Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova

Declarația purtătorului de cuvânt cu privire la alegerile parlamentare din Republica Moldova

Bruxelles, 26/02/2019 - 11:58, UNIQUE ID: 190226_14
Statements by the Spokesperson

Alegerile parlamentare din Republica Moldova au avut loc pe 24 februarie.  Comisia Electorală Centrală a comunicat rezultatele preliminare, iar procesul electoral va fi încheiat odată ce Curtea Constituțională va valida rezultatul final.

Conform concluziilor preliminare ale misiunii OSCE/ODIHR de observare a alegerilor, alegerile au fost „competitive și drepturile fundamentale au fost, în general, respectate”. Cu toate acestea, s-au constatat deficiențe pe parcursul campaniei și în ziua alegerilor, în special „afirmații de presiune asupra angajaților publici, indici clari de cumpărare a voturilor și utilizarea abuzivă a resurselor administrative”. Misiunea a remarcat, de asemenea, faptul că „controlul și proprietatea asupra surselor mass-media de către actorii politici a limitat pluralitatea punctelor de vedere prezentate alegătorilor”. Toate neajunsurile identificate de misiunea OSCE/ODIHR de observare a alegerilor ar trebui soluționate în baza recomandărilor OSCE/ODIHR în sensul viitoarelor alegeri la toate nivelurile.

Uniunea Europeană a monitorizat îndeaproape întregul proces electoral, inclusiv campania și Ziua alegerilor, și va continua să urmărească cu atenție evoluțiile postelectorale în vederea evaluării impactului acestuia asupra democrației și pluralismului în Republica Moldova. Uniunea Europeană sprijină eforturile de consolidare a democrației în Republica Moldova și subliniază faptul că respectarea voinței alegătorilor este unul dintre principiile democratice fundamentale.

Acestea au fost primele alegeri desfășurate în cadrul noului sistem electoral mixt.  După cum s-a menționat deja în Concluziile Consiliului din 26 februarie 2018, majoritatea modificărilor semnificative aduse Codului Electoral în 2017 nu au fost în concordanță cu unele dintre recomandările-cheie ale Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei și ale OSCE/ODIHR.  Desfășurarea acestor ultime alegeri a confirmat necesitatea de a urma aceste recomandări și de a continua eforturile pentru a alinia legislația electorală și implementarea acesteia la standardele internaționale.

Parteneriatul Uniunii Europene cu Republica Moldova va continua să se concentreze pe acordarea de beneficii tangibile cetățenilor Republicii Moldova. În spiritul acestor idei, Uniunea Europeană se angajează să colaboreze cu cei din Republica Moldova, care susțin procesul de reformă care se află la baza Acordului nostru de Asociere, în special în ceea ce privește combaterea corupției și a intereselor ascunse indiferent de afilierea politică, independența sistemului judiciar și depolitizarea instituțiilor de stat. Noi vom continua să construim relațiile noastre cu Republica Moldova pe principiul condiționalității și respectului față de statul de drept și standardele democratice.

 

Maja KOCIJANCIC

Spokesperson for Foreign Affairs and Security Policy/European Neighbourhood Policy and Enlargement Negotiations

+32 (0)2 29 86570

+32 (0)498 984 425

 

Adam KAZNOWSKI

Press Officer for Foreign Affairs and Security Policy

+32 (0) 2 29 89359

+32 (0)460 768 088

 

Secțiuni editoriale: