Delegation of the European Union for the Pacific
Responsible for Cook Islands, Federated States of Micronesia, Fiji, Kiribati, Nauru, Niue, Palau, Republic of Marshall Islands, Samoa, Solomon Islands, Tonga, Tuvalu, Vanuatu as well as the three Overseas Countries and Territories in the Pacific.

A kínzás áldozatainak támogatásáért létrehozott nemzetközi nap: Josep Borrell uniós főképviselő/alelnök nyilatkozata

Brussels, 25/06/2020 - 13:32, UNIQUE ID: 200625_11
Statements by the HR/VP

A kínzás áldozatainak támogatásáért létrehozott nemzetközi napon tisztelettel adózunk mindazoknak, akik kínzás és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmód áldozataivá váltak. A koronavírus-világjárvánnyal való megbirkózásért folytatott világszintű közös küzdelem során továbbra is központi kérdésként kell kezelnünk az emberi jogokat. A mai napon hangot adunk annak a több százezer embernek, akik kínzás áldozatául estek és azoknak, akiket ma vetnek kínzás alá.

A kínzás és a bántalmazás egyéb formái semmilyen esetben nem lehetnek indokoltak. A kínzás tilalma abszolút – a kínzás alkalmazása minden körülmények között jogellenes. Az Európai Unió újfent megerősíti szilárd elkötelezettségét amellett, hogy egy olyan átfogó megközelítést alkalmazva folytatja a kínzás elleni globális küzdelmet, amely kiterjed a tiltásra, a megelőzésre, az elszámoltathatóságra és az áldozatok számára biztosított jogorvoslatra is.

A kínzás felszámolása globális kihívás –ezért globális célkitűzésnek kell lennie. E célkitűzést nem lehetetlen elérni, ám csak akkor van rá lehetőség, ha együttesen lépünk fel. A nemzetközi partnerekkel – különösen az Egyesült Nemzetek Szervezetével, az Európa Tanáccsal és a Nemzetközi Büntetőbírósággal –, a regionális szervezetekkel, a nemzeti partnerekkel és a civil társadalommal közösen folytatott erőfeszítések komoly eredményekhez vezethetnek. A Kínzóeszközök Kereskedelmének Beszüntetését Célzó Szövetség jó példa arra, hogyan tudunk együttműködni – minden államot felkérünk, hogy csatlakozzon hozzá.

Az Európai Unió ismételten felszólít az ENSZ kínzás elleni egyezményének és fakultatív jegyzőkönyvének egyetemes ratifikálására és hatékony végrehajtására. Az egyezmény részes feleinek száma – a legutóbb csatlakozó Angolával és Ománnal együtt – elérte a 170-et, így már csak 25 államnak kell megerősítenie az egyezményt ahhoz, hogy az egyetemlegessé váljon.

Az EU a demokrácia és az emberi jogok európai eszközén keresztül támogatja a kínzás megelőzésére és az áldozatok segítésére irányuló tevékenységeket végző civil társadalmi szervezeteket. Közelebbről, az elmúlt évtizedben az Európai Unió több mint 80 millió eurós összeget juttatott azok támogatására, akik e munkában élen járnak. Továbbra is kiállunk a kínzás ellen világszerte bátor küzdelmet folytató emberijog-védők mellett.

Tags:
Editorial Sections: