Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova

Parteneriatul Estic: UE și țările vecine analizează progresele realizate în temeiul celor 20 de Rezultate pentru 2020 pentru a aduce beneficii concrete cetățenilor

Chisinau, 16/10/2018 - 14:00, UNIQUE ID: 181016_5
Press releases

Parteneriatul Estic: UE și țările vecine analizează progresele realizate în temeiul celor 20 de Rezultate pentru 2020 pentru a aduce beneficii concrete cetățenilor

O întâlnire cu Miniștrii de Externe ale celor 28 de State Membre ale Uniunii Europene și cei șase parteneri din est ai UE – Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina– și Comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn, prezidat de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședintele Comisiei Europene, Federica Mogherini, a avut loc astăzi la Luxembourg pentru a face bilanțul progreselor realizate în temeiul celor 20 de Rezultate pentru 2020.

Întâlnirea a avut loc peste un an după ultimul Summit al Parteneriatului Estic, în cadrul căruia toți partenerii au convenit asupra unui plan de lucru ambițios, care viza să aducă beneficii tangibile pentru viețile cetățenilor din întreaga regiune. În acest context, cooperarea dintre Uniunea Europeană și cele șase țări partenere din Est ale sale s-a concentrat pe lucrul asupra unor economii mai puternice, unei guvernanțe mai puternice, conectivități mai puternice și societăți mai puternice.

Înaltul Reprezentant/Vicepreședintele Federica Mogherini a spus: “Parteneriatul Estic este o componentă cheie a politicii noastre externe. Reuniunea noastră ministerială de astăzi a fost un moment important nu doar pentru examinarea diverselor relații bilaterale pe care le avem, dar și pentru lucrul pe care îl facem în comun în cadrul Parteneriatului Estic.  Noi aducem nu doar beneficii economice, precum creșterea volumelor de comerț între toate cele șase țări partenere și Uniunea Europeană, ci și consolidăm democrația, drepturile omului și libertățile fundamentale.
Trebuie să continuăm implementarea, pentru ca să continuăm să vedem rezultate bune.”

Comisarul Johannes Hahn a spus: "Trebuie să ne mândrim cu realizările noastre în cadrul celor 20 de rezultate pentru 2020 ale Parteneriatului Estic. Împreună, cei șase Parteneri din Est și UE, au făcut pași concreți spre societăți mai puternice, economii ale regiunii mai reziliente și mai bine conectate prin legăturile și infrastructura de transport îmbunătățite. Privind înainte, vom continua să lucrăm împreună pentru rezultate concrete, în special în domeniul reformei judiciare și asigurării unui mediu favorabil pentru societatea civilă și mass-media independentă.”

Realizările cheie din ultimul an al cooperării UE cu cele șase țări includ:

  • Lansarea Școlii Europene a Parteneriatului Estic;
  • Sprijinul consolidat acordat întreprinderilor mici și mijlocii (ÎMM-uri) și o creștere a comerțului dintre țările partenere și UE;
  • Finalizarea planului indicativ de acțiune pentru învestiții în TEN-T, care prevede 5500 de kilometri de proiecte rutiere și feroviare până în 2020.

Reuniunea ministerială a oferit, de asemenea, posibilitatea de a face schimb de opinii și de a se pregăti de cea de a 10-a aniversare a Parteneriatului Estic, care va fi marcată cu o serie de evenimente pe parcursul anului 2019.

Context:

Lansat în 2009 ca o inițiativă comună de politici, Parteneriatul Estic (PaE) are scopul să aprofundeze și să consolideze relațiile dintre Uniunea Europeană (UE), Statele sale Membre și cei șase vecini ai săi din est: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. La ultimul Summit al Parteneriatului Estic în noiembrie 2017, toți partenerii au fost de acord să livreze beneficii tangibile pentru viața cotidiană a cetățenilor, cu un accent pe realizarea celor 20 de rezultate pentru 2020.

Pentru mai multă informație despre cele 20 de rezultate pentru 2020 (consultați fișa de date).

Secțiuni editoriale: