Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova

COMUNICAT DE PRESĂ - Uniunea Europeană are o importanță esențială pentru economia Republicii Moldova

Chisinau, 14/06/2017 - 10:00, UNIQUE ID: 170614_2
Press releases

Accesul la piața Uniunii Europene este deosebit de important pentru Republica Moldova. O arată și experiența oamenilor de afaceri moldoveni.

Astăzi, Delegația UE în Republica Moldova lansează o serie de video spoturi care prezintă mărturiile oamenilor de afaceri moldoveni. Aceștia confirmă importanța comerțului liber cu Uniunea Europeană pentru companiile moldovene și pentru crearea de noi locuri de muncă care să reducă din emigrarea forței de muncă în afara țării. Cele 8 companii participante provin din sectorul agricol – producerea vinului, nucilor, sucurilor, conservelor de fructe și alcoolului, dar și din sectorul industrial – producție de cabluri, îmbrăcăminte, încălțăminte și contoare inteligente pentru energie electrică.

Antreprenorii confirmă beneficiile comerțului liber cu UE asupra vânzărilor și numărului de angajați. Compania Orhei Vit, care produce sucuri și fructe și legume conservate, arată că acordul de liber schimb cu UE a adus o creștere în vânzări de până la 25%. Compania Zernoff, care produce alcool, confirmă că exporturile ei către UE au crescut de 10 ori. Firma de îmbrăcăminte Ionel din Chișinău explică cum exporturile către UE le-au permis să-și păstreze angajații care au rămas în Republica Moldova. Reprezentanții companiei producătoare de vin Etcetera au subliniat că exporturile către UE reprezintă 25% din vânzările lor.

Reprezentanții companiilor evidențiază că nu există nici un motiv de temere privind piața UE unde produsele de calitate înaltă au șanse corecte de a fi comercializate. În realitate, produsele din Republica Moldova sunt apreciate de cele mai prestigioase mărci în Europa: cablurile electrice produse în Republica Moldova sunt folosite de cele mai prestigioase mărci auto europene, precum Audi, BMW, Mercedes-Benz, Maserati, Mini și Porsche. Fabricile de îmbrăcăminte din Republica Moldova realizează haine pentru mărci de lux precum Giorgio Armani. Și nu în ultimul rând, Grupul ADD, care produce contoare inteligente pentru măsurarea consumului de electricitate, demonstrează prin experiența sa că nu există nicio contradicție între a fi prezent pe piața UE și pe piața rusă.

Experiența companiilor moldovene confirmă statisticile privind exporturile Republicii Moldova: în 2016 exporturile către UE au reprezentat 60% din exporturile țării iar valoarea acestora a crescut cu 7,7% în 2016. Principalele produse de export ale țării către UE sunt cabluri electrice, îmbrăcăminte și tricotaje, scaune pentru mașină, semințe de floarea soarelui, grâu, bare de fier, nuci și încălțăminte.

Odată cu implementarea reformelor prevăzute în Acordul de Asociere cu UE, exporturile Republicii Moldova către UE vor continua să crească și mai mult.

Pentru mai multe informații privind comerțul dintre UE și Republica Moldova, consultați pagina Delegației UE:

https://eeas.europa.eu/delegations/moldova/1538/republic-moldova-and-eu_en#Trade

Video spoturile realizate cu reprezentanții companiilor moldovene exportatoare vor fi publicate pe pagina de facebook a Delegației UE în Republica Moldova:

https://www.facebook.com/European-Union-in-the-Republic-of-Moldova-255840324431929/

Secțiuni editoriale: