Kancelarija Evropske unije na Kosovu
Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu

Borel: Kosovu i Srbiji potreban je konačan dogovor o svim otvorenim pitanjima

30/01/2020 - 15:03
Interviews

Džozep Borel (Josep Borrell Fontelles), visoki predstavnik EU za inostrane poslove i bezbednosnu politiku i potpredsednik Evropske komisije (HR/VP), u ekskluzivnom intervjuu za „Telegrafi“ iz Prištine, govori o svojoj poseti Kosovu, očekivanjima u vezi sa dijalogom, konačnom dogovoru između Kosova i Srbije, kao i o viznoj liberalizaciji. Borel je rekao da je Kosovu potrebna vlada da bi odlučno krenulo napred i da bi ispunilo očekivanja naroda. Pričajući o dijalogu, Borel je rekao da je Kosovu i Srbiji što je pre moguće potreban konačni dogovor koji razrešava sva njihova otvorena pitanja. On takođe priča i o nedavnom sporazumu o ponovnom uspostavljanju vazduhoplovne veze između Kosova i Srbije.

 

Telegrafi: G. Borel, koja je svrha vaše posete Kosovu?

Borel: Želeo sam da Kosovo bude moja prva destinacija gde sam u svojstvu visokog predstavnika. Zapadni Balkan će biti prioritet tokom mog mandata i, imajući u vidu moju ličnu rešenost da se unapredi dijalog koji pomaže i olakšava Evropska unija, želeo sam da prvo u regionu posetim Kosovo. Ono što želim da radim tokom mog boravka ovde jeste da slušam i da upoznam moje kosovske sagovornike – političke lidere, ali isto tako i organizacije civilnog društva. Naravno, trenutna politička situacija će takođe predstavljati važan deo diskusija. Ja mogu samo da ponovim naš osnovni stav: Kosovu je potrebna vlada kako bi odlučno krenulo napred i kako bi ispunilo očekivanja naroda.

 

Telegrafi: G. Borel, Kosovo i Srbija su, uz koordinaciju SAD, potpisali sporazum o vazduhoplovnoj liniji, da li je EU deo ovog sporazuma?

Borel: Dobrodošli su svi aranžmani koji unapređuju odnose između Beograda i Prištine, kao što je pismo o namerama u vezi sa direktnim letovima. Više privrednog rasta, više investicija, to je ključno za region i za Srbiju i Kosovo. To je jasno. Mi nastavljamo da vrlo blisko sarađujemo sa Sjedinjenim Državama, pošto imamo zajedničku agendu i delimo iste planove za ovaj region.

 

Telegrafi: G. Borel, da li se konačni sporazum između Kosova i Srbije nalazi u vašim prioritetima u EU?

Borel: To je prioritet za region, za naše države članice, a, naravno, i za mene. Zato sam želeo da što pre dođem na Kosovo i u Srbiju. Ja sam lično posvećen tome da posvetim vreme i da ne štedim trud da se dospe do konačnog dogovora. I Srbiji i Kosovu je, što je pre moguće, potreban konačni sporazum koji rešava sva njihova otvorena pitanja. Trenutna situacija ih zadržava u mestu. Mnogo političke energije odlazi na normalizaciju, ili, pre će biti, na njeno nepostojanje. Bilo bi bolje da se ova politička energija iskoristi za reforme, investicije ili životnu sredinu. Zato ovo trenutno stanje ne treba da se i dalje nastavlja. Ne postoji takva stvar kao što je status quo. Status quo znači da idemo unazad. Srbiji i Kosovu je potreban finalni dogovor da bi oboje mogli da krenu svojim evropskim putem.

 

Telegrafi: G. Borel, Kosovo je jedina zemlja u regionu bez vizne liberalizacije i to se smatra za diskriminisanje kosovskih građana od strane EU, kakav je vaš komentar?

Borel: Vizna liberalizacija je naš zajednički cilj i to je već odavno trebalo da se desi. Ja znam da Kosovci žele da slobodno putuju u EU i da trenutna situacija čini da oni imaju osećaj da su u zamci i da su izolovani. Ne mogu da dajem obećanja kada će da dođe do vizne liberalizacije, ta odluka je u rukama zemalja članica. Ali, što se tiče mene lično i što se tiče Komisije, Kosovo je ispunilo uslove i krajnje je vreme da se krene dalje.

 

Telegrafi: G. Borel, da li verujete da bi do konačnog sporazuma između Kosova i Srbije moglo da dođe ove godine?

Borel: Vremenski rokovi su u rukama stranaka koje u tome učestvuju.

 

Telegrafi: EU stavlja životnu sredinu na vrh svoje agende. Možete li da nam kažete nešto više o evropskom „zelenom dogovoru“ (European Green Deal) i njegovom efektu za Kosovo, prvenstveno preko investicija EU zarad poboljšanja kvaliteta vazduha u Prištini putem smanjenja štetnih emisija iz elektrane „Kosovo B“?

Borel:  Evropski Zeleni dogovor je vizija i paket transformativnih mera za borbu protiv klimatskih promena i degradacije životne sredine. Njegova ambicija je bez presedana. Ovaj „dil“ je posvećen tome da do 2050. godine načini Evropsku uniju ugljenično (karbonski) neutralnom, i on predstavlja održivu zelenu tranziciju od koje koristi maju građani i biznisi iz cele Evrope. Sprovođenje Evropskog zelenog dogovora i ostvarenje globalnog uticaja će zahtevati naše kolektivno delovanje. Zapadni Balkan u ovome ima da odigra važnu ulogu. Budućnost zapadnog Balkana je u EU i mi treba da radimo zajedno ako želimo da učinimo da Evropa bude prvi klimatski neutralan kontinent i da poboljšamo kvalitet života naših sugrađana. Problem zagađenosti vazduha je veoma očigledan ovih dana, pošto je više gradova zapadnog Balkana rangirano među najzagađenijim glavnim gadovima u svetu. Zemlje koje su naši partneri, kao i njihovi stanovnici, mogu da računaju na podršku EU u vezi sa preduzimanjem delotvornih akcija. Tokom moje posete imaću čast da svečano inaugurišem radove koje finansira EU za opremanje elektrane Kosovo B, što će značajno umanjiti nivo emisija, zatim će doprineti pouzdanijem i čistijem snabdevanju električnom energijom, a poboljšaće i zdravlje i dobrobit građana. Kosovo je Evropa, i stoga treba da bude deo ovog zajedničkog napora. Nadamo se i očekujemo da će našoj rešenosti jednaka biti i rešenost kosovskih političara i donosilaca odluka.

Languages:
Urednički odeljci: