Delegation of the European Union to Ecuador

Svako dete bi trebalo da ima svako pravo

24/09/2019 - 18:56
News stories

EU i UNICEF pokrenuli su globalnu kampanju na platformi društvenih medija Tik Tok kako bi osnažili decu i ohrabrili ih da govore

UNICEF's Executive Director Henrietta Fore and the EU High Representative and Vice-President Federica Mogherini

 

"Verujem da imamo pravi izazov da garantujemo da svako dete ostvari svako pravo, bez obzira na poreklo, ekonomsku situaciju porodice, pol. Sanjam o generaciji koja odrasta, a da više ne mora raditi na pitanja rodne ravnopravnosti u budućnosti ".

Reči Federike Mogerini tokom ovogodišnjeg glavnog događaja na UNGA@ 74 za pokretanje globalne kampanje EU-UNICEF o dečijim pravima, savršeno opisuju kako UN-ovu Konvenciju o pravima deteta treba poštovati i primenjivati svakodnevno svuda trideset godina posle njenog usvajanja.

 

Konvencija o pravima deteta i dalje je najodobravaniji UN sporazum i igra ključnu ulogu u poboljšanju života dece. Na događaju na visokom nivou koji će proslaviti 30-o godišnjicu, izvršna direktorica UNICEF-a Henrieta Fore i visoka predstavnica EU i potpredsednica Federica Mogherini razgovarali su deca i mladi sa fokusom na tri pitanja: kakav je napredak u dečjim pravima zadnjih 30 godina? Koji su novi izazovi sa kojima se deca danas suočavaju, a koja nisu postojala pre 30 godina? Šta ste preduzeli i šta ste se obavezali da nastavite da promovišete i štite prava dece širom sveta? Događaju je prisustvovala i njena veličanstvena kraljica Belgija Matilde koja je zvanični zagovornik SDG-a i nekada je bila ambasador UNICEF-a u Belgiji.

 

Kako je rekla izvršna direktorica UNICEF-a, gđa Fore, „30 godina Konvencija o pravima deteta pomaže poboljšati živote, ali izazovi i dalje ostaju“. Stvarni izazovi za decu širom planete uključuju decu kao izbeglice, decu kao vojnike, nejednakosti, rizik od dečijeg rada koji još postoji, sve veću pretnju nasiljem, na internetu i van njega; i rastući problem dece koja se odvajaju od porodica i gube svoje domove.

Iz tog razloga, UNICEF i EU su ove godine odlučili da udruže snage kako bi pokrenuli zajedničku kampanju pod nazivom #TheRealChallenge. Budući da želimo da adolescenti izraze svoje stavove o svojim pravima i na svom jeziku, stići ćemo ih tamo gde su: na Tik Tok, platformu na društvenim medijima koju koristi 500 miliona ljudi, od kojih je većina mlađa od 18 godina. .Ovu kampanju će pokrenuti četiri kratka video zapisa koja će adolescenti biti izazvani da naprave reprodukciju svojim vlastitim zapisima. Kampanja će biti aktivirana pokrenuta početkom oktobra i trajaće najmanje do 20 novembra, kada je i godišnjica Konvencije. Video će biti prožet emotivnim i ličnim stilom i prenosiće poruku da su dečja prava univerzalna i da ih se ne može uzeti zdravo za gotovo.

 

 

Kampanja pokazuje kako EU i UNICEF vide angažovanje i odraslih i dece na ostvarivanje dečjih prava: „Moramo da slušamo, da stvorimo prostor, da vas pratimo i da vas osnažujemo“, rekla je Federika Mogerini tokom događaja. „Odgovorni smo za to da svako dete ima osećaj pripadnosti“. #TheRealChallenge kampanja će pomoći u širenju ove i drugih poruka širom sveta.

 Želite da se pridružite? Pratite #TheRealChallenge uskoro na TikTok-u!

Autor