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Support to Civil Society Organizations and Local Authorities in Jamaica 

EuropeAid/151819/DD/ACT/JM 

Replies to requests for clarification 

 
 
Question 1   
 
This is in regards to the 10-30% of the total cost of the project that must be provided from other sources 
- at what point in the process do we need to show that this amount has been sourced (page 7)? 

Answer to Question 1  

In the concept note phase of the application, lead applicants are not yet required to show that the 
amount of co-financing has been sourced. In the Declaration by the Lead Applicant (p. 8 of the Concept 
Note – Annex A.1) the lead applicant will however need to confirm that he/she has “the sources of 
financing specified in section 2 of the Guidelines for Applicants” and that he/she has “sufficient financial 
capacity to carry out the proposed action or work programme” (Points 1 and 2 of the Declaration by the 
Lead Applicant). Also, the lead applicant will need to provide “an estimate of the requested EU 
contribution, as well as an indicative percentage of this contribution in relation to the total eligible costs 
of the action” (p. 17 of the Guidelines for Grant Applicants). 
 
If the lead applicant has been invited to submit a full application at a later stage, he/she will have to 
further specify the expected sources of funding (point 2.1.6 of the Full Application – Annex A.2 and 
worksheet 3 of the Budget Table – Annex B). In the budget table, the lead applicant will have to name 
the other contributions as well as indicate the conditions for funding. At this stage, the lead applicant is 
still free to adapt the percentage of co-financing required compared to what he/she had stated in the 
concept note, as long as the change stays within the minimum and maximum amount and percentages 
of co-financing (page 20 of the Guidelines).  
 
Next, full applications with go through the administrative check and the evaluation phase (Step 2). After 
that, eligibility verification will be performed for the applications that have been provisionally selected 
(Step 3). This check will also include a cross-check of the Declaration by the Lead Applicant with 
supporting documents (see above). This will hence be the stage in which the lead applicant will have to 
prove that he/she has the necessary sources of financing and sufficient financial capacity to carry out 
the proposed action.  
 
 
Question 2   
 
Is this grant categorized as an operating grant - please see paragraph 2.4.2 on page 27 - or is this in 
reference to operating cost component of the overall grant? 
 
Answer to Question 2   
 
The definition of an operating grant (in contrast to an action grant) can be found in section 6.1.1 of the 
PRAG: 

http://intragate.ec.europa.eu/dg/devco/prag/document.do?nodeNumber=6.1.1&locale=en
http://intragate.ec.europa.eu/dg/devco/prag/document.do?nodeNumber=6.1.1&locale=en
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“A grant is a financial donation/non-commercial payment by the contracting authority from the EU 
budget or the EDF given to a specific grant beneficiary to finance: 

 either an action intended to help achieve a Union policy objective (action grant); 
 or the operation (i.e. the running costs) of an entity which pursues an aim of general European 

interest and supports a European Union policy (operating grant).” “The duration of an operating 
grant may not exceed 12 months.” 

 
As the current grant is not intended to merely finance the running costs of a certain entity and it will run 
for over 12 months (page 11 of the Guidelines for grant applicants), it can be considered to be an action 
grant. 
 
Consequently and in accordance to paragraph 2.4.2 on page 27 of the Guidelines, no external audit 
report needs to be produced by an approved auditor as the requested EU contribution will be between 
EUR 200,000 and EUR 500,000 and will not exceed EUR 750,000.  
 
 
 
Question 3    
 
The budget template (Annex B) on the site https://webgate.ec.europa.eu/europeaid/online-
services/index.cfm?ADSSChck=1461765187780&do=publi.detPUB&nbPubliList=50&page=1&orderbyad=
Desc&searchtype=QS&aoref=151819&orderby=upd&userlanguage=en is inaccessible. Could you kindly 
provide an updated template? 
 
 
Answer to Question 3  
 
The system takes a time-out for servicing on Mondays between 14:00 and 15:00.  Annex B (and all other 
Annexes) should be accessible whilst the system is operational. Technical problems in PROSPECT are 
usually temporary and should be reported to the help-desk using the tab on the left.  
 
 
 
Question 4   
 
Please confirm whether two separate concept notes must be submitted for each lot provided that the 
applicant is eligible for Lots 1 and 2. 
 
 
Answer to Question 4 
 
Applications for each Lot should indeed be transmitted separately. However, please take into account 
the definitions of Civil Society Organizations (CSOs - Lot 1) and Local Authorities (LAs – Lot 2) to ascertain 
which categorization most suits your organization: 
 

https://webgate.ec.europa.eu/europeaid/online-services/index.cfm?ADSSChck=1461765187780&do=publi.detPUB&nbPubliList=50&page=1&orderbyad=Desc&searchtype=QS&aoref=151819&orderby=upd&userlanguage=en
https://webgate.ec.europa.eu/europeaid/online-services/index.cfm?ADSSChck=1461765187780&do=publi.detPUB&nbPubliList=50&page=1&orderbyad=Desc&searchtype=QS&aoref=151819&orderby=upd&userlanguage=en
https://webgate.ec.europa.eu/europeaid/online-services/index.cfm?ADSSChck=1461765187780&do=publi.detPUB&nbPubliList=50&page=1&orderbyad=Desc&searchtype=QS&aoref=151819&orderby=upd&userlanguage=en
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“Non-state actors/ civil society organizations include: non-governmental organizations (NGOs), 
organizations representing indigenous peoples, organizations representing national and/or ethnic 
minorities, local traders' associations and citizens' groups, cooperatives, trade unions, organizations 
representing economic and social interests, organizations fighting corruption and fraud and promoting 
good governance, civil rights organizations and organizations combating discrimination, local 
organizations (including networks) involved in decentralized regional cooperation and integration, 
consumer organizations, women's and youth organizations, teaching, cultural, research and scientific 
organizations, universities, churches and religious associations and communities, the media, and 
independent foundations, including independent political foundation.” (Page 8, footnote 6 of the 
Guidelines) 
 
“The term Local Authorities (LAs) refers to public institutions with legal personality, component of the 
state structure, below the level of central government and accountable to citizens.” (Page 4 of the 
Guidelines) 
 
It is also important to remember that: “CSOs may participate in the Lot for LAs (Lot 2) as co-applicant or 
affiliated entity only.  LAs may not participate in the Lot for CSOs (Lot 1).” (Page 4 of the Guidelines).   
 
This means that if a CSO is to participate in Lot 2 he must collaborate with a LA and it is the LA who will 
submit the grant application as the Lead Applicant. 
 
 
Question 5 
 
I am now looking at the Concept Note form and aside from the instructions therein and the general 
EU Practical Guide are there a set of Guidelines which outline the purpose of the Call, budget items 
which are eligible, eligibility of applicants etc.? 
 
Answer to Question 5 
 
The Guidelines for Grant Applicants is the first document in the series of documents that accompany this 
call for proposals and can be found at http://eeas.europa.eu/delegations/jamaica/index_en.htm.  As 
named, it is the Guidelines for Grant Applicants that outline all areas including the purpose of the call, 
eligible costs guidelines, eligibility of applicants, etc. 
 
 
Question 6 
 
Section 2.1.1 point 4 which states ‘be established in Jamaica’ with footnote “any legal entity whose 
statutes have been established in another country cannot be considered an eligible local organisation, 
even if the statutes are registered locally or a ‘Memorandum of Understanding’ has been concluded.” 
 
In the session you indicated that local registered entities can apply, will this response be uploaded to the 
website? If not, would you be able to confirm this in writing? 
 
 
 

http://eeas.europa.eu/delegations/jamaica/index_en.htm
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Answer to Question 6 
 
The rules of the Guidelines for Grant Applicants supersedes the presentation made in the Information 
Session, as was stated.  The Guidelines have outlined that the entity must be established in Jamaica.  
This means that the head office of the entity must be located in the eligible country which at this time is 
Jamaica. Footnote 7 states that "In this respect, any legal entity whose statutes have been established in 
another country cannot be considered an eligible local organization, even if the statutes are registered 
locally or a 'Memorandum of Understanding' has been concluded". 
 
 
 
 

 


