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Q1.- Are projects focused on Jerusalem residents (from East and West Jerusalem) 

eligible for funding. 

 

A1.- Eligibility of Actions is described in point 2.1.4 of the Guidelines. If in line with 

the provisions thereby indicated and if responding to the objectives indicated in 

section 1.2 of the Call, an action focusing on Jerusalem residents is eligible.  

 

Q2.- Is the salary costs of the personnel of national administrations are ineligible, are 

the salary costs of the personnel of local administration eligible? (p. 16 of the final 

guidelines). 

 

A2.- Point 2.1.5 of the Guidelines establish that salary of costs of the personnel of 

national administrations is an ineligible cost. By national administrations we have to 

understand administrations of the country including national, regional and local 

levels. Therefore, the salary costs of the personnel of local administrations is 

ineligible.  

 

Q3.- Are Universities eligible or not under this call. 

 

A3.- Eligibility of applicants is described in point in 2.1.1. If in line with the 

provisions thereby indicated, a University is eligible.  

 

 

Q4.- The application guidelines state (for both Lots) that "Actions under this priority 

can be undertaken either at country (national or local) or cross-border level," and 

specifically for Lot 2: "Actions under this priority must involve both Israelis and 

Palestinians either in a formal partnership or at the level of joint work."   

  

According to these requirements, how is the term "local" being defined, and thus, 

does the EU require that one of the partners be located in the West Bank or Gaza? 

Can both partners be located solely within the Green Line, but serving both Israeli 

Jewish and Arab (Palestinian) communities within the Green Line? 

 

A4.- Any Israeli or Palestinian organization can apply to the Call alone or in 

partnership with another Israeli or Palestinian applicant. Nationality of an 

organization is determined according to the national law under which it is registered. 

For Lot 2, cross-border participation of both Israelis and Palestinians is necessary 

although this does not require a formal partnership between organizations and the 

location of activities can be in either country or in both. 

 

 



As per point 2.1.1 of the Guidelines for applicants, organizations from Palestine, 

Israel or Jordan can apply without a partner, anyhow, for actions presented by 

applicants from countries and localities other than Palestine, Israel or Jordan, a 

partnership with a local organization from either of these countries and localities is 

OBLIGATORY. 

 

Actions under this priority must involve both Israelis and Palestinians either in a 

formal partnership or at the level of joint work.  

 

 

 

Q5.- If an organization is in the process of changing its name and this procedure will 

not be finalized by the deadline of submission of the concept note but might be 

finalized before the end of the evaluation process, will this organization be considered 

a new organization or will it still be eligible and its profile and previous experience 

still taken into consideration? 

 

A5.- this will depend on the nature of the changes done. These changes will be 

assessed through the statutes and documents required for the eligibility checks.  

 

Q6.- Page 9 of the grant guidelines states, "For actions presented by applicants from 

countries and localities other than Palestine, Israel or Jordan, a partnership with a 

local organization from either of these countries and localities is obligatory." If a   

global organization also has a local Jerusalem office which is legally and officially 

registered with the Israeli government. As the implementing body, would the 

Jerusalem office still be required to partner with a local organization? 

 

A6.- Rules on eligibility of applicants are described in point 2.1.1 of the Guidelines. If 

an organization is registered in Israel as an Israeli organization and therefore 

qualifies as a local organization for the purpose of the Call, then no local partnership 

would be needed. If an organization is registered in Israel as international 

organization then this organization would need to apply with a local partner. Please 

refer to footnote 8 at page 9 of the Guidelines of the Call.  

 

Q7.-  Are Israeli organizations located  in occupied territory eligible for this Call for 

Proposals?  

 

A7.- Eligibility of Israeli organization is governed by the rules established in the 

Commission Notice Nr 2013/C-205/05 (OJEU C-205, 19.7.2013).  

 

For the full text please see the link  

 

http://eur-lex.europa.eu/legal-

content/EN/TXT/?qid=1458213219366&uri=CELEX:52013XC0719(03) 

 

The address of registration of the potential partner organization is the main element 

that defines the eligibility. For example, an Israeli organization with an address of 

registration beyond the pre-67 borders will, with limited exceptions, not be eligible. 

We recommend every Israeli applicant to read the regulation above mentioned 

carefully.  

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?qid=1458213219366&uri=CELEX:52013XC0719(03)
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?qid=1458213219366&uri=CELEX:52013XC0719(03)


 

Q8.- The template of the Concept Note does not match the new template of the 

Logframe eg.  the CN speaks still of Expected Results and not of Outputs as the new 

logframe does. Your guidance on how to proceed on this and to which templates to 

use would be greatly appreciated. 

 

A8.- Both the concept note template an the Logframe template need to be completed 

and submitted. The two documents aim to capture different aspects of the action and 

are not mutually exclusive. Please refer to the PCM Guidelines (footnote 4 page 7 of 

the Guidelines) for clarifications on the terms used.  

 

The Logframe has to be submitted at the full proposal step (not at the concept note 

step).  

 

Q9.- if a potential  co-Applicants is an Arab Organization registered in Israel. is it 

considered as an Israeli Co-Applicant due to registration? 

 

A9.- The nationality of each applicants is defined by the national law of the country 

concerned.  

  

 

Q10.- Does lot 2 require cross border co-operation? Can lot 1 include cross border 

cooperation?  

 

A10.-  Lot 1 can  include cross border co-operation but it is not compulsory. Lot 2 

must include cross border cooperation.  

 

 

Q11.- Can funding from the European Union cover 100% of the total eligible costs?  

 

A11.- No, according to point 1.3 of the Guidelines "Final Allocation Provided by the 

Contracting Authority", any grant requested under this call for proposals must fall 

between the following minimum and maximum percentages of eligible costs of the 

action: 

 Minimum percentage: 60% of the total eligible costs of the action.  

 Maximum percentage: 80% of the total eligible costs of the action.  

 

 

Q12.- Can one organization apply on behalf of many organizations?  

 

A12.- One organization by itself  does not apply on behalf of many organizations. 

One proposal can have more than one applicant.  All the organizations must be 

included in the application form. The organization submitting the application will be 

the "lead-applicant", the other organizations will be the "co-applicants" or "affiliated 

entities". Only entities having a structural link with the applicants (i.e. the lead 

applicant or a co-applicant), in particular legal or capital link, can be considered as 

affiliated entities.  

 



Q13.- If one organization decides to ask for the simplified costs option, do they have 

to do it at the concept note step or at the full proposal step? 

 

A14.- The simplified costs option will be requested at the full application step. This 

option is requested in the proposed budget that it is part of the full application.  

 

Q14 Can new organizations participate in the call?  

 

A14.- New organizations can participate in the call. In general terms, they are 

advised to apply together with more experienced organizations.  

 

Q15 How should organizations ensure the co-financing?  

 

A15.- There is not a general rule on how to ensure co-financing. As an example, it 

might be obtained from other donors or from the own resources of the organization 

itself.  

 

Q 16. - May one organization apply for contribution for an ongoing program which 

started already with a different donor ? 

 

A16.- Organizations should apply for independent actions. They might be a 

continuation of previous actions done by the organization funded by other donors, but 

the EU funding cannot cover retroactive costs or costs already funded by another 

donor. Therefore, actions done before the signature of the contract and expenses 

incurred before the signature of the contract are not eligible for EU funding.  

 

Q17.- If, in the framework of an action, a public institution or a private company 

allows an organization to use at no cost their premises (p.e. for a workshop or a 

seminar), can this be allocated to the costs of the action? 

 

A17.- No, this would be considered as "contribution in kind" and cannot be allocated 

as cost of the action.  

 

As per point 2.1.5 of the Guidelines, contributions in kind mean the provision of 

goods or services to a beneficiaries or affiliated entities  free of charge by a third 

party. As contributions in kind do not involve any expenditure for beneficiaries or 

affiliated entities, they are not eligible costs.  

 

Contributions in kind may not be treated as co-financing. 

 

However, if the description of the action as proposed includes contributions in kind, 

the contributions have to be made. 

 

 

Q18.-  Can an organization apply without a partner? 

 

A18.- As per point 2.1.1 of the Guidelines for applicants, organizations from 

Palestine, Israel or Jordan  can apply without a Partner, anyhow, for actions 

presented by applicants from countries and localities other than Palestine, Israel or 



Jordan, a partnership with a local organization from either of these countries and 

localities is OBLIGATORY. 

 

Q19.- Do we need new PADOR number if we already have an old one? 

 

A19.- An organization that has a valid PADOR registration does not need to register 

again. Anyhow, it is the responsibility of the organization to keep its data updated in 

the PADOR profile.  

 

Q20.- Is PADOR necessary for co-applicants at the concept note step? 

 

A20.- According to point 2.2 of the Guidelines,  at concept note step, registration is 

obligatory only for lead applicants, whereas, at full application form step, 

registration is also obligatory for co-applicants and affiliated entities.  

 

 

Q23.- Are  East Jerusalem organizations considered eligible for the call? 

 

A23.- kindly refer to point 2.1 of the Guidelines, as well as to the "Guidelines on the 

eligibility of Israeli entities and their activities in the territories occupied by Israel since 

June 1967 for grants, prizes and financial instruments funded by the EU from 2014 

onwards". These guidelines can be found in the following link: 

 

http://eur-lex.europa.eu/legal-

content/EN/TXT/?qid=1458213219366&uri=CELEX:52013XC0719(03) 

 

 

Q.- 24 In the indicative timetable (p. 32 of the final guidelines), the date for the 

notification of award (after the eligibility check) (step 3) is 10/1/2016, isn’t it rather 

10/10/2016? 

 

A24.- Yes, correct. The indicative date of notification of award is 10/10/16.  

 

 

Nota Bene: 

 

As per point 2.2.4 of the Guidelines, no individual replies will be given to questions.  

 

Moreover, according to point 6.5.4 of the PRAG, in the interest of equal treatment of 

applicants, the contracting authority cannot give a prior opinion on the eligibility of 

an applicant, an affiliated entity, an action or specific activities. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?qid=1458213219366&uri=CELEX:52013XC0719(03)
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?qid=1458213219366&uri=CELEX:52013XC0719(03)

