Delegation of the European Union for the Pacific
Responsible for Cook Islands, Federated States of Micronesia, Fiji, Kiribati, Nauru, Niue, Palau, Republic of Marshall Islands, Samoa, Solomon Islands, Tonga, Tuvalu, Vanuatu as well as the three Overseas Countries and Territories in the Pacific.

Ujedinjena Kraljevina: Izjava visokog predstavnika o otvaranju delegacije EU-a u Londonu

Brussels, 01/02/2020 - 00:01, UNIQUE ID: 200131_2
Statements by the HR/VP

Ujedinjena Kraljevina danas napušta Europsku uniju i postaje treća zemlja. Iako žalimo zbog odluke Ujedinjene Kraljevine da napusti našu Uniju, taj odabir u potpunosti poštujemo te smo spremni krenuti naprijed.

 

Europsku uniju od sada će, pod mojom nadležnošću kao visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, diplomatski zastupati delegacija EU-a.

 

Uvjeren sam da će veleposlanik João Vale de Almeida, kojeg sam imenovao voditeljem delegacije, neumorno raditi na osiguravanju neometane suradnje Europske unije i Ujedinjene Kraljevine. Prostorije bivšeg predstavništva Komisije u Londonu prenamijenit će se u prostorije delegacije Europske unije. Aktivnosti u tome smislu započinju danas.

 

Uz tradicionalne odgovornosti delegacije EU-a u trećoj zemlji, kao što su diplomatsko zastupanje EU-a, koordinacija s EU-om te izvješćivanje EU-a i njegovo promicanje u zemlji domaćinu, delegacija EU-a u Ujedinjenoj Kraljevini imat će ključnu ulogu u osiguravanju provedbe sporazuma o povlačenju Ujedinjene Kraljevine. Zajedno s veleposlanstvima država članica EU-a podizat će i osviještenost o pravima građana i građanki EU-a u Ujedinjenoj Kraljevini nakon Brexita.

 

Ujedinjena Kraljevina ostat će ključan partner Europske unije. Naš odnos temelji se na zajedničkim vrijednostima i interesima koji proizlaze iz zemljopisnog položaja, povijesti i vrijednosti ukorijenjenih u našoj zajedničkoj europskoj baštini.

 

Gospodarski, društveni i politički odnos između Europske unije i Ujedinjene Kraljevine neće prestati. Bili smo i ostat ćemo usko povezani. Želimo izgraditi novo ambiciozno partnerstvo u područjima trgovinske i gospodarske suradnje, kaznenog progona i kaznenog pravosuđa, vanjske politike, sigurnosti i obrane.

 

Radujem se i nadam se da ćemo s našim britanskim prijateljima blisko surađivati u pogledu zajedničkih izazova na regionalnoj i svjetskoj razini.

 

Editorial Sections: