Delegacioni i Bashkimit Evropian ne Shqiperi

Zhozep Borell: Bashkëpunimi rajonal në Ballkanin Perëndimor është thelbësor për pajtimin dhe për një rimëkëmbje të qëndrueshme ekonomike

10/11/2020 - 18:49
News stories

Në Samitin e Sofjes për Ballkanin Perëndimor më 10 nëntor 2020, udhëheqësit nga rajoni ranë dakord të forcojnë bashkëpunimin me qëllim që të zhvillojnë një treg të përbashkët rajonal dhe të zbatojnë një tranzicion të gjelbër dhe dixhital. BE-ja miraton dhe mbështet këto angazhime, të cilat do të jenë të dobishme për rritjen e zhvillimit socio-ekonomik dhe përshpejtimin e rrugës së rajonit drejt Bashkimit Evropian.

 

Në fjalimin e tij gjatë Samitit, Përfaqësuesi i Lartë / Zëvendës Presidenti i BE-së Borrell tha: “Ballkani Perëndimor është në zemër të Evropës dhe e ardhmja e tyre është në Bashkimin Evropian. Kjo është arsyeja pse angazhimi ynë ka qenë, dhe mbetet, kaq i fortë. Ne kemi një interes të përbashkët në integrimin e Ballkanit Perëndimor dhe në rritjen e prosperitetit, drejtësisë dhe sigurinë e tyre ".

 

 

Udhëheqësit e BE-së dhe Ballkanit Perëndimor mirëpritën Planin Ekonomik dhe të Investimeve të BE-së për Ballkanin Perëndimor, i cili synon të përshpejtojë rimëkëmbjen ekonomike afatgjatë të rajonit, duke u mbështetur në tranzicione të gjelbërta dhe dixhitale.

Udhëheqësit nga Ballkani Perëndimor gjithashtu u zotuan për të rritur lidhshmërinë në rajon dhe miratuan krijimin e një Tregu të Përbashkët Rajonal. Kjo e fundit do të jetë një katalizator për integrimin më të thellë ekonomik rajonal dhe ndihmës drejt Tregut të vetëm të BE-së.

Në Samit, Udhëheqësit e Ballkanit Perëndimor mirëpritën dhe miratuan fillimin e Agjendës së Gjelbër për Ballkanin Perëndimor, një strategji e re e rritjes për rajonin në përputhje me Marrëveshjen e Gjelbër Evropiane. Ai përqendrohet në pesë fusha kryesore: 1. Dekarbonizimi: klima, energjia, lëvizshmëria; 2. Ekonomia cirkulare 3. Pastrimi i ndotjes: së ajrit, ujit dhe tokës; 4. Sisteme të qëndrueshme ushqimore dhe zona rurale; 5. Biodiversiteti: mbrojtja dhe restaurimi i ekosistemeve.

Udhëheqësit gjithashtu përsëritën zotimin e tyre për të mbështetur integrimin e Romëve, pasi nevojiten rezultate konkrete në fushat e arsimit, punësimit, shëndetësisë, strehimit, dokumentacionit civil dhe luftës kundër diskriminimit.

Siç tha Përfaqësuesi i Lartë/Zëvendës Kryetar: “Jam i lumtur të shoh liderët e Ballkanit Perëndimor duke përqafuar rolin jetësor të bashkëpunimit rajonal. Është po aq e rëndësishme për pajtimin sa është edhe për rimëkëmbjen ekonomike. Ne nuk duhet të harrojmë se rimëkëmbja duhet të jetë e qëndrueshme dhe e drejtë për të gjithë në shoqëri. Kjo është arsyeja pse Plani Ekonomik dhe i Investimeve dhe Axhenda e Gjelbër për Ballkanin Perëndimor është përqendruar në investime moderne, të gjelbra dhe të përqendruara tek njerëzit. " Ai përfundoi: "Kjo gjithashtu do të thotë që investimet duhet të mbështeten nga reformat thelbësore të kërkuara në rrugën evropiane."

 

Procesi i Berlinit

Procesi i Berlinit është një iniciativë e disa Shteteve Anëtare të BE-së që mbështesin forcimin e bashkëpunimit rajonal dhe integrimin Evropian të Ballkanit Perëndimor. Sot u shënua hera e parë që samiti vjetor në kuadrin e Procesit të Berlinit u bashkëorganizua nga një Shtet Anëtar i BE-së, Bullgaria dhe një vend kandidat për anëtarësim në BE, Maqedonia e Veriut.