הצהרת האיחוד האירופי לרגל יום הזיכרון לשואה ולגבורה במדינת ישראל תל אביב, 23 באפריל 2025

 

משלחת האיחוד האירופי בישראל מפרסמת את ההצהרה הבאה על דעתם של שגרירי ושגרירות מדינות האיחוד האירופי בישראל:

 

משלחת האיחוד האירופי למדינת ישראל ו-26 שגרירויות מדינות האיחוד האירופי הפועלות בישראל מתאחדות היום עם אזרחי ישראל לזכר שישה מיליון יהודים שנרצחו באכזריות במהלך הפרק האפל ביותר בהיסטוריה של המין האנושי. יהי זכרם ברוך.

 

השואה – ההשמדה השיטתית והממוסדת של גברים, נשים וילדים אשר נחשבו בלתי ראויים לחיים רק בשל זהותם – נותרת ככתם בל יימחה על מצפונה של אירופה. בלב דואב ובבושה עמוקה, אנו זוכרים את הזוועות שביצעה גרמניה הנאצית יחד עם שותפיה, ומביעים מחדש את מחויבותנו המוחלטת להיאבק בשנאה חסרת הפשר כלפי יהודים בכל מקום ובכל זמן בהם תרים את ראשה.

 

בעת הזו אנו עדים לעלייה מחודשת ומדאיגה של אנטישמיות ברחבי העולם – כולל באירופה. תופעה זו בלתי נסבלת ומחייבת תגובה בלתי מתפשרת מצידנו. כפי שהדגישה נשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין: "האנטישמיות היא רעל לקהילה שלנו. על כולנו מוטלת האחריות להיאבק בה, למנוע אותה ולמחות אותה מעל פני האדמה".

 

בעוד כשבועיים, העולם יציין 80 שנה לנפילת הרייך השלישי. ב-8 במאי 1945, היום המצויין כ"יום הניצחון באירופה", שוחרר גטו טרזינשטט – ממנו גורשו 88 אלף יהודים למחנות השמדה ובו קיפחו את חייהם מעל 35,000 יהודים. עד לסוף חודש מאי 1945 שוחררו אחרוני מחנות הריכוז וההשמדה, וגורלם של מיליוני הנרצחים, כולל 1.5 מיליון ילדים, נחשף לעולם. אזרחים רבים נוספים חפים מפשע חלקו את אותו גורל נורא.

 

עבור הניצולים, ההכרה במה שאיבדו האפילה על שמחת השחרור. ניצול טרזינשטט שמואל קרקובסקי נזכר: "למרות שראינו הרבה וחווינו את הרע מכול – עדיין קיווינו, עדיין חלמנו. כעת הכול התבהר. בני משפחותינו לא חיכו לנו; לא היה לאן לשוב. עבורנו, הניצחון הגיע מאוחר מדי – הרבה יותר מדי מאוחר."

 

ביום זיכרון זה, אנו שבים ומצהירים על מחויבותנו הנחרצת:  לעולם לא נשכח. האיחוד האירופי והמדינות החברות בו תומכים בחזונה של הברית הבינלאומית להנצחת זכר השואה:  "עולם שזוכר את השואה. עולם ללא רצח עם". האסטרטגיה המקיפה של האיחוד האירופי למאבק באנטישמיות ולטיפוח החיים היהודיים משקפת את נחישותנו כארגון להגן על קהילות יהודיות, לשמר את זיכרון השואה, ולפעול בנחרצות מול כל גילוי של אנטישמיות.

 

"האמת העצובה היא שרוב מעשי הרשע מבוצעים בידי אנשים שמעולם לא החליטו אם להיות טובים או רעים" הזהירה הפילוסופית חנה ארנדט. לפיכך, הנחישות שלנו חייבת להיות מוחלטת – לעמוד על המשמר מול כוחות השנאה, להבטיח את זכויותיהם של מיעוטים, ולבנות אירופה שבה החיים היהודיים משגשגים בביטחון ובכבוד.

 

זוהי הצהרה משותפת על דעת שגריר האיחוד האירופי למדינת ישראל ועל דעת שגרירי ושגרירות כל מדינות האיחוד האירופי המיוצגות בישראל: אוסטריה, בלגיה, בולגריה, קרואטיה, קפריסין, צ'כיה, דנמרק, אסטוניה, פינלנד, צרפת, גרמניה, יוון, הונגריה, אירלנד, איטליה, לטביה, ליטא, מלטה, הולנד, פולין, פורטוגל, רומניה, סלובקיה, סלובניה, ספרד ושוודיה.