Kancelarija Evropske unije na Kosovu
Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu

Izjava šefa Kancelarije EU/specijalnog predstavnika EU i čelnika misija zemalja članica EU na Kosovu povodom parlamentarnih izbora 14. februara

Priština, 13/02/2021 - 10:10, UNIQUE ID: 210213_1
Joint Statements

Podstičemo građane Kosova da iskoriste svoje pravo glasa uz poštovanje svih mera protiv pandemije COVID-19.

Šef Kancelarije EU/specijalni predstavnik EU i čelnici misija zemalja članica EU na Kosovu sa velikom pažnjom su pratili pripreme za prevremene parlamentarne izbore.

Podvlačimo značaj transparentnih, pouzdanih i inkluzivnih izbora. Pozivamo sve relevantne kosovske institucije da postupaju u skladu sa međunarodnim standardima, bez političkog pritiska i da poštuju odluke Centralne izborne komisije i sudstva. Podstičemo građane Kosova da iskoriste svoje pravo glasa uz poštovanje svih mera protiv pandemije COVID-19.

EU je na Kosovo poslala Stručnu misiju za izbore (SMI) koja obuhvata ceo proces pripreme izbora, glasanja i prebrojavanja, uključujući i žalbenu fazu. SMI će pripremiti izveštaj o izborima, uključujući preporuke o načinu za dalje unapređenje i jačanje izbornog procesa.

Osim toga, mi, diplomate iz Kancelarije EU/SPEU i predstavništava zemalja članica EU, zajedno sa drugim međunarodnim kolegama, tesno ćemo pratiti izborni proces na dan izbora posećivanjem biračkih mesta. Takođe, pozdravljamo i podržavamo napore organizacija građanskog društva na Kosovu u pogledu posmatranja izborne kampanje i procesa na dan izbora.

Čvrsto stojimo po pitanju našeg istrajnog i jakog partnerstva sa Kosovom. Spremni smo da se angažujemo sa izabranim poslanicima u Skupštini. Verujemo da će nova skupština brzo izabrati predsednika i da će se formirati nova vlada, blagovremeno, da bi se promovisale dalje reforme i razvoj, povela borba protiv korupcije, ojačala vladavina prava i uznapredovala evropska budućnost kosova, uključujući nastavak dijaloga između Beograda i Prištine uz pomoć EU.

Radujemo se razgovoru o primeni preporuka iz sukcesivnih izveštaja misija Evropske unije za posmatranje izbora sa kosovskim organima nakon izbora. Pozivamo sve strane da ubrzaju svoj rad posle izbora da bi se iste preporuke primenile.

Languages:
Urednički odeljci: