Kancelarija Evropske unije na Kosovu
Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu

EEAS RSS Feeds

Displaying 1 - 10 of 248

Kosovo i Evropska unija održali 4. zasedanje Pododbora Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za pravdu, slobodu i bezbednost

Languages:

 

Nakon odluke Ustavnog suda, kao ključni princip vladavine zakona, pozivamo sve kosovske političke aktere da je implementiraju. Sada je na Skupštini da sprovede neophodne ustavne korake, u skladu sa odlukom suda.

Languages:

Program ekonomskih reformi (ERP) 2020-2022 razmatrali su predstavnici zemalja članica EU, zapadnog Balkana i Turske, Evropske komisije i Evropske centralne banke, kao i predstavnici centralnih banaka zapadnog Balkana i Turske, na njihovom godišnjem sastanku za dijalog o ekonomskoj politici, održanom u utorak u Briselu. 

Languages:

Šefica Kancelarije EU/specijalna predstavnica EU na Kosovu, šefovi misija iz EU, ambasadori Norveške, Švajcarske i Ujedinjenog Kraljevstva, šef Evropske banke za obnovu i razvoj za Kosovo, kao i državni menadžer Svetske banke, stoje uz narod Kosova u ovim vremenima izazova i odlučni su da nastave sa podrškom za Kosovo da prevaziđe ovu krizu. Mi cenimo za sada delotvorno upravljanje krizom zbog Covid-19 od strane tehničke vlade i naroda Kosova.

Languages:

Danas je međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije (IDAHOT) Ovom prilikom, želim da ovaj blog post usredsredim na ljude koji i dalje trpe diskriminaciju i nasilje zbog svog identiteta i zato što ne mogu da žive i vole slobodno prema svom izboru. Konkretnije, želim da odam počast zajednici lezbijki, homoseksualaca, biseksualaca, transrodnih i interseksualnih osoba (LGBTI+) i svim LGBTI+ aktivistima koji brane pravo da budu svoji.

Predstavnici Kosova i Evropske komisije sastali su se virtuelnim putem da bi razgovarali o dešavanjima u oblastima poljoprivrede, ruralnog razvoja, ribarstva i bezbednosti hrane, veterini i fitosanitarnim stvarima. Razgovor je održan u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), koji je stupio na snagu aprila 2016. god.

Languages:

Ljulj Raka, profesor medicinske mikrobiologije i infektivne kontrole na Univerzitetu u Prištini, izglasan je za Evropejca godine 2020, za nagradu koju svake godine na Dan Evrope daje Evropska unija na Kosovu.

Languages:

Dan Evrope obeležavamo 9. maja 70. godišnjica Šumanove deklaracije daje priliku da se razmisli o tome šta znači evropska integracija i o ulozi EU u svetu. Želeo bih da iskoristim ovaj blog post da to učinim iz ličnog ugla, da vidim zašto je Evropu kao ideju i politički projekat vredno braniti.

Pripremio Oliver Varhelji, komesar za susedstvo i proširenje

Languages:

Pages