Kancelarija Evropske unije na Kosovu
Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu

EEAS RSS Feeds

Displaying 1 - 10 of 253

 

Evropska komisija je odobrila preko 138 miliona evra pomoći za Kosovo preko programa IPP 2019. i IPP 2020. za Kosovo, a obe strane su potpisale odgovarajuće finansijske sporazume.

Languages:

Evropska komisija potpisala Memorandum o razumevanju (MoR) sa Kosovom da bi se popločao put za prvu isplatu 50 miliona evra makrofinansijske pomoći (MFP). Druga rata od 50 miliona evra mogla bi da se raspodeli krajem 2020. god. ili na pocetku 2021. godine.

Languages:

EU je u aprilu, maju i junu Kosovu isporučila 10 ambulantnih vozila, 100 bolničkih kreveta, 150 infuzionih pumpi, 127 monitora pacijenata, 1,6 miliona različitih zaštitnih medicinskih rukavica, 60.000 FFP2 respiratornih maski, 60.000 jednokratnih kombinezona, 23.000 vizira, 3.000 zaštitnih naočara, 26.000 litara sredstava za dezinfekciju ruku, 10.000 kompleta posteljine i 50 kutija za transport laboratorijskih uzoraka.

Languages:

Kosovo i Evropska unija održali 4. zasedanje Pododbora Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za pravdu, slobodu i bezbednost

Languages:

 

Nakon odluke Ustavnog suda, kao ključni princip vladavine zakona, pozivamo sve kosovske političke aktere da je implementiraju. Sada je na Skupštini da sprovede neophodne ustavne korake, u skladu sa odlukom suda.

Languages:

Program ekonomskih reformi (ERP) 2020-2022 razmatrali su predstavnici zemalja članica EU, zapadnog Balkana i Turske, Evropske komisije i Evropske centralne banke, kao i predstavnici centralnih banaka zapadnog Balkana i Turske, na njihovom godišnjem sastanku za dijalog o ekonomskoj politici, održanom u utorak u Briselu. 

Languages:

Šefica Kancelarije EU/specijalna predstavnica EU na Kosovu, šefovi misija iz EU, ambasadori Norveške, Švajcarske i Ujedinjenog Kraljevstva, šef Evropske banke za obnovu i razvoj za Kosovo, kao i državni menadžer Svetske banke, stoje uz narod Kosova u ovim vremenima izazova i odlučni su da nastave sa podrškom za Kosovo da prevaziđe ovu krizu. Mi cenimo za sada delotvorno upravljanje krizom zbog Covid-19 od strane tehničke vlade i naroda Kosova.

Languages:

Danas je međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije (IDAHOT) Ovom prilikom, želim da ovaj blog post usredsredim na ljude koji i dalje trpe diskriminaciju i nasilje zbog svog identiteta i zato što ne mogu da žive i vole slobodno prema svom izboru. Konkretnije, želim da odam počast zajednici lezbijki, homoseksualaca, biseksualaca, transrodnih i interseksualnih osoba (LGBTI+) i svim LGBTI+ aktivistima koji brane pravo da budu svoji.

Pages