Kancelarija Evropske unije na Kosovu
Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu

EEAS RSS Feeds

Displaying 1 - 10 of 261

Evropska komisija je danas usvojila paket od 70 miliona evra u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II), kako bi pomogla finansiranje pristupa partnera zapadnog Balkana vakcinama protiv COVID-19, koje su nabavile države članice EU-a.

Languages:

Iznos od 24,05 miliona evra fondova budžetske pomoći koje obezbeđuje Evropska komisija isplaćen je kosovskom Trezoru u decembru 2020. Ovo fondovi su deo sveukupne pomoći EU za ublažavanje uticaja virusa COVID-19, za podršku modernizaciji kosovske javne uprave i za jačanje upravljanja javnim finansijama. 

 EU će nastaviti da podržava Kosovo preko potrebnim fondovima za ublažavanje socijalno – ekonomskog uticaja krize COVID-19 na kosovsku populaciju i biznise.

Languages:

Govor šefa Kancelarije EU/EUSR, Tomaša Šunjoga (Tomáš Szunyog) na „vebinaru“ – okruglom stolu EU-UNDP „Nacrt Zakona o finansijama političkih partija – preporuka Venecijanske komisije“

Languages:

Sastanak Saveta za sprovodjenje i nadgledanje (SSN) odrzan je 9. novembra u Prištini.

Languages:

Upravni odbor Razvojnog fonda za sever Kosova dodelio je 3,5 miliona evra za izgradnju Kulturnog centra u Severnoj Mitrovici. Usvajanjem ovog projekta, Odbor Razvojnog fonda je dao cenjeni doprinos daljem razvoju kulturnog života i inicijativa u ovom regionu Kosova.

Languages:

Čelnici misija EU i zemalja članica na Kosovu primaju k znanju ostavku predsednika Kosova, Hašima Tačija. Cenimo saradnju sa Specijalizovanim većima koju su poslednjih dana pokazali predsednik Hašim Tači i bivši lider PDK-a Kadri Veselji, kao i g. Redžep Seljimi i bivši predsednik Skupštine Jakup Krasnići. Štaviše, cenimo jučerašnje obraćanje g. Tačija i g. Veseljija javnosti, u kom su pozvali na poštovanje sudskog procesa.

Languages:

EU je ovog meseca dodelila 29 ugovora vrednih 10,8 miliona evra, kao podršku kosovskom privatnom sektoru, a i da bi se poboljšao pristup tržištu rada, poboljšale perspektive i mogućnosti za zapošljavanje mladih ljudi, žena i ugroženih grupa na Kosovu. Dodeljeni projekti takođe podržavaju i obrazovanje u ranom detinjstvu kroz izgradnju 6 novih obdaništa.

Languages:

 

Evropska komisija je odobrila preko 138 miliona evra pomoći za Kosovo preko programa IPP 2019. i IPP 2020. za Kosovo, a obe strane su potpisale odgovarajuće finansijske sporazume.

Languages:

Pages