Delegation of the European Union to Jamaica, Belize, Turks and Caicos Islands, Bahamas and the Cayman Islands

Declarația Înaltului Reprezentant Federica Mogherini, în numele UE, cu ocazia Zilei Justiției Penale Internaționale, 17 iulie 2018

Bruxelles, 16/07/2018 - 16:50, UNIQUE ID: 180716_17
Statements on behalf of the EU

Cu ocazia Zilei Justiției Penale Internaționale, UE își reafirmă angajamentul de a combate impunitatea pentru cele mai grave infracțiuni și încălcări ale dreptului internațional umanitar.

Justiția penală internațională nu este numai un important mijloc de descurajare a unor viitoare abuzuri în domeniul dreptului internațional umanitar și al drepturilor omului, ci și, mai presus de toate, un instrument esențial pentru impunerea răspunderii și instaurarea unei păci durabile. Nedreptatea și impunitatea s-au dovedit a fi în trecut principalele obstacole în calea vindecării rănilor adânci provocate în societate de cele mai grave infracțiuni, precum și elemente creatoare ale unui teren fertil pentru reapariția conflictelor. Justiția penală internațională contribuie nu numai la eliminarea impunității, ci și la stimularea încrederii și a reconcilierii pe un plan mai larg, în societate.

Exercitarea justiției penale internaționale rămâne esențială pentru recunoașterea și reparațiile oferite victimelor. Prin mecanismele justiției internaționale se face dreptate miilor de victime – copii, femei și bărbați – ale unor infracțiuni grave.

Ziua de 17 iulie 2018 este o zi de referință pentru justiția penală internațională, în care sărbătorim împlinirea a 20 de ani de la adoptarea Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale (CPI), precum și activarea jurisdicției Curții asupra crimei de agresiune. În preambulul Statutului de la Roma se precizează că „cele mai grave infracțiuni care afectează comunitatea internațională în ansamblul său nu trebuie să rămână nepedepsite”. Acesta este un principiu esențial pentru UE. Autorii atrocităților trebuie aduși în fața justiției și trași la răspundere. Pentru a marca acest moment istoric și a reconfirma sprijinul ferm al Uniunii Europene pentru CPI și angajamentul său de a-și reînnoi eforturile de promovare a universalității și de asigurare a integrității Statutului de la Roma, Consiliul adoptă astăzi Concluziile sale referitoare la Curtea Penală Internațională.

Uniunea Europeană va continua să sprijine promovarea justiției penale internaționale cu ajutorul instrumentelor de politică și al asistenței financiare.

Încă din 2000, UE a contribuit la susținerea CPI cu peste 40 milioane EUR prin finanțarea directă a activităților de sensibilizare ale CPI, a campaniilor din întreaga lume ale societății civile și a proiectelor de promovare a ratificării Statutului de la Roma, precum și prin programe care urmăresc îmbunătățirea sistemelor judiciare naționale prin formare și consolidarea capacităților.

Uniunea Europeană aduce un omagiu tuturor celor a căror activitate contribuie la promovarea justiției penale internaționale și la protecția drepturilor victimelor.

Secțiuni editoriale:

Autor