Delegacioni i Bashkimit Evropian ne Shqiperi

Reagimi i BE-së pas tërmetit të nëntorit 2019: “Rindërtojmë më mirë” me Programet “BE për Shkollat” dhe “BE për Kulturën”

Tirana, Albania, 26/11/2020 - 12:50, UNIQUE ID: 201126_67
Press releases

26 nëntor 2020 - Një vit më parë Shqipëria u godit nga tërmeti më vdekjeprurës që prej një shekulli. Tërmeti ishte 6.4 i shkallës Rihter dhe shkaktoi viktima të konsiderueshme, si dhe dëmtime të mëdha të pronës publike dhe private, përfshirë objekte arsimore dhe monumente të trashëgimisë kulturore.

Komisioni Evropian dha 115 milionë euro në grante për të mbështetur rindërtimin. Programi “BE për Shkollat” ofron 75 milionë euro për të rindërtuar dhe riparuar 58 objekte arsimore në 11 bashkitë e prekura nga tërmeti nga  UNDP. Programi “BE për Kulturën” ofron 40 milionë euro për rehabilitimin e siteve të trashëgimisë kulturore nga UNOPS.

Duke vizituar në fillim të kësaj jave dy nga shkollat ​​që aktualisht po riparohen dhe rindërtohen në Durrës dhe Krujë, Ambasadori i BE-së Luigi Soreca tha: “Shkollat ​​janë simboli i vërtetë i rimëkëmbjes për shoqërinë dhe ofrojnë një fillim të ri për fëmijët e prekur nga shkatërrimi i shkollave të tyre. Kantieret e ndërtimit që vizitova janë mishërimi i lidhjeve të forta të solidaritetit mes qytetarëve të BE-së dhe të Shqipërisë. Që nga dita e parë, Bashkimi Evropian ka qenë vazhdimisht në vijën e parë të frontit për ta ndihmuar Shqipërinë”.

Programi “BE për Shkollat” synon të mbështesë qeveritë qendrore dhe vendore për të reduktuar më shumë humbjet sociale dhe ekonomike, si dhe për të përshpejtuar procesin e rimëkëmbjes pas tërmetit nëpërmjet riparimeve dhe rindërtimeve të objekteve arsimore. 20.000 fëmijë shkollash dhe kopshtesh si dhe më shumë se 200.000 anëtarë të komunitetit do të përfitojnë nga Programi “BE për Shkollat”.

Puna e rindërtimit kombinon qasjet “Rindërtojmë më mirë” dhe “Ndërtojmë më mirë së bashku” për çdo komunitet - duke bashkuar qeveritë vendore, komunitetet dhe institucionet publike për hartimin dhe zbatimin e aktiviteteve të rimëkëmbjes së shpejtë përmes sistemeve transparente - ndërsa në të njëjtën kohë promovon përgjegjshmërinë dhe qëndrueshmërinë e investimit.

Qasja “Rindërtojmë më mirë” ofron mundësinë për të riparuar dhe rindërtuar infrastrukturë dhe sisteme më të forta, më të sigurta, më të qëndrueshme ndaj katastrofave, të shoqëruara me standarde më të larta. Objektet arsimore të restauruara, jo vetëm që do të jenë rezistente ndaj tërmeteve në të ardhmen sipas Eurokodit 8, por gjithashtu do të plotësojnë standardet evropiane në lidhje me energjinë e rinovueshme, hapësirat e gjelbra, ujin e rrjedhshëm, pajisjet higjienike dhe sportive dhe mbulimin me internet. Kjo qasje siguron akses për studentët dhe njerëzit me nevoja të veçanta”, tha Përfaqësuesja e Përhershme e UNDP-së, Limya Eltayeb.

Si një ekonomi e varur nga një sektor i fortë i turizmit, Shqipëria është përballur me një katastrofë të dyfishtë këtë vit me dëmtimin e qendrave të trashëgimisë kulturore dhe pandeminë e pashembullt globale COVID-19. Projekti “BE për Kulturën”, i nënshkruar në tetor 2020, kërkon ta trajtojë këtë situatë duke rigjallëruar qendrat e trashëgimisë kulturore të prekura nga tërmeti në Shqipëri, me fokus te rritja e turizmit dhe zhvillimi ekonomik vendor.

Nisma BE për Kulturën” ofron një mundësi unike për të rigjallëruar sektorin e trashëgimisë kulturore në Shqipëri, për të mirën e brezave të tashëm dhe të ardhshëm. UNOPS është krenar që e mbështet, duke punuar ngushtësisht me BE-në dhe qeverinë shqiptare, si dhe përmes zyrës sonë të sapohapur në Tiranë. Ky shënon një hap tjetër përpara në partneritetin e fortë mes UNOPS-it dhe Bashkimit Evropian në të gjithë rajonin. Së bashku, ne mund të ndërtojmë një të ardhme më të mirë për të gjithë dhe të mbështesim rimëkëmbjen e Shqipërisë nga tërmeti dhe pasojat socio-ekonomike të pandemisë globale COVID-19”, tha Drejtorja e UNOPS-it për Zyrën Shumëvendëshe në Vjenë Freya Von Groote.

Programi zbatohet në bashkëpunim të ngushtë me Ministrinë shqiptare të Kulturës dhe do të sigurojë përfshirjen e ngushtë të komunitetit të gjerë të trashëgimisë kulturore, përfshirë përmes grante që u vihen në dispozicion institucioneve vendore. Aktivitetet e UNOPS-it për të zbatuar programin “BE për Kulturën” tashmë kanë filluar, në koordinim të ngushtë me qeverinë e Shqipërisë, me një numër vlerësimesh dhe sondazhesh për të përcaktuar se cilave site do t’u jepet përparësi për riparim dhe rigjallërim.

 

Për më shumë mbi asistencën e BE-së për tërmetin në Shqipëri shiko: https://euprojects.al/earthquake-commemoration/

 

Languages:
Seksionet editoriale: