Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova

Parteneriatul Estic: promovarea economiilor digitale mai puternice pentru cei șase Parteneri din Est ai UE

Chișinău, 01/03/2019 - 14:00, UNIQUE ID: 190301_13
Press releases

COMISIA EUROPEANĂ

Comunicat de presă

 28 FEBRUARIE 2019

Parteneriatul Estic: promovarea economiilor digitale mai puternice pentru cei șase Parteneri din Est ai UE

Astăzi la București, Președinția Română a Consiliului Uniunii Europene, împreună cu Comisia Europeană, vor găzdui cea de-a 3-a Reuniune Ministerială a Parteneriatului Estic cu privire la Economia Digitală. Evenimentul va reuni Miniștrii UE responsabili de Economia Digitală și omologii lor din cele șase țări Partenere din Est - ArmeniaAzerbaidjanBelarusGeorgia, Republica Moldova și Ucraina, pentru a contribui la aprofundarea cooperării în spațiul digital din întreaga regiune.

În timpul reuniunii, UE și cei 6 Miniștri ai țărilor Partenere sunt așteptați să aprobe o declarație care să includă un angajament de a reduce tarifele pentru roaming între țările Parteneriatului Estic pe baza unei foi de parcurs clare pentru cooperarea în vederea semnării unui Acord Regional de Roaming până la sfârșitul anului 2020.

Andrus Ansip, Vicepreședintele Comisiei Europene pentru Piața Unică Digitală, a spus înainte de eveniment:Economia digitală este un domeniu cu potențial încă neexplorat și esențial atât pentru UE, cât și pentru țările Parteneriatului Estic pentru a aduce beneficii tangibile cetățenilor. Astăzi, partenerii noștri din Est au făcut un pas important spre reducerea tarifelor pentru roaming între țările lor. Acesta este un pas concret cu impact real, dar este esențial să lucrăm pe fiecare aspect digital - inclusiv fluxurile de date, securitatea și alinierea reglementărilor.” 

Reuniunea Ministerială va oferi oportunitatea de a aborda alte provocări cheie din acest sector. Inițiativa recent lansată EU4Digital va contribui la consolidarea cooperării dintre UE și cele șase țări partenere din Est în aceste domenii. Acest lucru va rezulta în servicii online îmbunătățite la prețuri mai avantajoase și o varietate mai mare; o protecție a datelor cu caracter personal mai puternică. De asemenea, va atrage investiții și va stimula comerțul și ocuparea forței de muncă. Companiile existente vor crește mai repede, iar start-up-urile vor fi create mai ușor.

Reuniunea Ministerială se bazează pe angajamentul comun al UE, Statelor sale Membre și celor 6 țări Partenere, asumat la Summitul Parteneriatului Estic în noiembrie 2017, de a livra beneficii tangibile cetățenilor din regiune, pe baza unui plan clar de lucru privind 20 de Rezultate pentru 2020 în patru domenii prioritare (o economie mai puternică, o guvernanță mai puternică, o conectivitate mai puternică, o societate mai puternică).

Context

Lansat în 2009 ca o inițiativă comună de politici, Parteneriatul Estic (PaE) are scopul să aprofundeze și să consolideze relațiile dintre Uniunea Europeană (UE), Statele sale Membre și cei șase vecini ai săi de la Est: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. În acest context, toți partenerii au convenit să aducă beneficii tangibile vieții cotidiene a cetățenilor lor, concentrându-se pe obținerea celor 20 de Rezultate pentru 2020.

În acest context, cooperarea privind dezvoltarea economiilor digitale în întreaga regiune, UE se concentrează pe exploatarea potențialului pe care îl aduce Agenda Digitală părților interesate din mediul de afaceri și cetățenilor. Legătura cu țările vecine va fi în beneficiul tuturor cetățenilor din întreaga regiune. UE sprijină țările Parteneriatului Estic în ceea ce privește reducerea tarifelor pentru roaming, abordând în mod coordonat amenințarea la adresa securității cibernetice și exploatarea potențialului pe care Piața Unică Digitală îl oferă afacerilor și cetățenilor pentru a spori oportunitățile de angajare în regiune. 

Pentru mai multe informații:

Sprijinul UE pentru Economia Digitală în Parteneriatul Estic

20 de Rezultate pentru 2020

20 de Rezultate pentru 2020: Situația în 2018

Secțiuni editoriale: