Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova

Prima Școală Europeană a Parteneriatului Estic își deschide ușile la Tbilisi

Chisinau, 04/09/2018 - 11:34, UNIQUE ID: 180904_4
Press releases

Prima Școală Europeană a Parteneriatului Estic s-a deschis astăzi la Tbilisi, Georgia. Ca unul dintre cele 20 de rezultate pentru 2020 ale Parteneriatului Estic, aceasta va oferi studenților din cele șase țări partenere din Est ale UE un program academic inovator, încurajând în același timp schimburile și cooperarea multiculturală.

 

Astăzi, prima Școală Europeană a Parteneriatului Estic și-a deschis porțile pentru 30 de studenți din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Începutul anului academic a fost marcat de inaugurarea oficială a Școlii Europene de către Comisarul UE Johannes Hahn și Mamuka Bakhtadze, Prim-ministrul Georgiei.


Johannes Hahn, Comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocierii în vederea extinderii, a spus: “Sunt foarte mândru că sunt astăzi la Tbilisi pentru a deschide prima Școală Europeană a Parteneriatului Estic. Este un proiect aproape de inima mea și marchează o nouă etapă în cooperarea UE cu partenerii săi din est. Oferirea unei educații de calitate înaltă destinată tinerilor este o investiție în viitorul studenților, sau a țărilor lor și a parteneriatului nostru puternic și durabil. Deschiderea școlii este, de asemenea, o dovadă a determinării noastre de a implementa cele 20 de rezultate pentru 2020, care sunt la baza Parteneriatului Estic și vor aduce beneficii tangibile cetățenilor."


La Summitul Parteneriatului Estic în noiembrie 2017, toate Statele Membre ale UE și cele șase țări ale Parteneriatului Estic au aprobat Școala Europeană a Parteneriatului Estic drept o prioritate de top și ca parte a angajamentului de a consolida sprijinul pentru tineret și educație din regiune. Școala este una dintre cele 20 de rezultate pentru 2020, aprobate de lideri la ultimul Summit și constituie, de asemenea, o parte a pachetului de suport pentru tineri de 340 milioane EUR.

 

Programul unic de diplome oferit la Școala Europeană a Parteneriatului Estic combină excelența academică cu predarea specializată inspirată de sistemul școlar european. Elevii cu vârste între 16 și 17 ani vor frecventa orele într-un mediu multilingv și multicultural pentru a-și extinde și aprofunda cunoștințele despre Europa și Uniunea Europeană. În plus, ei vor avea acces la un program extra-curricular bogat și vor avea șansa să participe la conferințe de nivel înalt pe subiecte referitoare la UE. Elevii vor absolvi cu Diplomă Internațională de Bacalaureat privind Studiile Europene.

 

 

Context
 

Parteneriatul Estic (PaE) este o inițiativă politică comună care vizează aprofundarea și consolidarea relațiilor dintre Uniunea Europeană (UE), Statele sale Membre și cele șase țări vecine din Est: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Acesta este o dimensiune specifică a Politicii Europene de Vecinătate. Parteneriatul Estic are ca scop construirea unui spațiu comun de democrație, prosperitate, stabilitate partajată și cooperare sporită.

 

Pentru mai multă informație:

Fișa de date privind sprijinul UE acordat tinerilor în țările Parteneriatului Estic

Fișa de date privind Parteneriatului Estic 20 de Rezultate pentru 2020

2017 Summitul Parteneriatului Estic: Mai puternici împreună (Stronger together)

Site-ul Parteneriatului Estic

Secțiuni editoriale: