The European Union Delegation to Egypt

Izjava visoke predstavnice Federike Mogerini (Federica Mogherini), u ime EU, povodom međunarodnog Dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, 17. maja 2019

Brisel, 17/05/2019 - 10:40, UNIQUE ID: 190517_7
Statements by the HR/VP

 

Povodom Međunarodnog Dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, Evropska unija ponovo naglašava svoju nepokolebljivu posvećenost promovisanju i zaštiti prava lezbejki, homoseksualaca, biseksualnih, transrodnih i dvopolnih (LGBTI) osoba.

Širom sveta, kulturne, tradicionalne ili verske vrednosti se i dalje koriste da se opravdava progon, diskriminacija, zlostavljanje i surovo maltretiranje LGBTI osoba, što često sa sobom nosi zločine iz mržnje i ekstremne oblike nasilja, uključujući ovde i mučenja i ubistva.

U 72 zemlje, zakoni o seksualnoj orijentaciji nastavljaju da smatraju za kriminal seksualne akte između pripadnika istog pola, a u nekim drugim zemljama zakoni ne pružaju neophodni nivo zaštite, što omogućava da se svakodnevno dešavaju različite vrste diskriminacije u svim sferama života LGBTI osoba. EU glasno ponavlja da diskriminacija usmerena protiv LGBTI osoba podriva najosnovnije principe ljudskih prava sadržane u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima.

Evropska unija nastavlja da se bori protiv nekažnjivosti za akte diskriminacije i nasilja nad LGBTI osobama i unutar i izvan svoje teritorije. U tom kontekstu, Komisija je objavila „Listu akcija za unapređenje jednakosti LGBTI osoba“ (List of actions to advance LGBTI equality) koje ona treba da sprovede u periodu između 2016. i 2019. godine, gde su navedene aktivnosti u različitim relevatnim oblastima politika, a koje idu od ne-diskriminacije, preko obrazovanja, zapošljavanja, zdravstva, slobode kretanja, azila, govora mržnje/zločina iz mržnje, pa do proširenja i spoljne politike.

Kroz svoju spoljnu akciju EU redovno vodi političke dijaloge sa trećim zemljama i pruža podršku organizacijama civilnog društva putem ciljane finansijske pomoći. Od 2016. godine, EU je podržala 16 projekata koje su implementirale organizacije civilnog drušva u Aziji, Africi, Latinskoj Americi i istočnoj Evropi, ukupne vrednosti 5.2 miliona €. U 2018, EU je objavila specifičan poziv za predloge projekata vredan 10 miliona € za podršku LGBTI organizacijama širom sveta. Dalje, nedavno usvajanje Smernica ljudskih prava EU za ne-diskriminaciju dodatno osnažuje postojeće Smernice EU za promovisanje i zaštitu uživanja svih ljudskih prava od strane LGBTI osoba.

Nebrojeni branioci prava LGBTI osoba koji rade na borbi protiv nepravde i na davanju glasa onima koji trpe ugnjetavanje i diskriminaciju često se suočavaju sa napadima i u Evropi i u mnogim drugim krajevima sveta. Zbog ovoga, od novembra 2018. godine, EU, preko svog Instrumenta za demokratiju i ljudska prava, pruža podršku braniocima ljudskih prava LGBTI i njihovim organizacijama koje su aktivne u oblastima gde su LGBTI osobe u najvećem tiziku od diskriminacije.

Evropska unija će, ruku pod ruku sa svojim zemljama članicama, nastaviti da pruža podršku suštinski važnom radu ovih branilaca ljudskih prava i neće stati dok sve LGBTI osobe ne budu mogle da žive slobodno i bezbedno.

Languages:
Urednički odeljci: