partea Republicii Moldova, fiind coordonată cu autoritățile acesteia.

Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova a vizitat astăzi depozitul național SANFARM-PRIM pentru a se familiariza cu condițiile de păstrare a ajutoarelor umanitare, a medicamentelor și dispozitivelor medicale, precum și cu mecanismele naționale de distribuire a donațiilor către instituțiile medicale.

 „Uniunea Europeană continuă să fie alături de cetățenii Republicii Moldova, oferind suportul necesar pentru combaterea pandemiei COVID lucrătorilor medicali din regiunea transnistreană. Prin intermediul eforturilor și asistenței din cadrul inițiativei UE Solidaritate pentru sănătate, ne dorim să ajungem la toți lucrătorii din prima linie care se luptă cu această pandemie. Uniunea Europeană oferă suport pentru promovarea dialogului dintre oameni și îmbunătățirea vieții tutuor locuitorilor Republicii Moldova ”, a declarat Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Dr Igor Pokanevych, Reprezentantul OMS și șeful Biroului OMS din Republica Moldova, a spus: „Livrarea echipamentului de protecție, posibilă datorită contribuției a Uniunii Europene, va aduce un aport semnificativ la reducerea riscurilor cu care se confruntă cadrele medicale zi de zi și va contribui la protejarea lor, a pacienților și a persoanelor vulnerabile împotriva acestui virus dar și va permite să salvăm viața celor care au nevoi de respirație asistată și de oxigen”.

Donarea echipamentului personal de protecție face parte din răspunsul Uniunii Europene la pandemia COVID-19, ce a înregistrat peste 12 milioane de cazuri în 216 de țări și teritorii în întreaga lume. Primul lot cu echipamente personale de protecție din partea UE și OMS au ajuns în țară pe 14 iulie 2020. În cea de-a doua tranșă în Republica Moldova urmează să ajungă 330.000 de mănuși, 356 concentratoare de oxigen, 41 monitoare pentru pacienți, 40 de ventilatoare, 215 pulsoximetre, 1500 kituri pentru testele de laborator și 12.000 kituri pentru prelevarea probelor, în valoare totală de 2,8 milioane de EURO.

La 27 martie 2020, Uniunea Europeană a anunțat un pachet de asistență în valoare de 30,5 de milioane EURO pentru a contribui la acțiuni de prevenire, detectare și răspuns la pandemia de COVID-19 în țările Parteneriatului Estic. Fondurile inițiale au fost utilizate pentru a răspunde necesităților imediate de urgență, precum procurarea de echipamente personale de protecție, instruirea lucrătorilor medicali și alt personal implicat în lupta cu COVID-19 și informarea populației despre măsurile de protecție. Pe termen lung, asistența va fi destinată fortificării capacității țării de a răspunde la situațiile de urgență în sănătate publică.

Proiectul are la bază sprijinul continuu al Uniunii Europene, OMS și Națiunile Unite acordat Republicii Moldova. 

###

Surse suplimentare:

Pentru informații suplimentare, contactați:

Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova

E-mail: DELEGATION-MOLDOVA-PRESS@eeas.europa.eu

 

 

Editorial Sections: