European Union Office in Kosovo 
European Union Special Representative in Kosovo

Mladi pokazuju put ka evropskoj budućnosti Kosova

08/05/2019 - 11:10
News

Editorijal Natalije Apostolove, šefice Kancelarije EU na Kosovu/Specijalne predstavnice EU obavljen u Zeri (na Albanskom jeziku) i Kontakt plus (na srpskom jeziku)

 

Mladi pokazuju put ka evropskoj budućnosti Kosova: ulaganjem u obrazovanje, stvaranje radnih mesta i vladavinu prava, EU je tu za njih

Pre skoro tri godine, kada sam prvi put došla na Kosovo, iznenadilo me je što sam videla toliko mladih na ulicama kosovskih gradova, osetila to živo društvo, nadu u srcima mladih i nesumnjivo evropski duh gde god sam otišla.

Ova živa omladina je ostavila veliki uticaj na način na koji ja pristupam svom radu na Kosovu. Želim da pomognem da se pređe na one stvari koje su bitne mladoj generaciji, zarad budućnosti Kosova. Na ovaj Dan Evrope 2019, dozvolite mi da govorim o mladima i o tome šta EU radi za njih.

Ključni sastojak uspešnog društva je dobro obrazovanje. Poslednjih godina, EU je prioritet dala obrazovanju. Želela bih da vidim da je prosvetni sistem vredan potencijala mladih koje sam srela. Prošlog meseca sam održala predavanje u jednoj srednjoj školi u Prištini. Prisutan je bio i ministar obrazovanja. Fascinirali su me interesovanje, hrabrost i ideje koje su mladi studenti izneli tokom dela posvećenog pitanjima. Prosto su pred ministrom, medijima i svima nama ukazali na sve greške prosvetnog sistema, zahtevali savremenu nastavu i rekli NE nepotizmu, da se dovedu u isti rang sa ostalim Evropljanima. Ovakva vrsta kritičkog uma predstavlja bogatstvo koje Kosovo ima i koje, ako se bude čuvalo i stimulisalo, biće ključ za uspeh Kosova.

Nakon što završe školovanje, mladi na Kosovu moraju da dobiju mogućnost da uđu na tržište Kosova i šire evropsko tržište i budu konkurentni. Za to, vlada mora da uvede ekonomsku politiku, da garantuje vladavinu prava i standarde koji su neophodni za privlačenje investicija. Kosovo mora da se samo suoči sa konkurentnim prednostima i podrži sektore koji će zameniti uvoz sa izvozom i stvaranjem radnih mesta. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji je Kosovo zaključilo sa EU, može biti od velike pomoći da bi se to postiglo. SPP omogućava da EU bude glavni trgovinski partner Kosova; EU je, takođe, najveći investitor na Kosovu, sa više od trećine svakog evra uloženog na Kosovu koji potiče iz EU.

Prvo i najvažnije, radimo za mlade da bi na Kosovu imali uslove za dobar život za sebe i svoje porodice. Želimo da mladi imaju mogućnost da putuju širom Evrope da stiču iskustva koja će moći da primene na to da Kosovo učine uspešnim. U tu svrhu, obezbedili smo na hiljade stipendija u EU za kosovske studente preko programa Erasmus+.

Vizna liberalizacija može da bude od presudnog značaja za dalje unapređenje prilika koje već nudimo za mobilnost mladih. Želimo da narod na Kosovu može da putuje bez vize što je pre moguće. Važno je da znamo da su Evropska komisija i Evropski parlament rekli da je Kosovo ispunilo sve uslove i preporučili da se za Kosovo ukinu vize. Konačnu odluku tek treba da donese jedan od odlučujućih organa EU, Savet. Donošenje odluke može trajati dugo u EU, a Vlada Kosova mora još uvek da radi na ubeđivanju zemalja članica EU da će vizna liberalizacija biti dobra za sve. Uz izbore za Evropski parlament kasnije ovog meseca, potrebno je još vremena da bi ovi napori dali plodove.

EU je decenijama na strani Kosova; uložili smo preko 2,5 milijardi evra u svaki segment društva. Naša ulaganja su doprinela stvaranju na hiljade radnih mesta širom Kosova, podržala na stotine kompanija i izgradila brojne škole. Zahvaljujući EU Priština sada ima vodosnabdevanje non-stop, a na desetine hiljada njenih građana ima centralno grejanje.

Sudbina EU i Kosova je da budu zajedno. Naši putevi se neće razmimoići. Pa ipak, da bi Kosovo uspelo na duže staze, pokretačka snaga mora da potekne iznutra. Mladi pokazuju put. Lideri Kosova moraju da ga prate. Nijedan lider ne treba da bude zadovoljan mogućnošću da će njegovi najbolji i najpametniji hteti da odu. Umesto toga, trebalo bi da uradi sve što je u njegovoj moći da ih ubedi da ostanu na Kosovu. Ulaganje u obrazovanje, stvaranje radnih mesta, vladavinu prava i održivi razvoj je pravi put. Mladi pokazuju put.

Srećan Dan Evrope svima na Kosovu!

Languages:
Editorial Sections:

Author