Nyheter - Den europeiske unions delegasjon til Norge

26/02/15 - Trygg, konkurransedyktig og bærekraftig energi for Europa

Kommisjonen har nå presentert sin strategi for å oppnå en sterk energiunion med en fremtidsrettet klimapolitikk. Energiunionen er en av hovedprioriteringene til Juncker-kommisjonen.

18/02/15 - Besøk til Porsgrunn kommune

Ambassadør ved EU-delegasjonen, Helen Campbell, besøkte Porsgrunn kommune og Herøya industripark.

13/02/15 - EUs regjeringssjefer diskuterte Ukraina, terror og euro

EUs regjeringssjefer møttes torsdag 12. februar til et uformelt toppmøte, under ledelse av Det europeiske råds president Donald Tusk. Tema for møtet var de tre største utfordringene Europa nå står overfor; gjenopprette fred i Ukraina, bekjempe terrorisme og forbedre den europeiske monetære union, med situasjonen i Hellas etter onsdagens eurogruppe-møte som bakteppe.

 • 05/02/15 - EU-støtte til norsk forskning på brystkreft

  Kommisjonen kunngjorde i dag 59 stipender til forskere i 15 land innenfor Det europeiske forskningsområdet. For første gang har en av vinnerne av stipend innenfor "Proof of concept"-programmet base i Norge. Professor Eiliv Lund fra Universitetet i Tromsø vil motta et stipend fra ERC for å utvikle en billig og enkel blodprøve som skal brukes til å diagnostisere brystkreft. 

 • 21/01/15 - Russland og kampen mot terror hovedtema under Rådet for utenrikssaker

  EUs utenriksministere møttes denne uken for første gang i 2015 i Rådet for utenrikssaker. Møtet var dominert av diskusjoner om bekjemping av terror i kjølvannet av angrepene i Paris og Boko Harams nylige ugjerninger i Nigeria, samt EUs forhold til Russland.

 • 21/01/15 - Rådspresident Tusk møtte statsminister Solberg i Brussel

  President for Det europeiske råd Donald Tusk møtte statsminister Erna Solberg i Brussel 21. januar. Senere samme dag hadde Solberg også møte med president for Kommisjonen Jean-Claude Juncker, og president for Europaparlamentet Martin Schulz. På møtene ble blant annet Norges forhold til EU, energi og klima, samt forholdet til Russland og Ukraina diskutert.

 • 14/01/15 - Fremtidens utdanning

  Seminar om Erasmus+ i Kristiansand: Det var godt oppmøte på seminaret om fremtidens utdanning og internasjonalisering i Kristiansand tirsdag 13. januar. På seminaret fikk deltakerne lære om prosjektmulighetene i EUs utdanningsprogram Erasmus+, og sammenhengen mellom internasjonalisering, innovasjon i utdanningen og yrkesnær læring.

 • 05/01/15 - Litauen har innført euro

  Litauen innførte som 19. land i rekken euroen 1. januar 2015. Det er nå omtrent 337 millioner europeere som benytter denne valutaen. Den gamle enheten, litas, vil nå fases ut i løpet av kort tid.

 • 30/12/14 - Latvia overtar formannskapet

  1. januar overtar Latvia EUs roterende formannskap etter Italia. Les mer om formannskapets rolle og aktiviteter på deres egen nettside...

 • 23/12/14 - Junckers store utfordring

  EUs nye mannskap er nå på plass i Berlaymont under ledelse av den drevne politikeren Jean-Claude Juncker. President Juncker leder an den nye Kommisjonen, som nå i hovedsak skal konsentrere seg om å bedre investeringsklimaet i Europa og bidra til vekst i den europeiske økonomien.

 • 23/12/14 - Video om arbeidet med TTIP-forhandlingene

  I arbeidet med en transatlantisk handels- og investeringsavtale (TTIP) har EU forpliktet seg til å opprettholde sine høye standarder for å beskytte helse og sikkerhet, arbeiderrettigheter, personvern, økonomisk sikkerhet og miljøet. Standarder er i sentrum og i front i forhandlingene og gjennom hele TTIP-prosessen.Se video om arbeidet med forhandlingene: http://youtu.be/cPh_e-qecYk

 • 19/12/14 - Konklusjoner fra EU-toppmøtet 18/12 pdf

  Årets siste EU-toppmøte ble avsluttet torsdag 18. desember. Øverst på agendaen stod Europakommisjonens forslag til en investeringsplan på 315 milliarder euro som skal få folk tilbake i arbeid og sparke i gang veksten i Europa. Konklusjonene kan du lese her...

 • 12/12/14 - EU-støtte til innovative norske bedrifter

  Torsdag 11. desember gikk konferansen "Muligheter i InnovFin – EUs finansielle instrumenter" av stabelen i Oslo. Til stede var både banker, finansielle rådgivere og større bedrifter fra Norge, Island og Færøyene for å lære mer om hvordan man kan få tilgang til lån og garantier gjennom EUs finansielle instrumenter i Horisont 2020.

 • 10/12/14 - Menneskerettighetsdagen 10. desember 2014

  Erklæring fra høyrepresentant, Federica Mogherini, på vegne av EU, på Menneskerettighetsdagen 10. desember 2014

 • 10/12/14 - Høyrepresentant Federica Mogherini om årets fredspris

  Erklæring fra EUs høyrepresentant for utenrikssaker, Federica Mogherini, om utdelingen av Nobels Fredspris til Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi

 • 03/12/14 - Norsk kommisjonsplakat for 2014-2019

  Vi har en ny Europakommisjon med ansvarsområder for perioden 2014-2019. Men hva heter disse på norsk?

 • 03/12/14 - Internasjonalisering i grunnopplæringen

  Fredag 28. november var EUs delegasjon til Norge medarrangør da Senter for internasjonalisering av utdanning (SIU) inviterte til informasjonsmøte om internasjonalisering i grunnopplæringen. På dagsorden stod blant annet Erasmus+ og europeiske utdanningsprioriteringer, samt kunnskapsløft og informasjonsspredning om EU og EØS til barn og unge. Under seminaret ble også de nye EU/EØS-sidene hos NDLA (Digitale læremidler for videregående opplæring) lansert.

 • 01/12/14 - Tusk overtar som Rådspresident

  Mandag 1. desember tok polske Donald Tusk formelt over ansvaret som president for Det europeiske råd etter belgieren Herman Van Rompuy. Hans mandatperiode løper frem til 31. mai 2017, med mulighet for forlengelse i én periode.

 • 25/11/14 - Den internasjonale dagen for avskaffelse av vold mot kvinner 25. november

  Federica Mogherini, EUs høyrepresentant for utenrikssaker, Věra Jourová, kommissær for justissaker, forbrukerspørsmål og likestilling og Neven Mimica, kommissær for internasjonalt samarbeid og utvikling, kom med følgende uttalelse i forbindelse med Den internasjonale dagen for avskaffelse av vold mot kvinner den 25. november:

 • 21/11/14 - Uttalelse om TTIP - Det transatlantiske handels- og investeringspartnerskapet

  USAs president Barack Obama, Kommisjonspresident Jean-Claude Juncker, Rådspresident Herman Van Rompuy, Storbritannias statsminister David Cameron, den tyske kansleren Angela Merkel, Frankrikes president François Hollande, Italias statsminister Matteo Renzi og den spanske statsministeren Mariano Rajoy, kom med følgende felles uttalelse etter møtet på G20-toppmøtet i Brisbane:

 • 18/11/14 - Energiunionen tar form

  Energiunionens grunnsøyler og oppbygning var blant temaene da visepresident Maroš Šefčovič talte under en konferanse i Bratislava den 13. november.

 • 03/11/14 - Juncker-kommisjonen er i gang

  Lørdag begynte Juncker-kommisjonen offisielt sin periode. Denne løper frem til den 31. oktober 2019 .President Jean-Claude Juncker uttalte i denne anledning at: "Takket være den demokratiske oppbakkingen fra EUs borgere, Europaparlamentet og stats- og regeringslederne kan den nye Kommisjonen nå tiltre. Tiden er inne for å brette opp ermene og ta på seg arbeidsklærne. Europas utfordringer kan ikke vente. Fra og med nå vil mitt lag og jeg selv arbeide hardt for å gi EU en ny start".

 • 29/10/14 - EUs rammeverk for klima- og energi 2030

  27. oktober arrangerte EUs delegasjon til Norge i samarbeid med Senter for klimaforskning (CICERO) et seminar om EUs nye klima- og energimål for 2030. Klima- og energipakken for 2030 ble vedtatt under EU-toppmøtet 23. til 24. oktober.

 • 24/10/14 - Seminar mandag 27/10: EUs klima-og energimål for 2030

  Mandag avholder delegasjonen et seminar om EUs klima-og energimål for 2030.Seminaret er fulltegnet, men det er mulig å kontakte oss for å bli satt på venteliste.

 • 22/10/14 - Juncker-kommisjonen er godkjent

  EUs lederkabal er nå fullført. Den nye Europakommisjonen under ledelse av Jean-Claude Juncker ble godkjent av Europaparlamentet 22. oktober. Juncker-kommisjonen blir formelt utnevnt under EU-toppmøtet den 23. til 24. oktober, og tar over ansvaret 1. november.

 • 10/10/14 - Dødsstraff

  Felles deklarasjon av EUs høyrepresentant for utenrikssaker og sikkerhetspolitikk og Europarådets generalsekretær på Den europeiske og internasjonale dagen mot dødsstraff, 10. oktober 2014.

 • 01/10/14 - Forsterket energipartnerskap mellom Norge og EU

  For andre gang stod energisamarbeidet mellom EU og Norge i fokus under Europakommisjonens og Olje- og energidepartementets energikonferanse i Brussel 25/9. Energisamarbeidet var også hovedtema under dialogmøtet mellom Europakommisjonen og Norge.

 • 22/09/14 - Høring av kommissærkandidatene i Europaparlamentet

  Formatet og tidsplanen er nå bestemt for de offentlige høringene av kommissærkandidatene. Høringene vil vare fra den 29. september til 7. oktober, og skal vurdere hver kandidats egnethet for stillingen.

 • 17/09/14 - Ukraina: Assosieringsavtale og forsterkede Russland-sanksjoner

  EU forsterker sanksjonene mot Russland i lys av Ukraina-krisen, mens en assosieringsavtale mellom EU og Ukraina bringer sistnevnte nærmere Europa

 • 10/09/14 - Forslag til ny Europakommisjon

  Den nye presidenten for Europakommisjonen, Jean-Claude Juncker, presenterte onsdag 10. september sammensetningen av det nye kommissærkollegiet samt organisasjonsstrukturen for Europakommisjonen for den neste femårsperioden. Juncker presenterte den nye Kommisjonen som "et sterkt, erfarent og endringsfokusert lag."

 • 03/09/14 - Lederskifte i EU-institusjonene

  Donald Tusk blir president i Det europeiske råd og  Federica Mogherini blir høyrepresentant for utenrikssaker.Under møtet i Det europeiske råd 30. august, utnevnte EUs stats- og regjeringssjefer Polens statsminister Donald Tusk som ny president i Det europeiske Råd. Italias utenriksminister Federica Mogherini ble utnevnt som EUs nye høyrepresentant for utenrikssaker og sikkerhetspolitikk. 

 • 08/08/14 - Den internasjonale dagen for verdens urfolk 9/8

  I anledning Den internasjonale dagen for verdens urfolk 9. august har EUs utenrikstjeneste (EEAS) publisert følgende uttalelse

 • 22/07/14 - Kommissær for det indre marked på norgesbesøk

  Norges tilknytning til EUs finanstilsyn var blant temaene da EUs visepresident og kommissær for det indre marked og tjenester, Michel Barnier, besøkte Oslo 21.-22. juli.

 • 08/07/14 - EIB bidrar til utvikling av bærekraftig sjøtransport mellom Norge og Danmark

  Den europeiske investeringsbanken (EIB) gir et lån på 124 millioner euro til Fjord Line for deres utvidelse av flåten med to nye LNG-cruiseferger som nå seiler mellom Bergen, Stavanger, Langesund og Hirtshals. MS "Stavangerfjord" og MS "Bergensfjord" ble levert av Bergen Group

 • 03/07/14 - Italia tar over formannskapet i Rådet

  Italia har nå tatt over det roterende formannskapet i Rådet etter Hellas. I den forbindelse har den italienske regjeringen lagt frem et arbeidsprogram som forteller hvilke saker som skal prioriteres de neste seks månedene.

 • 30/06/14 - Oppsummering av toppmøtet

  Fredag forrige uke nominerte EU-landenes ledere Jean-Claude Juncker til Europakommisjonens neste president

 • 27/06/14 - Fiskemuligheter i det nordøstlige Atlanterhav 2015

  Mens fiskebestandene i Nordøst-Atlanteren begynner å komme seg, er det fortsatt alvorlig overfiske i Middelhavet. Dette gir grunn til bekymring og vil påvirke fiskekvoter i årene fremover.

 • 26/06/14 - EU-erklæring på FNs internasjonale dag til støtte for torturofre

  EU har kommet med følgende erklæring på FNs internasjonale dag til støtte for torturofre

 • 26/06/14 - Fullt hus på helseseminar

  19. juni arrangerte EUs delegasjon til Norge i samarbeid med Helsedirektoratet et informasjonsseminar om EUs nye helseprogram for 2014-2020.

 • 24/06/14 - Pasientsikkerhet - gode fremskritt, men mer kan gjøres

  Kommisjonen har presentert en pasientsikkerhetspakke som viser hvordan Kommisjonen og EU-landene håndterer utfordringene rundt pasientsikkerhet. Pakken viser hva som er oppnådd siden 2012 og hvilke utfordringer som gjenstår.

 • 20/06/14 - EU-ambassadør Helen Campbell ønsker Europride i Oslo lykke til

  I forbindelse med at Europride igjen arrangeres i Oslo har vår ambassadør, Helen Campbell, skrevet en lykkeønskning

 • 16/06/14 - Nye rettigheter for Europas forbrukere

  For å begrense svindelen på internett kan nå alle EU-forbrukere hevde sine rettigheter under det nye forbrukerdirektivet. Har du kjøpt et produkt på nettet, men ombestemt deg? Send det tilbake innen 14 dager og få pengene tilbake.

 • 13/06/14 - Møte mellom religiøse ledere og EU

  Kommisjonen, Rådet og Parlamentet har møttes for å diskutere EUs fremtid med religiøse ledere og representanter fra kristne, muslimske, jødiske, hinduistiske, mormonske og andre religiøse samfunn.

 • 13/06/14 - Europeisk sportsuke

  I den siste utgaven av Eurobarometer som tar for seg sport og fysisk aktivitet i EU-landene, viste det seg at 60 % av EUs innbyggere sjelden eller aldri trener eller bedriver en eller annen form for idrett. Dette ønsker EU å endre på med innføringen av en europeisk sportsuke.

 • 28/05/14 - Europaparlamentsvalg 2014

  Valget til Europaparlamentet er nå over. Tiden fremover vil bli spennende med tanke på valg av ny kommisjonspresident og hvilke politiske grupper som vil finne en felles politisk plattform for å sette agendaen for det nye parlamentet.

 • 20/05/14 - Handelspolitikk i et ustabilt landbruksmarked

  Tirsdag 20. mai holdt EUs delegasjon til Norge og Statens landbruksforvaltning (SLF) et åpent seminar om hvordan EUs landbrukspolitikk har utviklet seg gjennom de siste årene i sammenheng med EUs internasjonale handelsavtaler innen landbruksområdet.

 • 19/05/14 - Island og Norge skal delta i Horisont 2020-programmet

  Island og Norge ble fredag de første landene utenfor EU som skal delta i Horisont 2020, et syvårig forsknings- og innovasjonsprogram som ble lansert av EU i januar.

 • 17/05/14 - EU støtter kampen mot homofobi

  Erklæring fra høyrepresentant Catherine Ashton, på vegne av EU i anledning den internasjonale dagen mot homofobi og transfobi, 17. mai 2014.

 • 17/05/14 - EU gratulerer Norge med grunnlovsjubileet

  EUs ambassadør til Norge, Helen Campbell vil på vegne av Den europeiske union ønske Norge til lykke med grunnlovsjubileet og feiringen av 17. mai 2014.

 • 15/05/14 - Rådskonklusjoner om EU og Arktis

  Utenriksrådet har konkludert med at de ønsker et større EU-engasjement i Arktis.

 • 13/05/14 - Europaparlamentsvalg: Valgvake

  Søndag 25. mai blir det valgvake i forbindelse med Europaparlamentsvalget 22. - 25. mai. Alle som er interessert i EU og Europa er velkomne til å delta. Det vil i løpet av kvelden av kvelden bli korte kommentarer og analyser.

 • 12/05/14 - Fullt hus da Europadagen ble feiret i Oslo

  Europadagen 2014 ble feiret med et fullsatt seminar på Oslo Militære Samfund. Temaet for årets Europadag var "Europa i verden" og dagen ble også brukt til å markere 20-års jubileet for ikrafttredelsen av EØS-avtalen og 10-års jubileet for EUs store utvidelse mot øst.

 • 22/04/14 - EUs økende internasjonale engasjement

  De siste årene har EU vist et økende internasjonalt engasjement – noe som vises tydelig i EUs forhold til land som Somalia, Iran og Ukraina. EU spiller en viktig rolle i disse landene og oppfattes som en viktig internasjonal aktør av sine allierte.

 • 22/04/14 - 13/05/14 - Europaquiz hos EU-delegasjonen 9. mai kl. 17

  EUs delegasjon til Norge arrangerer en uformell europaquiz. Det blir spørsmål innen forskjellige temaer som kan relateres til Europa, og premier til de flinkeste.

 • 10/04/14 - Tidligere EU-ambassadør Janos Herman blir spesialutsending for Sentral-Asia

  EUs høyrepresentant for utenrikssaker, Catherine Ashton, har utnevnt tidligere EU-ambassadør Janos Herman til EUs nye spesialutsending til Sentral-Asia.

 • 04/04/14 - Parlamentet vil fjerne roamingavgifter

  Europaparlamentet har stemt ja til et forslag om å fjerne roamingavgifter innen utgangen av 2015.

 • 02/04/14 - Syv kommissærer stiller til valg til Europaparlamentet

  I dag kunngjorde Kommisjonspresident Barroso at syv kommissærer stiller til valg til Europaparlamentet. Seks av disse vil ta permisjon fra sine vanlige plikter for å kunne delta aktivt i valgkampen.

 • 26/03/14 - Publikumsrekord for Den europeiske dokumentarfilmfestivalen

  Under årets europeiske dokumentarfilmfestival, Eurodok 2014, kunne ivrige dokumentarfilmentusiaster se totalt 30 filmer fra hele Europa. Festivalen gikk av stabelen i Oslo fra 19.-23. mars.

 • 25/03/14 - Presenterte EUs energi- og klimamål

  Mandag 24. mars arrangerte Delegasjonen et seminar om EUs 2030-rammeverk for klima og energipolitikk. Blant temaene som ble diskutert var de europeiske klima- og energimålene, EUs kvotehandelssystem, Norges innspill til 2030-pakken, energisikkerhet og samarbeidet mellom EU og Norge i de internasjonale forhandlingene.

 • 21/03/14 - Norsk gård blant vinnerne av EUs kulturarvpris

  Vinnerne av EUs pris for kulturarv (Europa Nostra-prisene) ble offentliggjort denne uken. Blant de utvalgte er en flott gård i Nes på Hedmarken.

 • 18/03/14 - EU med sanksjoner mot brudd på Ukrainas suverenitet

  I tråd med de europeiske statsledernes konklusjon tidligere denne måneden, har Rådet for utenrikssaker nå vedtatt restriktive tiltak mot enkeltpersoner som har krenket Ukrainas suverenitet og grenser.

 • 08/03/14 - Den internasjonale kvinnedagen

  Catherine Ashton, EUs høyrepresentant for utenrikssaker og sikkerhetspolitikk og visepresident i Kommisjonen, uttaler følgende i forbindelse med Den internasjonale kvinnedagen 2014.

 • 07/03/14 - Ukraina på agendaen i ekstraordinært EU-toppmøte

  Torsdag møttes de sentrale EU-toppene, medlemslandenes ledere og Ukrainas statsminister, Arseniy Yatsenyuk, for å diskutere situasjonen i landet.

 • 27/02/14 - Ashton mobiliserte støtte til Ukraina

  Etter sitt besøk i Kiev denne uken, kalte høyrepresentant for utenrikssaker og visepresident i Kommisjonen Catherine Ashton inn kommissærer og representanter for EUs ledere til et møte for å mobilisere støtte til Ukraina.

 • 26/02/14 - EU en viktig støttespiller i Ukraina

  EUs ambassadør til Norge, Helen Campbell, forklarte mer om EUs rolle i det konfliktrammede landet i en debatt om EU, Russland og nabolandene denne uken.

 • 21/02/14 - Nye kvalitetsprinsipper for europeisk turisme

  Kommisjonen har foreslått nye prinsipper som skal kvalitetssikre opplevelsen for turister som besøker EUs medlemsland.

 • 18/02/14 - EU-topp på Oslobesøk...

  Ekspedisjonssjef for Kommisjonens DG CONNECT, Robert Madelin, besøkte nylig Oslo i forbindelse hvor temaet blant annet var Europas digitale agenda.

 • 07/02/14 - Ledig stilling som administrasjonsmedarbeider

  Administrasjonsmedarbeideren vil være administrasjonssjefens stedfortreder ved behov, bistå med personaloppgaver, budsjettforvaltning, kontrakter etc.

 • 04/02/14 - EUs første antikorrupsjonsrapport

  Korrupsjon er en stor utfordring i Europa, og et problem som koster den europeiske økonomien rundt 120 milliarder euro hvert år. Derfor har nå Kommisjonen presentert EUs første antikorrupsjonsrapport

 • 23/01/14 - Forhandlinger om EØS-midlene er i gang

  22. januar begynte EU forhandlingene med EØS-/EFTA-landene om neste periodes EØS-bidrag. Den nåværende perioden varer ut april 2014, og man ønsker nå en forlengelse av ordningen utover dette.

 • 10/01/14 - Nordmann utnevnt til europeisk vitenskapelig råd

  Kommisjonen har i januar utnevnt tre nye medlemmer til Det vitenskapelige råd i European Research Council (ERC). Blant de tre er den norske professoren Nils Christian Stenseth fra Universitetet i Oslo, noe som gjør ham til den første nordmannen til å ta del i dette rådet.

 • 09/01/14 - Søkerseminarer om Erasmus+ i februar

  I 2014 introduseres EUs nye utdanningsprogram Erasmus+. Programmet gir skoler og andre læringsinstitusjoner mulighet for å samarbeide med partnere i andre europeiske land. I den sammenheng arrangerer Senter for internasjonalisering av utdanning (SIU) i februar søkerseminarer for institusjoner og organisasjoner tilknyttet grunnskoleopplæringen.

 • 02/01/14 - Hellas har formannskapet første halvår 2014

  Hellas har overtatt formannskapet i Rådet for Den europeiske union

 • 02/01/14 - Latvia har tatt i bruk euro

  Latvia tok i bruk euroen som betalingsmiddel 1. januar 2014 som det 18. landet i EU.