Kancelarija Evropske unije na Kosovu
Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu

Han: Planiramo da podržimo regionalnu ekonomsku zonu Zapadnog Balkana

08/06/2017 - 10:02
Novosti

Govor komesara za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju, Johanesa Hana na Forumu o investicionom okruženju u Beogradu

Check Against Delivery

Ekselencije, uvažene kolege, dame i gospodo, 

Posebno mi je zadovoljstvo što mogu da vas pozdravim danas u Beogradu na Forumu o investicionom okruženju EU-Zapadnog Balkana

Današnji forum okuplja javni i privatni sektor, lokalna preduzeća i direktne strane investitore, akademike i civilno društvo, kao i predstavnike iz Evrope i regiona. I svi imamo zajednički cilj: da galvanizujemo rast Zapadnog Balkana ispitivanjem prilika za ulaganja u regionu.

Ovaj forum je više nego blagovremen: imamo samo još mesec dana do 4. godišnjeg samita Zapadnog Balkana u Trstu, tokom kog ćemo promovisati dalju regionalnu ekonomsku integraciju. I pre samo dve sedmice, i EU i ministri finansija za proširenje saglasili su se oko više konkretnih preporuka za ekonomsku politiku.

Naš fokus na Zapadni Balkan šalje jasnu političku poruku: EU je posvećena procesu proširenja i veoma tesno sarađujemo oko ključnih oblasti za razvoj. Želja je da se postane delom evropske porodice zajednička je želja. I na tom putu smo zajedno.

Današnji Forum o investicionom okruženju organizovali smo na Zapadnom Balkanu zato što je svim zemljama u regionu potrebno više ulaganja da bi postale prosperitetne zemlje članice EU.

Kao bivši privrednik, ubeđen sam da je to najbolji način da se stimuliše ekonomija i galvanizuje rast.

Dame i gospodo,

Mogućnost članstva u EU i dalje pokreće transformaciju i već je donela više koristi u regionu, posebno u pogledu trgovine i ulaganja.

Tokom poslednjih deset godina, trgovina između Zapadnog Balkana i EU više se nego udvostručila, dostignuvši 44 milijarde evra u 2016. godini (izvoz sa Balkana više se nego udvostručio, sa 7 milijardi evra na 18).

Investitori znaju da je trgovina između EU i Zapadnog Balkana već prilično liberalizovana i da će progresivno usklađivanje pravila i standarda stvoriti jednake uslove za sve investitore.

Direktne strane investicije iz EU trenutno čine oko 50 % ukupne zalihe u 2015. god. i nastavljaju da rastu. Za Srbiju, ta cifra iznosi preko 60 %.

Sve veći broj evropskih kompanija Zapadni Balkan uvršćava u svoje vrednosne lance; to je vrsta integracije poslovanja koja je pomogla da se stvore bogatstvo i radna mesta kada je trebalo da se zemlje centralne i istočne Evrope pridruže EU, a što je najprimetnije u Poljskoj i Slovačkoj.

Jedna važna investicija kojoj težimo obuhvata fizičko povezivanje regiona sa ostatkom Evrope, što nazivamo svojom „agendom povezanosti“. Dodelili smo grantove u vrednosti od 1,3 milijarde evra i nastojimo da do 2020. god. iskoristimo do 13,5 milijardi evra investicija iz javnog i privatnog sektora kod ključnih ulaganja u energetiku, životnu sredinu i transport.

Naravno, javna ulaganja predstavljaju samo jedan deo ukupnih ulaganja; ono što je zaista bitno jesu privatna ulaganja.

I privatna ulaganja još uvek zaostaju na Zapadnom Balkanu; posebno, prekogranično ulaganja 4 puta je niže od takvog ulaganja u EU.

Dame i gospodo,

Izgradnja mostova i povezivanje teritorija daće veliki doprinos razvoju dobrosusedskih odnosa i dodatno promovisati mir i pomirenje, pored toga što će dovesti ekonomske koristi.

Vladavina prava i ekonomski razvoj dve su strane istog novčića. Zahvaljujući demokratskim vrednostima, osnovnim pravima i načelima na kojima EU počiva EU se tako brzo oporavila od finansijske krize, sa stopom nezaposlenosti koja je trenutno na 8-godišnjem minimumu; stvaramo političku stabilnost, koja je osnovni preduslov za ekonomski rast.

Na celom Zapadnom Balkanu, jačanje vladavine prava verovatno je jedna od najmoćnijih poluga za unapređenje poslovnog okruženja.

Neformalna ekonomija posebno stvara povod za zabrinutost u celom regionu; dovodi do smanjenja poreskih prihoda, dovodi do nepravične konkurencije i negativno utiče na veštine radnika, kao i na kvalitet radnih mesta. Strani investitori neće doći u region ako znaju da mogu da naiđu na nepravičnu konkurenciju od polu zakonitih preduzeća.

Jačanje vladavine prava od presudnog je značaja za unapređenje poslovnog i investicionog okruženja u celom regionu. To znači jake i nezavisne institucije, sprovođenje zakona i savremenu javnu upravu, koja preduzećima daje usluge a ne račune. Na takav način vaše ekonomije već imaju koristi od procesa proširenja: daleko pre stvarnog pridruživanja.

Dame i gospodo,

Ključni činilac uspeha EU jedan je od najmoćnijih ekonomskih aktera na planeti, a potiče od jednog shvatanja: u globalizujućem svetu, mi smo, na kraju krajeva, mali igrači. Države su se udružile i – korak po korak stvorile najveće ikada jedinstveno tržište koje investitorima omogućava da dopru do najviše potrošača/tržišta. Daleko pre uvođenja jedinstvenog tržišta EU, organizacija Beneluksa je obavljala sličan posao manjih razmera. Veličina je bitna za investitore. To važi i za ovaj region sa njegovim tržištem od oko 20 miliona potrošača sa ogromnim neiskorišćenim potencijalom.

Zbog toga planiramo da tokom samita u Trstu podržimo koncept regionalne ekonomske zone Zapadnog Balkana, koja bi trebalo da ažurira postojeći CEFTA sporazum o slobodnoj trgovini. Tu oblast vidimo kao važnu prekretnicu za pripremanje za priključivanje EU, a ne kao alternativu priključivanju.

Najveći neiskorišćeni potencijal današnje konferencije svima nama, kreatorima politike, nudi mogućnost da neposredno steknemo uvid u iskustva zajednice investitora. Dakle, posebno se radujem slušanju praktikanata, dok budemo razgovarali.

Susretljivo poslovno okruženje, kreativno preduzetništvo, znano društvo, radna mesta dobrog kvaliteta, konkurentna tržišta – za sva ta dostignuća potrebni su vreme, istrajnost i reforme.

Sama EU nudi mnogo primera da to sigurno vredi napora, zarad zajedničke stabilnosti i prosperiteta Zapadnog Balkana i EU.

Hvala Vam.

Languages:
Urednički odeljci: