Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova

CONFERINȚA UE VIZEAZĂ CONSOLIDAREA SECURITĂȚII CIBERNETICE ȘI A E-GUVERNĂRII ÎN ȚĂRILE PARTENERIATULUI ESTIC

Bruxelles, 04/10/2017 - 09:10, UNIQUE ID: 171004_2
Press releases

Astăzi, Estonia, în calitate de deținător al Președinției Consiliului Uniunii Europene va găzdui o conferință care vizează dezvoltarea e-Guvernării și îmbunătățirea securității cibernetice în țările Parteneriatului Estic al Uniunii Europene. Aceasta va fi urmată de cea de-a doua reuniune ministerială a Parteneriatului Estic cu privire la economia digitală pe data de 5 Octombrie 2017, și de Conferința Ministerială de e-Guvernare a Uniunii Europene a doua zi după.

’Conferința de e-Parteneriat’ va avea loc la Tallinn și va reuni peste 150 experți și decidenți politici din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina, precum și statele membre ale UE. Participanții vor discuta modul în care țările Parteneriatului Estic folosesc tehnologia informației și comunicațiilor pentru a spori transparența proceselor guvernamentale. Conferința va oferi, de asemenea, o oportunitate de a evalua siguranța și securitatea spațiului cibernetic din întreaga regiune și de a schimba idei pentru îmbunătățire.

Un nou studiu privind e-democrația, bazat pe cercetare pe teren în toate cele șase țări partenere este programat să fie lansat la eveniment de către Academia de e-Guvernare din Estonia. Lansarea va fi difuzată în direct aici: https://www.eu2017.ee.

Vicepreședintele pentru Piața Unică Digitală, Andrus Ansip, care va reprezenta Comisia Europeană in Tallin, a declarat înaintea evenimentelor: “UE continuă să colaboreze îndeaproape cu partenerii săi din Est în domeniul digital, concentrându-se pe promovarea internetului de mare viteză în bandă largă să stimuleze economiile și să extindă serviciile electronice, să creeze mai multe locuri de muncă în industria digitală și să reducă tarifele de roaming în țările partenere din Europa de Est. Utilizarea soluțiilor digitale aduce eficiență și transparență guvernării și beneficiază cetățenilor.”

Cea de-a doua reuniune ministerială a Parteneriatului Estic cu privire la economia digitală va avea loc la Tallin în ziua următoare, pe data de 5 octombrie 2017. În cursul reuniunii, Miniștrii vor semna o declarație privind economia digitală între UE și cele șase țări ale Parteneriatul Estic. Se așteaptă ca declarația să includă angajamentul tuturor părților de a consolida cooperarea în șase domenii prioritare: comunicații electronice și infrastructură, încredere și securitate, e-Comerț, competențe digitale, inovare în domeniul TIC, lansare ecosisteme și e-Sănătate.

În cele din urmă, pe data de 6 octombrie 2017, la Tallin va avea loc Conferința Ministerială de e-Guvernare a Uniunii Europene. Miniștrii UE și EFTA vor discuta măsuri suplimentare pentru a asigura o transformare digitală reușită a guvernului și vor revizui progresele înregistrate pentru a moderniza administrația publică a Europei pentru a oferi un guvern orientat spre servicii, de încredere și inovator la toate nivelurile, pentru o societate Europeană dinamică, productivă și pentru Piața Unică Digitală.

 

Informații generale:

Conferința de e-Parteneriat este organizată de Centrul Estonian al Parteneriatului Estic (ECEAP) și Academia de e-Guvernare (EGA), în parteneriat cu Comisia Europeană și Ministerul Afacerilor Externe al Estoniei.

Evenimentele din 4 si 5 octombrie fac parte dintr-o serie de evenimente organizate în cadrul celui de-al 5-lea Summit al Parteneriatului Estic, care va avea loc la Bruxelles pe data de 24 noiembrie. Uniunea Europeană a investit 13 milioane de euro în cadrul EaP Connect, un proiect care vizează îmbunătățirea conexiunilor digitale de mare viteză între cele șase țări partenere. Proiectul se desfășoară din 2015 până în 2020. Mai multe informații disponibile aici: https://www.eapconnect.eu/