Az iparosodott és egyéb, magas jövedelmű országokkal és területekkel folytatott együttműködés finanszírozási eszköze (2007-2013)

Az Európai Unió az elmúlt évtized során megerősítette az iparosodott és egyéb, magas jövedelmű országokkal és területekkel – különösen Észak-Amerikával, Kelet-Ázsiával, Délkelet-Ázsiával és az Öböl-térséggel – folytatott együttműködést.

Az együttműködés finanszírozási eszköze a 2007 és 2013 közötti időszakban arra hivatott, hogy elősegítse az EU, valamint az iparosodott és egyéb, magas jövedelmű országok fokozottabb együttműködését. Az Európai Közösség az iparosodott és egyéb, magas jövedelmű országokkal ápolt kétoldalú kapcsolatok további elmélyítésére törekszik az EU világszintű szerepének és helyének megerősítése, a többoldalú intézmények megszilárdítása, továbbá a világgazdaság és a nemzetközi rendszer egyensúlya érdekében. Az intézkedések az alábbi három fő kategóriába sorolhatóak:

  • Nyilvános diplomácia English (en) : az EU láthatóságának javítása és az uniós politikák megértésének elősegítése.
  • Üzleti együttműködés English (en) : az uniós vállalatok jelenlétének megerősítése azokon a piacokon, amelyekre kulcsfontosságú bejutni.
  • Személyes kapcsolatok English (en) : egymás kölcsönös megértésének elősegítése oktatási együttműködés és civil társadalmi párbeszéd révén.

Az iparosodott és egyéb, magas jövedelmű országokkal és területekkel folytatott együttműködés finanszírozási eszközének végrehajtására évente, az Európai Bizottság regionális vagy országos többéves együttműködési programjai keretében történik. Regionális vagy országos éves cselekvési programok elfogadására kerül sor, amelyek tartalmazzák a projektek leírását, költségvetését és hozzávetőleges ütemezését. A 2007 és 2013 közötti időszakra 172 milliárd euró lett elkülönítve a célra, a 2011–2013 időszakban 77,645 milliárd euró (évente közel 26 milliárd euró) áll rendelkezésre.