Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova

MESAJUL VIDEO AL ECHIPEI EUROPA PENTRU REPUBLICA MOLDOVA

17/11/2021 - 16:28
Video

În contextul pandemiei, Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău și Ambasadorii statelor membre ale UE îndeamnă cetățenii Republicii Moldova să se vaccineze împotriva COVID-19 și să respecte măsurile de sănătate publică

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova și Ambasadorii statelor membre ale UE și-au unit eforturile ca să îndemne cetățenii Republicii Moldova să se vaccineze împotriva COVID-19 și să respecte măsurile de sănătate publică. Având în vedere numărul mare de cazuri de COVID-19, creșterea ratei de vaccinare ar putea salva vieți și ușura povara asupra sistemului de sănătate.

„Noi, Echipa Europa, vom continua să oferim sprijin cetățenilor acestei țări și sistemului de sănătate în lupta împotriva COVID-19. Pandemia nu s-a terminat! Trebuie să rămânem vigilenți și astfel facem un apel către toți să se vaccineze. Împreună putem învinge pandemia: rămânem împreună mai puternici!”, Jānis MAŽEIKS, Ambasadorul UE în Republica Moldova.

În spiritul Echipei Europa, mesajul Ambasadorului Uniunii Europene a fost susținut de alți 16 Ambasadori ai statelor membre ale UE și de șeful Băncii Europene de Investiții (BEI). Toți au încurajat oamenii să continue să fie vigilenți și să respecte măsurile de protecție: să poarte măști, să păstreze distanța fizică și să se vaccineze. De asemenea, aceștia au menționat că solidaritatea este cea mai importantă valoare în aceste vremuri dificile când țara se confruntă cu un nou val de infecții și decese provocate de COVID-19. Reprezentanții misiunilor diplomatice reconfirmă sprijinul Echipei Europa pentru Republica Moldova și continuă să rămână aproape de cetățeni prin intermediul suportului imediat, dar și a ajutorului pe termen lung oferit pentru redresarea economiei și a țării în general.

---------------------------------------------

Inițiativa „ECHIPA EUROPA” reprezintă efortul comun al Uniunii Europene și al statelor membre ale UE în a oferi sprijin în contextul pandemiei COVID-19 ca răspuns la nevoile majore ale țărilor partenere. Răspunsul Echipei Europei este unul global și se axează pe trei priorități:

  1. suport în cazurile de urgență;

  2. sprijin în domeniile de sănătate, de aprovizionare cu apă și sanitație, și sisteme de alimentare;

  3. ajutor pentru redresarea socio-economică a țărilor partenere, ca acestea să își revină și să se concentreze pe o reabilitare durabilă, ecologică și digitală.

Echipa Europa a oferit sprijin permanent Republicii Moldova și cetățenilor ei în timpul pandemiei COVID-19, pentru a diminua impactul crizei asupra vieții oamenilor și asupra economiei. Uniunea Europeană a anunțat un Plan de redresare economică pe trei ani, în valoare de 600 de milioane de euro, pentru Republica Moldova, pentru a promova investițiile și a sprijini restabilirea afacerilor afectate de pandemia COVID-19.

Planul de redresare face parte din inițiativa Echipa Europa și se va concentra pe cinci piloni: asistență pentru îmbunătățirea managementului finanțelor publice și a guvernanței economice; sprijin acordat întreprinderilor mici și mijlocii pentru a le ajuta să exporte în UE și să devină mai competitive prin creșterea capacităților digitale și ecologice; investiții în infrastructură rutieră și feroviară, precum și în eficiența energetică pentru reducerea emisiilor; stimularea educației și a capacității de angajare a oamenilor; susținerea reformelor structurale în sectorul justiției și în lupta împotriva corupției.

Republica Moldova a fost prima țară europeană care a beneficiat de mecanismul COVAX și de Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene. În ansamblu, UE a sprijinit livrarea a peste UN MILION de doze de vaccinuri pentru cetățenii Republicii Moldova prin platforma COVAX sau prin donațiile făcute de către statele membre ale UE în cadrul mecanismului de partajare a vaccinurilor. De asemenea, statele membre ale UE au furnizat bilateral, sau prin Mecanismul de Protecție Civilă al UE, consumabile și echipament medical esențial pentru salvarea vieților. Valoarea totală a sprijinului oferit de statele membre ale UE este de peste 20 de milioane Euro.

 

Secțiuni editoriale:

Autor