Kancelarija Evropske unije na Kosovu
Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu

Nova inicijativa EU i UNDP za gradnju poverenja između zajednica lansirana u Prizrenu

13/07/2018 - 11:14
News stories

Nova dvomilionska inicijativa EU i UNDP za gradnju poverenja između zajednica i poštovanje kulturnog nasleđa

Uz zvuke muzike i video snimke kosovske kulturne baštine, Lumbardhi bioskop u Prizrenu je bio domaćin uvaženim gostima, među njima Nataliya Apostolova, šefica kancelarije EU na Kosovu/specijalna predstavnica EU, Ulrika Richardson, koordinatorka UN-a za razvoj i stalni predstavnik UNDP-a, zamenik ministra kulture, omladine i sporta, Burbuqe Bakija Deva, predstavnici diplomatskog kora, verski lideri, međunarodni i lokalni partneri, gradonačelnici, predstavnici OCD-ova i NVO-ova, koji su se okupili povodom lansiranja projekta "Dijalog između zajednica kroz zaštitu inkluzivne kulturne baštine".

"Ove godine Evropa proslavlja našu raznovrsnu kulturnu baštinu na nivou EU, na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou. Kulturna raznolikost je integralni deo vrednosti Evropske unije. Mnoge aktivnosti predviđene ovim projektom koji finansira EU će imati za cilj približavanje zajednica na osnovu zajedničkog nasleđa koje dele i razvijanju lokalnih kapaciteta za zaštitu i očuvanje kulturnog nasleđa, posebno kroz angažovanje žena i mladih", rekla je gospođa Apostolova u njenom uvodnom obraćanju.

Ulrika Richardson je naglasila značaj projekta: "Ovim projektom ćemo promovisati povećano angažovanje mladih muškaraca i žena u očuvanju umetnosti i zanata i na taj način omogućiti bogatoj kulturnoj baštini na Kosovu da postane sredstvo za dijalog između zajednica i socijalnu inkluziju".

Zamenica ministra kulture, omladine i sporta, Burbuqe Bakija Deva, u svom obraćanju je pozdravila napore i rad mnogih aktera u ovoj oblasti za očuvanje kulturnog nasleđa na Kosovu.

Kulturne i verske lokacije u odabranim kosovskim opštinama će imati koristi od projekta koji će biti implementiran u narednih osamnaest meseci. Gradonačelnik Prizrena, Mytaher Haskuka, se je zahvalio projektu na izboru ove opštine kao jednog od korisnika: "Prizren je kao svež vazduh u današnjem svetu copy-paste gradova, a očuvanje i obnavljanje kulturnog nasleđa je ulaganje u očuvanje koegzistencije. Stoga, ovaj projekat će imati punu podršku opštine Prizren, kao i moju ličnu podršku".

Gosti na događaju su imali zadovoljstvo da vide video poruku gospodina Tibora Navracsicsa, evropskog komesara za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport, koji je rekao: "Prizren, grad sa bogatom istorijom i raznolikim kulturnim nasleđem, predstavlja odgovarajuće mesto za domaćina ovog događaja. Vi započinjete ovaj događaj u trenutku kada je centar pažnje uveliko okrenut na kulturno nasleđe. Evropska godina kulturne baštine u 2018. godini je uveliko u toku".

Jedna od lokacija koje će biti renovirane projektom će biti i samo mesto u kojem je lansiran, Lumbardhi bioskop. Ares Shporta, suosnivač i direktor Fondacije Lumbardi, predstavio je kratku istoriju bioskopa, koja se usredsređuje na značaj kao kulturnog mesta na kojem se ljudi okupljaju i koji je goste koji su se okupili na lansiranju projekta izveo u kratak obilazak objekta.

Projekat "Dijalog između zajednica kroz zaštitu inkluzivne kulturne baštine" zasniva se na projektu "Izgradnja poverenja kroz zaštitu kulture na Kosovu", koji je takođe finansiran iz instrumenta EU koji doprinosi stabilnosti i miru (IcSP). Projekat je sproveden od 2016. do 2017. godine i ojačao je poverenje između zajednica i poštovanje kulturnog identiteta i nasleđa u opštinama Uroševac, Gnjilane, Lipljan, Kamenica i Orahovac. Pored toga, IcSP doprinosi izgradnji mira i stabilizacionim merama na Zapadnom Balkanu sa nekoliko projekata u regionu, uključujući i podršku dijalogu među zajednicama u regionu.

Sa ukupnim budžetom od nešto manje od 2 miliona evra, projekat će se fokusirati na renoviranje, uređenje i rehabilitaciju odabranih lokacija i podići svest o kulturnoj raznolikosti, istovremeno ohrabrujući građane da štite i čuvaju kulturno nasleđe. Projekat takođe ima i snažnu komponentu angažovanja omladine i žena koja podržava ekonomsko osnaživanje kroz ponovno zamišljanje kulturnog nasleđa kao sredstva ekonomskog osnaživanja. Opšti cilj projekta je da doprinese poboljšanju tolerancije među zajednicama i poštovanja kulturnog identiteta i nasleđa.

Languages:
Urednički odeljci: