Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova

Despre Delegația UE în Republica Moldova

12/05/2016 - 14:56
About us - structure and organisation

Delegația UE în Republica Moldova — ce face, ce speră să realizeze și personalul acesteia.

Sediul Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova
Sediul Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova

Sediul Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova a fost inaugurat în centrul municipiului Chişinău în octombrie 2005.

Delegaţia are statut de misiune diplomatică şi este reprezentanta oficială a Comisiei Europene în Republica Moldova.

Comisia Europeană se numără printre instituţiile Uniunii Europene, alături de Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene, Curtea Europeană de Justiţie şi Curtea Europeană de Audit.

Actualmente Uniunea Europeană este formată din 27 de state membre; având o populaţie de circa 445 milioane şi constituind cea mai mare comunitate comercială din lume.

Astfel de Delegaţii ca cea din Republica Moldova există în toată lumea. în total numărul lor este de peste 120.

Mandatul delegaţiei presupune următoarele:

Promovarea relaţiilor politice şi economice dintre statele acreditate şi Uniunea Europeană prin menţinerea pe larg a relaţiilor de colaborare cu instituţiile guvernamentale, prin consolidarea prezenţei UE, prin familiarizarea cu instituţiile şi programele sale;

Monitorizarea implementării Acordului de Parteneriat şi Cooperare (APC) dintre UE şi Moldova;

Familiarizarea publicului cu procesul de dezvoltare a UE, informarea şi susţinerea strategiilor individuale ale UE;

Participarea la implementarea programelor de asistenţă externă ale Uniunii Europene (cele mai de bază fiind TACIS, PSA, IEVP), care se axează pe susţinerea dezvoltării democratice şi a bunei guvernări, acordînd suport pentru realizarea reformei regulatorii şi formarea capacităţii administrative, precum şi întru reducerea sărăciei şi creşterea economică.


 

Bună ziua, mă numesc Peter Michalko și sunt noul șef al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Mă bucur mult și este o onoare pentru mine să preiau această funcție după predecesorii mei.

Sunt aici pentru a contribui la dezvoltarea relațiilor și parteneriatului dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova. Aceasta va fi esența mandatului meu.

M-am reîntors cu plăcere în Republica Moldova. Am vizitat prima dată țara Dumneavoastră în urmă cu 22 de ani, de atunci am trăit și am revenit în vizită aici de multe ori în slujba diplomatică a Uniunii Europene sau a Slovaciei, țară membră din care provin.

Între timp Uniunea Europeană și Republica Moldova au ajuns la un nivel de cooperare pe bază solidă.

Avem Acordul de Asociere, posibilitatea de a călători fără vize în statele UE și un nivel foarte înalt de asistență oferită de Uniunea Europeană pentru procesul de reforme din Republica Moldova.

De această dată vin cu misiunea de a lucra în fiecare zi împreună cu colegii mei din Delegația Uniunii Europene, cu instituțiile europene și țările membre pentru sprijinirea instituțiilor de stat și societății din Republica Moldova, în strânsă cooperare cu toți partenerii politici, economici, sociali și societatea civilă.

Obiectivul principal al acestor eforturi este dezvoltarea și îmbunătățirea situației populației din Republica Moldova care este și totdeauna va fi beneficiarul final și principal al asistenței noastre.

Eu și familia mea, ne bucurăm că vom putea trăi alături de prietenii noștri vechi și de cei noi, pe care sperăm să ni-i facem aici împreună cu Dumneavoastră, în țara aceasta frumoasă – Republica Moldova.

Peter Michalko

Secțiuni editoriale: