Kancelarija Evropske unije na Kosovu
Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu

Održivi razvoj je deo našeg identiteta i biće naš vodič ka budućnosti

16/09/2019 - 11:55
News stories

Govor Šefice EU Kancelarije/SPEU, Natalija Apostolova na proslavi povodom otvaranja Nedelje održivog razvoja Kosova

 

Check against delivery

Dragi partneri Nedelje održivog razvoja Kosova

dragi ambasadore, cenjeni gosti,

Veliko je zadovoljstvo otvoriti Nedelju Održivog Razvoja Kosova 2019!

Pre nego što vam budem iznela svoja uvodna zapažanja, htela bih da vam predstavim NORK partnere i iskreno se zahvalim svima onim kolegama iz institucija i organizacija na njihovoj posvećenosti i velikom zalaganju:   

  • Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja
  • Ministarstvo za ekonomski razvoj
  • institucija iz koje ja dolazim - Kancelarija Evropske Unije na Kosovu / Specijalni predstavnik EU
  • GIZ / Nemačka Saradnja i Nemačka Vlada
  • Balkanska Zelena Fondacija (BGF) i
  • Institut za Razvojnu Politiku (INDEP).

Mi se svi rukovodimo željom da se održivi razvoj i zaštita životne sredine postave na visokom mestu političke agende. Mi želimo da uspostavimo iskrene pozitivne promene na terenu.

Aktivnosti NORK-a u sebi uključuju podizanje svesti, razmenu relevantnih i bitnih informacija, kao i otkrivanje uskih grla i prilika za održivi put napred.

Glavni cilj NORK-a je da se pokrene javna rasprava i da se pronađu efektni načini kako bi se sa jedne strane promovisao održivi razvoj, i razvoj zelene ekonomije sa druge strane.

 

Nedelja Održivog Razvoja Kosova je jedna platforma za zvaničnike, predstavnike civilnog društva, zajednicu donatora, nacionalnih i međunarodnih stručnjaka, i akademija kako bi se razgovaralo o pitanjima koja su vezana za održivi razvoj sa fokusom na životnu sredinu i energetskim problemima na Kosovu i u regionu.

 

S’ obzirom na značajan uspeh i obiman uticaj koji je ovaj događaj ostvario prošle godine, kao i u skladu sa zahtevom učesnika, došlo se do zaključka da NORK treba da se organizuje na godišnjem nivou. Veoma je pozitivno to da se NORK organizuje po drugi put.  

 

Evropska Unija je snažno posvećena primeni Agende 2030. Održivi razvoj je deo našeg identiteta i biće naš vodič ka budućnosti. Struktura koju nam je izabrana Predsednica Komisije Ursula von der Leven predstavila, pokazuje da se ona rukovodi svojim obećanjima datim u pogledu klime i životne sredine, posvećujući najviši nivo pažnje u pogledu sprovođenja Evropskog Zelenog Dogovora. Aktivnosti koje se odnose na klimu i zaštitu životne sredine su glavna ideja vodilja kroz sve relevantne sektore, kao što je poljoprivreda, energija i transport.    

 

 

Poštovane dame i gospodo,

Po prvi put u ljudskoj istoriji, naša planeta se približava kraju svojih mogućnosti da izdrži sve nas. U sledećih deset godina, mi ćemo morati da pronađemo način da poboljšamo blagostanje svih ljudi bez da trošimo naše prirodne resurse, nanoseći štetu našoj životnoj sredini i izazivajući klimatske promene. Ovo je veliki globalni izazov.

 

Imajući to na umu, mi – Evropska Unija – imamo za cilj da dalje pojačamo naše napore kako bi se uvela zelena i inkluzivna ekonomija do 2030 godine.

 

Evropska Unija je već razvila Akcioni Plan za Kružnu Ekonomiju tokom 2015 godine kako bi udaljila Evropu od “uzmi-napravi-upotrebi-baci” sistem i umesto toga izgradi istinsku kružnu ekonomiju u okviru koje bi proizvodi bili tako osmišljeni da bi se mogli ponovo upotrebiti i reciklirali, pri čemu bi se otpad smatrao vrednim resursom.

 

EU Strategija za Plastiku i nedavno usvojeno sveobuhvatno EU zakonodavstvo o zabrani određenih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu je noseći primer našeg plana za uspostavljanje kružne ekonomije.

 

Evropski Odsek za Socijalna Prava je naš glavni vodič za ostvarivanje socijalne dimenzije održivosti. On fokusira se na borbu protiv siromaštva u svim njegovim dimenzijama i teži da obezbedi fer, odgovarajući i održivi sistem socijalnog blagostanja. Takođe, u svakoj prilici pruža podršku jednakim mogućnostima, uključujući polnu jednakost, i pristup pristojnom zaposlenju; i vrši promociju pružanja pravičnih uslova za rad za sve. 

 

Akcioni Plan o Održivim Finansijama je treći primer i ja bih spomenula da će njime po prvi put moći da se investitorima pruže potpune informacije o tome šta je to održivo investiranje, tako da da će finansije početi da daju punu podršku našim ciljevima za održivost.

 

Da bismo sve to postigli, potrebno nam je pogodno okruženje, što znači da moramo i druge politike i sredstva usmeriti prema tranziciji ka održivosti. Evropa ima vrlo dobro polazište i uvereni smo da možemo imati veliku korist od zelene ekonomske tranzicije istovremeno pomažući pri oblikovanju globalnih standarda.

 

Mi ćemo nastaviti da radimo uz blisku saradnju sa svim našim međunarodnim partnerima.

 

 

Ovde na Kosovu, ja vas moram podsetiti:

 

Održivi razvoj se takođe tiče Evropskih Integracija Kosova. Kosovo treba da što pre usmeri svoju pažnju na efektivne i hitne mere kojima bi se ostvario veliki uticaj na zdravlje i blagostanje njegovog stanovništva. EU je objavila Izveštaj o Kosovu za 2019 godinu, u maju zadržavajući pažnju na delu koji se odnosi na Životnu Sredinu i Klimatske promene. EU je i dalje jako zabrinuta u vezi jako malog napretka. Na svom putu pridruživanja EU, Kosovo će morati da se približi standardima i dugoročnim ciljevima EU.

 

Održivi razvoj je preduslov za političku, ekonomsku i socijalnu stabilnost. Ne može biti stabilnosti i napretka bez čistog i bezbednog okruženja, redovne isporuke energije i zdravog stanovništva. Prirodni resursi Kosova su ograničeni i očigledno je da se oni ne koriste na održivi način! Očuvanje životne sredine znači i očuvanje Kosova, i odnosi sa na brigu o sadašnjosti i budućnosti.

 

EU je najveći investitor i trgovinski partner Kosova. Na žalost, nepouzdano i veoma zagađujuće snabdevanje energijom ne predstavlja opasnost samo za stanovnike. Time se stvara nestabilnost u pogledu investicija, stvaranju novih radnih mesta i razvoju poslovanja. To je istaknuto kao nešto što najviše zabrinjava preduzeća koja posluju na Kosovu. Čistije, pouzdanije snabdevanje energijom i životna sredina moraju biti od najvećeg prioriteta za Kosovo. Nova radna mesta se mogu stvoriti putem ’zelene ekonomije’. Više od 50 miliona € poreskih obveznika EU je investirano u sektor životne sredine samo u poslednjih 10 godina. EU će sa svoje strane nastaviti da podržava aktivnosti i politike koje će doprineti da Kosovo bude čistije i da Balkan bude čistiji. Zagađivanje životne sredine je prekogranično pitanje. Obnovljivost, mere za energetsku efikasnost, investiranje u smanjenju zagađivanja vazduha i vode, upravljanje otpadom i mere za smanjenje klimatskih promena su izazovi koji se tiču čitavog regiona.

 

Želim da Nedelja Održivog Razvoja Kosova bude uspešna u svakom pogledu. Jer je to zaista potrebno.

Uskoro će doći zima i svi mi trpimo veoma veliko zagađenje vazduha. Potreba za postizanje boljeg je veoma hitna i korisna za sve ljude.

 

I bi htela da svoj govor za ovu godinu završim sa sloganom koji je ispisan na bedževima NORK-a:

 

OČUVAJMO PRIRODU

SAČUVAJMO BUDUĆNOST

 

Puno hvala na vašoj pažnji!

Languages:
Urednički odeljci: