Kancelarija Evropske unije na Kosovu
Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu

EU na Kosovu lansirala obrazovnu kampanju i otvarala novi Info centar u Severnoj Mitrovici

Mitrovica, 07/05/2018 - 16:11, UNIQUE ID: 180508_17
Press releases

EU na Kosovu lansirala juče obrazovnu kampanju o kvalitetnom obrazovanju u Južnoj Mitrovici i otvarala novi Info centar u Severnoj Mitrovici

Šefica Kancelarije EU na Kosovu i Specijalna predstavnica EU Natalija Apostolova juće je na Koledžu IBCM (Južni studentski grad) u Južnoj Mitrovici pokrenula obrazovnu kampanju, prvu od kampanja EU o pomoći koju EU daje Kosovu.

Ambasadorka Apostolova u društvu gospođe Mihone Keroli-Mustafa, direktorke Međunarodnog poslovnog koledža u Mitrovici (IBCM), obratila se pozvanim studentima i korisnicima pomoći EU, rekavši da Evropska unija trajno podržava unapređenje obrazovnog sistema na Kosovu, putem infrastrukture, obuke nastavnika i direktora škola, stipendija i učešća u programima EU kao što je ERASMUS, u cilju poboljšanja kvaliteta obrazovanja.

„Školovanje nisu samo zgrade. Ono podrazumeva dobre udžbenike, obučene nastavnike. Na Kosovu preovladava mlado stanovništvo. Kosovo ima puno potencijala koji mora da se iskoristi na pravi način. Mlade generacije treba da budu u stanju da razgovaraju jedni sa drugima, da promovišu uzajamno razumevanje. Kosovo treba da pokaže da je posvećeno poboljšanju kvaliteta svog obrazovnog sistema“, rekla je šefica Kancelarije EU na Kosovu i Specijalna predstavnica EU Natalija Apostolova.

U toku sastanka studenti i učesnici iz akademskih krugova kao i korisnici programa EU imali su priliku da postave brojna pitanja ambasadorki o ubrzanju razmene studentskih programa između univerziteta sa Kosova i iz Evropske unije i o reformama obrazovnog sistema koje su potrebne Kosovu.

Skupu su prisustvovali zamenik gradonačelnika Južne Mitrovice, g. Faruk Mujka, kao i profesori i studenti iz Južne i Severne Mitrovice.

U narednih šest nedelja, EU na Kosovu će organizovati razne događaje u vezi pomoći koju EU daje za obrazovanje. EU je podržavala obrazovne reforme na Kosovu putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), uključujući podršku za usavršavanje stručnih veština prema zahtevima tržišta rada i proširenjem programa stipendiranja. U nekoliko narednih godina EU će da udvostruči ulaganje u obrazovanje do iznosa od oko 35 miliona evra.

U sastavu Dana Erazmusa, u većim gradovima na Kosovu biće organizovana univerzitetska predavanja i debate, na kojima će angažovane strane i korisnici programa EU da razgovaraju o kvalitetnom obrazovanju i unapređenju školovanja na svim nivoima na Kosovu.

Kampanja će da obuhvati #velfie digitalnu kampanju i više kulturnih aktivnosti.

Pored toga, „Dnevni čas o EU“ okupiće ambasadore država članica EU koji će učenicima da pričaju o evropskom putu, obrazovanju i nastavi.

Kasnije u toku dana, ambasadorka Apostolova otvorila je i pustila u rad Novi Informacioni i kulturni centar EU u Severnoj Mitrovici. Prilikom otvaranja, ambasadorka Apostolova je uručila nagradu pobedniku konkursa za poster, g. Srđanu Coniću. Pobednik je izabran između 32 prijavljena učesnika konkursa.

Ulaganje u obrazovanje je ulaganje u budućnost i ključno je za radna mesta i opšti napredak u društvu. Kvalitetno obrazovanje je ključ za produktivnu radnu snagu, koja doprinosi ekonomskom rastu i razvoju.

Languages:
Urednički odeljci: