European Union Office in Kosovo 
European Union Special Representative in Kosovo

Zvaničnici Evropske unije u poseti Kosovu; razgovarali sa najvišim kosovskim zvaničnicima o bezbednosti, borbi protiv terorizma i borbi protiv nasilnog ekstremizma

Priština, 15/12/2017 - 12:15, UNIQUE ID: 171215_25
Press releases

Zvaničnici Evropske unije i Kosova su se sastali 14. i 15. decembra u Prištini kako bi razgovarali o bezbednosti, borbi protiv terorizma i borbi protiv nasilnog ekstremizma. Delegaciju EU je predvodio zamenik generalnog sekretara, Pedro Serrano, iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), zajedno sa koordinatorom EU za borbu protiv terorizma, Gillesom de Kerchovom, i zamenikom direktora direkcije, Olivierom Onidijem, iz DG HOME. Poseta je još jedna u nizu poseta visokog nivoa Zapadnom Balkanu o ovim pitanjima. 

Terorizam i nasilni ekstremizam predstavljaju zajednički izazov za EU i Zapadni Balkan i mogu se efektivno rešiti samo kroz blisku saradnju. Sastanci održani tokom dva dana su bili produktivni u ocenjivanju izazova i identifikovanju pristupa u jačanju zajedničkih napora u borbi protiv ovih izazova. U tom kontekstu, obe strane su pozdravile da je od 13. decembra 2017. godine Kosovo postalo puno prioritetni partner Europol-a, s ciljem daljeg jačanja strateške saradnje sa EU.

Zvaničnici EU su se sastali sa visokim kosovskim zvaničnicima, uključujući premijerom, Ramushem Haradinajem, zamenikom premijera i ministrom za spoljne poslove, Behxhetom Pacollijem, ministrom unutrašnjih poslova, Flamurom Sefajem, i generalnim direktorom Policije Kosova, Shpendom Maxhunajem.

 

Istorijat 

Terorizam, radikalizacija i nasilni ekstremizam nastavljaju da predstavljaju bezbednosnu pretnju po EU i Zapadni Balkan. Na regionalnom nivou, saradnja između relevantnih zemalja Zapadnog Balkana i drugih ključnih partnera je od suštinskog značaja, olakšana kroz Inicijativu Zapadnog Balkana za borbu protiv terorizma (WBCTi). Inicijativa ima za cilj integraciju EU i međunarodne pomoći i regionalnu saradnju u oblasti borbe protiv terorizma, minimizaciji udvostručavanja i maksimalizaciji efikasnosti troškova i koristi.

Na Kosovu, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU pokriva osnovne elemente relevantne za borbu protiv terorizma, uključujući uspostavljanje solidnog istorijata istražnih radnji, krivičnog gonjenja i pravosnažnih presuda, kao i unapređenu regionalnu saradnju i razmenu informacija između organa za sprovođenje zakona i obaveštajnih službi. od 13. decembra 2017. godine, Kosovo je u potpunosti uključeno na evro spisak prioritetnih partnera za stratešku saradnju. Europol je Agencija Evropske Unije za saradnju u sprovođenje zakona.

Languages:
Editorial Sections:

Author