Zyra e Bashkimit Evropian në Kosovë
Përfaqësuesi i Posaçëm i Bashkimit Evropian në Kosovë

Hahn: Planifikojmë të mbështesim zonën ekonomike rajonale të Ballkanit Perëndimor

08/06/2017 - 10:02
Lajmet

Fjalimi i Komisionerit për Politika Evropiane të Fqinjësisë dhe Negociata të Zgjerimit, Johannes Hahn në Forumin e Klimës së Investimeve në Beograd

Check Against Delivery

Shkelqësi, kolegë të nderuar, zonja dhe zotërinj,

Është kënaqësia ime të ju mirëpresim sot në Beograd në Forumin e  Klimës së Investimeve të BE-së për Ballkanin Perëndimor.

Forumi i sotëm bashkon sektorin publik dhe privat, bizneset vendore dhe investitorët e huaj, akademikët dhe shoqërinë civile, si dhe përfaqësues nga Evropa dhe rajoni. Dhe të gjithë kemi një qëllim të përbashkët: të nxisim rritjen e Ballkanit Perëndimor duke eksploruar mundësitë e investimeve në rajon.

Ky forum po zhvillohet në kohë: jemi vetëm një muaj larg nga takimi i katërt vjetor i Ballkanit Perëndimor në Trieste, në të cilin do të promovojmë integrimin e mëtejshëm ekonomik rajonal. Dhe vetëm dy javë më parë, BE-ja dhe ministrat e financave të vendeve të zgjerimit u pajtuan për një numër rekomandimesh konkrete të politikës ekonomike.

Fokusi ynë në Ballkanin Perëndimor dërgon një mesazh të qartë politik: BE-ja është e angazhuar për procesin e zgjerimit dhe ne jemi duke punuar shumë ngushtë në fushat kyçe për rritje. Dëshira për të qenë pjesë e familjes evropiane është e përbashkët. Dhe ecim së bashku në atë rrugë.

Ne kemi organizuar Forumin e sotëm për Klimën e Investimeve në Ballkanin Perëndimor, sepse të gjitha vendet e rajonit kanë nevojë për investime më të mëdha për t'u bërë vende anëtare të denja të BE-së.

Si një ish-biznesmen, jam i bindur se kjo është mënyra më e mirë për të nxitur një ekonomi dhe për të nxitur rritjen.

Zonja dhe zotërinj,

Perspektiva e anëtarësimit në BE vazhdon të udhëheq transformimin dhe ka sjellë tashmë një numër përfitimesh për rajonin, veçanërisht në lidhje me tregtinë dhe investimet.

Gjatë dhjetë viteve të fundit, tregtia midis Ballkanit Perëndimor dhe BE-së është dyfishuar, duke arritur në 44 miliardë euro në vitin 2016 (eksportet nga Ballkani janë rritur për më shumë se dy herë, nga 7 miliardë në 18).

Investitorët e dinë se tregtia midis BE dhe Ballkanit Perëndimor tashmë është shumë e liberalizuar dhe se harmonizimi progresiv i rregullave dhe standardeve do të krijojë një fushë të barabartë për të gjithë investitorët.

Investimet e huaja direkte nga BE-ja aktualisht përbëjnë përafërsisht 50% të stokut total për vitin 2015 dhe është duke u rritur. Për Serbinë, ky numër është mbi 60%.

Gjithnjë e më shumë kompani evropiane po përfshijnë Ballkanin Perëndimor në zinxhirët e tyre të vlerave. Ky është lloji i integrimit të biznesit që ndihmoi në krijimin e pasurisë dhe vendeve të punës kur vendet e Evropës Qendrore dhe Lindore ishin afër bashkimit me BE-në, veçanërisht në Poloni dhe Sllovaki.

Një investim i rëndësishëm që ne po ndjekim përfshin fizikisht lidhjen e rajonit me pjesën tjetër të Evropës, atë që ne e quajmë "Agjenda jonë e lidhshmërisë”. Kemi ndarë 1.3 miliardë euro grante dhe kemi për qëllim të lansojmë deri në 13.5 miliardë euro investime nga sektori publik dhe privat në investimet kyçe të energjisë, mjedisit dhe transportit deri në vitin 2020.

Sigurisht, investimi publik është vetëm një komponent i investimit total. Ajo që me të vërtetë ka rëndësi është investimi privat.

Dhe investimet private ende mbeten shumë prapa në Ballkanin Perëndimor. Veçanërisht investimi ndërkufitar është 4 herë më i ulët se në BE.

Zonja dhe zotërinj,

Ndërtimi i urave dhe lidhjes së territoreve do të japë një kontribut të thellë në zhvillimin e marrëdhënieve të mira fqinjësore dhe promovimin e mëtejshëm të paqes dhe pajtimit, përveç sjelljes së përfitimeve ekonomike.

Sundimi i ligjit dhe zhvillimi ekonomik janë dy anët e së njëjtës monedhë. Falë vlerave demokratike, të drejtave dhe parimeve themelore që BE-ja bazohet në atë që BE u rimëkëmbë aq shpejt nga kriza financiare, me papunësinë aktualisht në nivelin më të ulët në tetë vitet e fundit, ne krijojmë stabilitet politik, një parakusht themelor për rritjen ekonomike.

Në të gjithë Ballkanin Perëndimor, rritja e sundimit të ligjit është ndoshta një nga format më të fuqishme për të përmirësuar mjedisin e biznesit.

Ekonomia joformale në veçanti është një shqetësim në të gjithë rajonin: zvogëlon të ardhurat nga taksat, çon në konkurrencë të padrejtë dhe ndikon negativisht në aftësitë e punëtorëve si dhe në cilësinë e vendeve të punës. Investitorët e huaj nuk do të vijnë në rajon nëse ata e dinë se mund të përballen me konkurrencë të pandershme nga bizneset gjysmë ligjore.

Forcimi i sundimit të ligjit është vendimtar për të përmirësuar klimën e biznesit dhe investimeve në të gjithë rajonin. Kjo nënkupton institucione të forta dhe të pavarura, zbatimin e legjislacionit dhe administrata publike të modernizuara, të cilat ofrojnë shërbime dhe jo fatura për bizneset. Kjo është mënyra se si procesi i zgjerimit u ndihmon ekonomive tuaja sot: përpara pranimit aktual.

Zonja dhe zotërinj,

Faktori kryesor i suksesit të BE-së si një nga aktorët më të fuqishëm ekonomik në planet, rrjedh nga një perceptim i vetëm: në një botë të globalizuar, në fund të ditës ne të gjithë jemi lojtarë të vegjël. Shtetet u bashkuan dhe hap pas hapi kanë krijuar një treg të madh ndonjëherë të vetëm që u lejon investitorëve të arrijnë maksimumin e konsumatorëve/tregjeve. Shumë kohë përpara tregut të vetëm të BE-së, organizata Benelux kreu një punë të ngjashme në një shkallë më të vogël. Madhësia ka rëndësi për investitorët. Kjo ndodh edhe në këtë rajon me tregun e saj prej rreth 20 milionë konsumatorësh me potencial të madh të pashfrytëzuar.

Kjo është arsyeja pse ne planifikojmë të miratojmë në samitin e Triestës konceptin e një zone rajonale të Ballkanit Perëndimor, i cili duhet të përmirësojë marrëveshjen aktuale të tregtisë së lirë CEFTA. Ne e shohim këtë zonë si një moment të rëndësishëm për përgatitjen e pranimit në BE, jo një alternativë ndaj pranimit.

Potenciali më i madh i pashfrytëzuar qe konferenca e sotme na ofron është të dëgjojmë drejtpërdrejt nga përvoja e komunitetit të investitorëve. Prandaj, mezi pres që të dëgjoj praktikuesit ndërsa diskutojmë.

Një mjedis mikpritës biznesi, sipërmarrje kreative, një shoqëri e bazuar në dije, vende pune me cilësi të mirë, tregje konkurruese - të gjitha këto arritje kërkojnë kohë, këmbëngulje dhe reforma.

Vetë BE-ja ofron shumë shembuj se ia vlen të bëhet përpjekja për stabilitetin e përbashkët dhe prosperitetin e Ballkanit Perëndimor dhe BE-së.

Falemnderit!

Seksionet editoriale: