Zyra e Bashkimit Evropian në Kosovë
Përfaqësuesi i Posaçëm i Bashkimit Evropian në Kosovë

EEAS RSS Feeds

Displaying 1 - 10 of 263

Edicioni i parë i Konferencës për shkrim-leximin e mediave BE - Ballkani Perëndimor u zhvillua në 29 shtator duke mbledhur kontrollorë faktesh, të rinj, gazetarë dhe autoritete nga Ballkani Perëndimor, BE dhe më gjerë duke diskutuar për shkrim-leximin mediatik dhe luftën kundër dezinformimit. Konkluzionet e Konferencës theksojnë nevojën që të gjithë aktorët – BE-ja, autoritetet lokale dhe shoqëria civile - të investojnë në arsim, të angazhohen me të rinjtë, të mbështesin gazetarinë profesionale dhe kontrollorët e fakteve në mënyrë që të forcojnë demokracinë dhe të kundërshtojnë deziformimin.

Presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen sot në fjalimin e saj të parë vjetor mbi gjendjen në Union, tregoi në mënyrë të detajuar rrugën të cilën Bashkimi Evropian duhet të ndjekë për të tejkaluar brishtësinë e krijuar nga kriza e koronavirusit dhe për të ndërtuar një Union të vitalitetit.

 

Komisioni Evropian ka miratuar mbi 138 miliona Euro si asistencë për Kosovën përmes programeve IPA 2019 dhe IPA 2020 për Kosovën dhe Marrëveshjet përkatëse të Financimit janë nënshkruar nga të dy palët.

Qëllimi: Mbështetje për shoqërinë civile në Ballkanin Perëndimor në nxitjen e pajtimit dhe bashkëpunimit rajonal të të rinjve gjatë dhe pas krizës së COVID-19.

Afati i fundit për aplikim: 12 Tetor 2020.

Komisioni Evropian e nënshkroi një Memorandum Mirëkuptimi me Kosovën për t’i hapur rrugë disbursimit të parë prej 50 milionë Euro si asistencë makro financiare (AMF). Kësti i dytë prej 50 milionë € mund të disbursohet më vonë këtë vit ose në fillim të vitit 2021.

Në prill, maj dhe qershor, BE-ja e furnizoi Kosovën me 10 autoambulanca, 100 shtretër spitalorë, 150 pompa infuzioni, 127 monitorues të pacientëve, 1.6 milion doreza të ndryshme mbrojtëse mjekësore, 60 mijë maska të frymëmarrjes FFP2, 60 mijë kominoshe njëpërdorimshe, 23 mijë mburoja për fytyrën, 3 mijë syze mbrojtëse, 26 mijë litra dezinfektues të duarve, 10 komplete çarçafësh dhe 50 kuti për transportimin e mostrave laboratorike.

Kosova dhe Bashkimi Evropian mbajnë takimin e katërt të nën-komitetit për Drejtësi, Liri dhe Siguri të Marrëveshjes së Stabilizimit dhe Asociimit

"Pas vendimit të Gjykatës Kushtetuese, si parim kyç i sundimit të ligjit, ne ftojmë të gjithë aktorët politikë të Kosovës që ta zbatojnë atë. Tani i takon Kuvendit që t’i ndërmerr hapat e nevojshëm kushtetues, në përputhje me vendimin e Gjykatës.

Pages