Delegation of the European Union for the Pacific
Responsible for Cook Islands, Federated States of Micronesia, Fiji, Kiribati, Nauru, Niue, Palau, Republic of Marshall Islands, Samoa, Solomon Islands, Tonga, Tuvalu, Vanuatu as well as the three Overseas Countries and Territories in the Pacific.

Međunarodni dan potpore žrtvama mučenja: Izjava visokog predstavnika EU-a/potpredsjednika Josepa Borrella

Brussels, 25/06/2020 - 13:32, UNIQUE ID: 200625_11
Statements by the HR/VP

Na međunarodni dan potpore žrtvama mučenja odajemo počast žrtvama mučenja i drugog okrutnog, nečovječnog i ponižavajućeg postupanja. U trenutku kada se svijet udružuje u borbi protiv pandemije koronavirusa, poštovanje ljudskih prava mora ostati naš prioritetni cilj. Na ovaj dan prisjećamo se stotina tisuća ljudi koji su bili žrtve mučenja i onih koji su i danas izloženi mučenju.

Mučenje i druga zlostavljanja nikad ne mogu biti opravdana. Zabrana mučenja je apsolutna, i mučenje je nezakonito u svim okolnostima. Europska unija potvrđuje svoju snažnu predanost borbi protiv mučenja diljem svijeta uz primjenu sveobuhvatnog pristupa koji obuhvaća zabranu, prevenciju, odgovornost i pravnu zaštitu za žrtve.

Iskorjenjivanje mučenja je globalni zadatak i cijeli bi svijet trebao tome težiti. Taj cilj nije nemoguće ostvariti, i za to su neophodni zajednički napori. To uključuje međunarodne partnere, posebno Ujedinjene narode, Vijeće Europe i Međunarodni kazneni sud, regionalne organizacije, nacionalne partnere i civilno društvo. Globalni savez za suzbijanje trgovine proizvodima koji služe za mučenje dobar je primjer takve suradnje, i pozivamo sve države da mu se pridruže.

Europska unija ponavlja poziv na univerzalnu ratifikaciju i djelotvornu provedbu Konvencije UN-a protiv mučenja i njezina Fakultativnog protokola. Univerzalno prihvaćanje te Konvencije moguće je postići; već 170 država su njezine članice, najnovije potpisnice su Angola i Oman, a samo 25 država je još treba ratificirati.

U okviru Europskog instrumenta za demokraciju i ljudska prava EU podupire organizacije civilnog društva koje rade na sprečavanju mučenja i pružaju pomoć žrtvama mučenja. Konkretno, Europska unija je tijekom prošlog desetljeća dodijelila više od 80 milijuna eura za potporu predvodnicima u tim nastojanjima. I dalje ćemo stajati uz zaštitnike ljudskih prava koji se hrabro suprotstavljaju mučenju širom svijeta.

Tags:
Editorial Sections: