Kancelarija Evropske unije na Kosovu
Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu

EU i USAID potpisali Pismo sporazuma

14/02/2019 - 15:27
News stories

Pismo sporazuma uključuje podelu rada u određenim oblastima vladavine prava

 

Šef Sekcije za saradnju Evropske unije (EU), Luigi Brusa, i direktorka Misije USAID-a, Lisa Magno, su danas potpisali Pismo sporazuma. Ovim Pismom sporazuma se obavezuju na saradnju u vezi programa finansijske pomoći za jačanje vladavine prava na Kosovu. 

Pismo sporazuma uključuje podelu rada u određenim oblastima vladavine prava. Konkretno za EU to uključuje rad na infrastrukturi, tužilaštvima, javnim beležnicima i stečajnim upravnicima, a za USAID to uključuje rad sa sudovima, privatnim izvršiteljima, posrednicima i komercijalnom pravdom.

Luigi Brusa je rekao da Sporazum sadrži konkretne mere, načela i predlaže podelu rada u određenim oblastima. "Mi - USAID i EU, predstavljajući najveće donatore u sektoru pravde - smo posvećeni jačanju naših napora da uskladimo pomoć i bolje koordinišemo, ne samo tokom implementacije, već i tokom planiranja buduće pomoći", rekao je Brusa. On je naglasio da će EU nastaviti da radi na tome da ovo Pismo sporazuma postane stvarnost, a pomoć EU Kosovu još efikasnija.

Lisa Magno je u njenom obraćanju istakla: “Apsolutno je neophodno da USAID i EU, kao dva najveća donatora na Kosovu, ne samo koordinišemo naš rad u ovoj kritičnoj oblasti, već i da govorimo istim jezikom i sledimo ista načela za smislene rezultate. Kroz strateško angažovanje i zajedničko planiranje, mi takođe možemo umnožiti uticaj naših resursa pomoći".

Pismo sporazuma poziva na uspostavljanje upravnog odbora koji će razmotriti rezultate zajedničke aktivnosti EU-USAID sa Vladom Kosova i drugim akterima u pravosuđu; Pismo takođe poziva na uključivanje zajedničkih sesija za planiranje rada u okviru tendera EU-USAID o vladavini prava.

Pismo sporazuma:

Languages:
Urednički odeljci: