Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova

O Uniune Europeană mai puternică într-o lume mai bună, mai ecologică și mai sigură – principii cheie care îmi vor ghida mandatul

02/12/2019 - 15:58
News stories

Sunt privilegiat și onorat să preiau rolul de Înaltul Reprezentant pentru Afacerile Externe și Politica de Securitate al Uniunii Europene și Vicepreședinte al Comisiei Europene.

Sunt privilegiat și onorat să preiau rolul de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate al Uniunii Europene și Vicepreședinte al Comisiei Europene. Într-o lume din ce în ce mai contestată și complexă, responsabilitatea de a direcționa politica noastră externă comună este una pe care o iau în serios. În calitate de lider global, Uniunea Europeană are un impact real - în vecinătatea noastră imediată și în întreaga lume.

Mă voi strădui să asigur că Uniunea Europeană continuă să fie un jucător global de încredere, cooperant și cu principii, care lucreză pentru o Europă și o lume mai sigură. Mă voi angaja activ cu partenerii noștri internaționali, să prevenim și sa răspundem crizelor și să abordăm provocări globale precum schimbările climatice, migrația neregulată sau inegalitatea. Vreau ca Uniunea Europeană să fie un actor orientat spre un nivel mondial și mai puternic și un punct de referință pentru stabilitatea și dezvoltarea globală.

Uniunea Europeană are tot ce trebuie pentru a îndeplini această misiune crucială. Avem la dispoziție toate instrumentele și resursele - de la diplomație la comerț, cooperare pentru dezvoltare și gestionarea crizelor. Stabilim reguli și standarde globale și acționăm ca un apărător ferm al multilateralismului și al valorilor democratice. Combinația acestor calități ne face lideri în a răspunde provocărilor globale și în a arăta calea ce trebuie de urmat. Politica noastră europeană, externă și de securitate comună stă la baza asumării unui rol mai mare în lume.

Pentru a ajuta la construirea unei Uniuni Europene mai puternice, voi fi ghidat de următoarele principii:

realism: Într-o lume a politicii de puteri, trebuie să ne gândim și să acționăm asemenea unui lider global. Trebuie să acționăm pe baza unei viziuni comune clare a obiectivelor și intereselor noastre strategice. Trebuie să corelăm aspectele interne și externe ale politicilor noastre, să le folosim pârghia și să luăm decizii mai rapide și mai eficiente.

unitate: Avem nevoie de o politică externă cu adevărat integrată, care să combine puterea statelor membre ale UE și potențialul acțiunii lor comune, cu mobilizarea coordonată a instrumentelor UE. Numai astfel vocea noastră comună va fi auzită tare și clar.

parteneriat: Provocările globale de astăzi necesită răspunsuri colective. Parteneriatul se află în ADN-ul Uniunii Europene. Multilateralismul este la baza acțiunii noastre globale. Este posibil să fie nevoie să rafinăm sistemul bazat pe reguli și să îl facem potrivit pentru secolul XXI, dar noi nu îl vom abandona.

Uniunea Europeană are o responsabilitate față de cetățenii și partenerii săi din întreaga lume. Responsabilitatea de a asigura securitatea și pacea, de a promova dezvoltarea durabilă, democrația și statul de drept, libertățile fundamentale și drepturile omului. Aștept cu nerăbdare să promovez această viziune și să contribui la construirea unei Uniuni Europene mai puternice într-o lume mai bună, mai ecologică și mai sigură.

Încă de la începutul mandatului, înainte de a călători la Paris pentru a aduce un omagiu celor 13 soldați francezi care au murit recent în Mali, voi participa la Madrid la deschiderea Conferinței Națiunilor Unite pentru Schimbările Climatice COP25 (United Nations Climate Change Conference COP25).

Secțiuni editoriale: