European Union Office in Kosovo 
European Union Special Representative in Kosovo

Pobeda mira zahteva više od zaustavljanja nasilja

10/05/2018 - 11:13
Notizie

Govor Šefice Kancelarije EU/Specijalna predstavnica EU, Nataliya Apostolova, povodom prijema za Dana Evrope i nagrade Evropljanina 2018. godine

Check against delivery

Poštovani Predsedniče Skupštine Veseli,

Poštovani Premijeru Haradinaj,

Poštovani ministri kabineta,

Poštovani članovi Skupštine,

Ekselencije, članovi Diplomatskog hora,

Prijatelji Evropljani   i prijatelji Evrope,

Danas smo se okupili da proslavimo godišnjicu izjave Roberta Šumana, kojom je započet put ka miru i jedinstvu u Evropi.

Očevi - osnivači Unije potrudili da okončaju konflikte u Evropi, zamenjujući upotrebu sile silom zakona i saradnjom.

Od tada smo dosta puno išli napred. Postepeno i u procesu, korak po korak, evropska integracija je okupila 28 zemalja sa ukupnim stanovništvom od oko 510 miliona građana.

Danas, ideja sukoba između evropskih sila je nezamisliva.

Evropska unija je danas druga najveća ekonomija na svetu; jedan od najbogatijih delova sveta, gde tehnološke inovacije, zaštita životne sredine, upravljanje klimatskim promenama i održivi razvoj nastavljaju da napreduju.

Sve je to postignuto angažovanjem svih država članica prema zajedničkim principima slobode, demokratije i poštovanja osnovnih ljudskih prava i sloboda i vladavine prava.

U ovim uzburkanim i često nepredvidivim vremenima u kojima živimo danas, važno je da naši prijatelji širom sveta vide našu Uniju kao snažnog partnera mira i prosperiteta.

Širom sveta mi smo najveći trgovinski partner, najveći investitor, najveći donator za humanitarnu i razvojnu pomoć.

Važno je podsetiti se ovih dostignuća, ne samo da bi smo okusili naše uspehe, već i zbog isticanja izazova koji nas u budućnosti očekuju.

Dame i gospodo, prijatelji Evrope, kolege

Ovde smo danas i kako bi obeležavali veoma važan posao kojeg EU čini na Kosovu.

Nekada, zemlje članice su bile neprijatelji, međutim one  su sada prijatelji i partneri u našoj Uniji. Nekada smo imali rat, ali sada imamo mir i prosperitet. Želimo da ovo bude i poruka za naše partnere zapadnog Balkana.

Pobeda mira zahteva više od zaustavljanja nasilja. Građani zapadnog Balkana, građani Kosova, očekuju i žele više.

Oni očekuju napredak i prosperitet; oni očekuju posao za sebe i za svoju decu. Oni očekuju sigurnost i poštovanje ljudskog dostojanstva, pluralističko društvo, jednakosti i vladavinu prava.

Njihova očekivanja su i naša. To je i razlog zašto je  EU bila od odlučujućeg značaja u međunarodnim naporima za izgradnju nove budućnosti za Kosovo još od 1999. godine.

EU je danas  najveći trgovinski partner na Kosovu, najveći investitor i najveći donator.

Zapravo, od 1999. godine, Kosovo je primilo više od 2.3 milijarde evra pomoći od strane EU-a i skoro milijardu evra u podršci međunarodnog prisustva.

EU je,  takođe,  pomagalo Kosovo u izgradnji i unapređenju njegovih institucija i pruža savete i pomoć za njegov socio-ekonomski razvoj.

Strategija za zapadni Balkan, usvojena februara meseca, šalje veoma jak i jasan signal o evropskoj perspektivi čitavog balkanskog regiona.

Međutim, ona, takođe, detaljno prikazuje smernice za ostvarivanje iste. Kosovo je postiglo napredak poslednjih godina. Ali, predstoji da se dosta toga uradi.

Važno je da Kosovo i njegovi susedi iskoriste stvorenu  mogućnost od novog momentuma. Najbolji način da se to uradi jeste kroz ispunjavanje obaveza Kosova u jačanja vladavine prava i obrazovanja, kao i u sprovođenju dogovorenih reformi u evropskoj agendi.

Naša podrška će ostati nepokolebljiva, ali na kraju krajeva to ste vi, kosovski lideri – građani Kosova, koji ste vlasnici ovog procesa.

Vaši napori su ti koji će odlučiti o budućnosti koju će Kosovo imati.

Uverena sam da postoji želja i ambicija za napredak i nadam se da će se poklapati sa odgovarajućim političkim rešenjima.

Ohrabrena sam da vidim da evropska perspektiva okuplja sve zajedno. Zahteva se konsenzus i jedinstvo u odnosu na cilj od svih političkih snaga i svih zajednica na Kosovu

Kao što je  Federica Mogherini, Visoka predstavnica Evropske Unije za spoljne poslove i politiku bezbednosti / Potpredsednica Komisije naglasila: 

„Evropa je ono što mi, Evropljani, činimo od nje - svaki dan i svako od nas“

 I, ako mi dozvolite, mislim da je Kosovo jedno od nas.

Iz tog razloga, pre dve godine smo uspostavili tradiciju poštovanja pojedinca ili institucije na Kosovu, koji/a je promovisao/la  i zagovarao/la evropsku ideju na Kosovu. Naša prva pobednica je bila Majlinda Kelmendi, najuspešniji sportista na Kosovu, dok je prošle godine nagradu dobio Erzen Shkololli, poznati kosovski kustos i umetnik. Za koji trenutak ćete čuti ime trećeg dobitnika  nagrade za Evropljanina godine, ali pre toga, želim da dam reč Predsedniku Skupštine, g. Veseli.

Languages:
Sezioni editoriali:

Autore