Kancelarija Evropske unije na Kosovu
Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu

EEAS RSS Feeds

Displaying 1 - 10 of 286

5. sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije i Kosova održan je virtuelno 28. oktobra 2021. godine. Uvodne reči održali su Nj.E. g. Besnik Bislimi, Prvi zamenik premijera za evropske integracije, razvoj i dijalog, Vlada Kosova, i g. Vassilis Maragos, Šef Jedinice za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo u Generalnoj direkciji Evropske komisije za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju. Sastankom su kopredsedavali potonji i g. Artan Çollaku, Direktor Kancelarije za koordinaciju procesa stabilizacije i pridruživanja u Kancelariju premijera, Vlada Kosova.

Languages:

Ova preliminarna izjava Izborne posmatračke misije EU (EU EOM) dostavljena je pre završetka celokupnog izbornog procesa. Preostaju kritično važne faze koje obuhvataju tabelarni prikaz rezultata i odluke o rešavanju žalbi i prigovora. EU EOM je sada u poziciji da samo komentariše dosadašnja zapažanja, a kasnije će objaviti konačni izveštaj koji će sadržati celokupnu analizu i preporuke za izborne reforme. EU EOM takođe može da doda i izjave o raznim pitanjima vezanim za izbore kada to smatra za prikladno.

Languages:

Zajednički stav Tomaša Sunjoka, šefa Kancelarije EU/specijalnog predstavnika EU na Kosovu i Mince Benedejčič, ambasadorke Republike Slovenije u Republici Kosovo u vezi sa Samitom Evropske unije i Zapadnog Balkana u Brdu, održanom 6. oktobra 2021. god.

Pozdravljam današnju izjavu Ustavnog suda kojom se od kosovskih vlasti zahteva da izvrši sve prethodne sudske odluke, kao i odluku o neizvršenju dve presude, uključujući i odluku iz 2016. godine u imovinskom predmetu manastira Visoki Dečani. Neuspeh pri neizvršavanju odluka Ustavnog suda krši i Ustav i osnovna načela vladavine prava.

Zvaničnici sa Kosova i Evropske unije sazvali su 16. septembra 2021. digitalni sastanak na kome su razgovarali o razvoju događaja u prošloj godini, kada se pododbor poslednji put sastao, u oblastima ekonomskih i finansijskih pitanja i statistike.

Languages:

Danas sam podelio pismo visokog predstavnika EU/ potpredsednika Evropske komisije (HRVP) Josepa Borela - sa predsednicom Kosova- Vjosom Osmani, u kojem se obaveštava da je odgovarajući na predsedničin poziv, HRVP odlučio da rasporedi Misiju EU za posmatranje lokalnih izbora na Kosovu koji će se održati 17. oktobra 2021.

Visoki predstavnik zahvalio se kosovskom Ministarstvu spoljnih poslova i Centralnoj izbornoj komisiji na posvećenosti i brzini - za koju su se obavezali - da se saglase i potpišu administrativni aranžman koji olakšava raspoređivanje Misije.

Languages:

Otvoreni stav Šefa EU Kancelarije /Specijalnog Predstavnika EU, Ambasadora Tomaša Sunjoga

Languages:

Pages