Kancelarija Evropske unije na Kosovu
Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograd – Priština i druga pitanja u vezi sa zapadnim Balkanom Miroslav Lajčak, bio je u poseti Kosovu od 15. do 17. septembra 2021.

Kosovo, 20/09/2021 - 09:10, UNIQUE ID: 210920_6
Press releases

Građani zaslužuju normalizaciju - EUSR Lajčak o svojoj poseti Kosovu

 

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograd – Priština i druga pitanja u vezi sa zapadnim Balkanom Miroslav Lajčak nastavio je tokom svoje posete Kosovu od 15. do 17. septembra 2021svoje diskusije o narednim koracima u dijalogu koji vodi i pomaže EU. 

G. Lajčak je imao sadržajne sastanke sa premijerom Aljbinom Kurtijem i prvim zamenikom premijera i vođom pregovaračkog tima Besnikom Bislimijem, dvojicom glavnih sagovornika sa Kosova. Tokom njihovih razgovora razmatrali su stanje dosadašnjeg procesa dijaloga i diskutovali su o narednim koracima, što uključuje i sledeći susret na visokom nivou kao i sastanak šefova pregovaračkih timova.

Dok je boravio u Prištini, specijalni predstavnik EU se takođe sastao i sa predsednicom Vjosom Osmani, predsednikom Skupštine Glaukom Konjufcom, liderima poslaničkih grupa, kao i sa liderima političkih partija, gde su obuhvaćeni PDK, LDK, AAK i Srpska lista. U ovim svojim interakcijama on je naglasio važnu ulogu koju imaju i parlament i opozicija u pružanju podrške vladi u dijalogu koji vodi i pomaže EU.

 „Kosovo je načinilo veliki napredak u mnogim oblastima i mnogo od ovoga može direktno da se pripiše Dijalogu, ali zamislite samo dodatne koristi koje Kosovo može da stekne za svoje građane kroz postizanje konačnog sveobuhvatnog Sporazuma o normalizaciji sa Srbijom“, istakao je specijalni predstavnik EU.

Tokom svoje posete, on je takođe i sa ljudima iz poslovnog sveta na Kosovu razmenio viđenja u vezi sa koristima od potpune normalizacije odnosa sa Srbijom, a imao je diskusije i sa studentima.

Urednički odeljci: