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CLARIFICATIONS No.1 
 

 
A. ELIGIBILITY OF ORGANISATIONS AND ACTIONS   
 
No.  Question 

 
Answers 

 
1 Does the Call for Proposals also foresee 

to support actions promoting the rights 
and participation of disabled people? 
 
 

Yes. Please note that according to the 
Guidelines for Applicants (section 1.2.2, page 
5) the priorities of the CfP include: “…other 
key governance focused actions, for example in 
peace building, promotion of rule of law and 
rights of children and other weaker segments 
of society are encouraged” and assistance 
services to marginalised and vulnerable 
groups. Further, projects anticipated under lot 
1 are expected to contribute to improving and 
expanding civic education and assistance 
services to marginalised segments of society, 
including women empowerment. 

2 Does the Call for Proposals and the 
programme focus on hardcore 
development activities such as 
construction of health facilities, water 
supply etc.? 

Please refer to Page 11 of the Guidelines. Lot 
3 aims at piloting and promoting innovative 
actions to address key local level development 
issues. It is also clearly indicated that the 
activities to be implemented should be 
alternative and complementary to mainstream 
efforts of other key development actors. The 
actions should also foster inclusive processes 
in the planning and management of the 
initiative, incorporating phase-out and scale-
up plans. Note also under Lot 1, grantees may 
establish and run centres that provide 
assistance services as complementary to legal 
aid and information based actions benefiting 
the vulnerable and marginalised groups. 

3 Does previous experience of an 
organisation count for this Call for 
Proposals? 

Please refer to the point 1.1 of the Evaluation 
Grid for Full Applications on Page 21 of the 
Guidelines for Applicants. 



4 We hope that lot 1 would be attempted 
both by Ethiopian Charities & Societies 
and Ethiopian Resident Charities to 
contribute to MDGs.  So, we hope that the 
current Call would include Ethiopian 
Resident Charities to undertake lot 1. 

Please refer to section 2.1.1 of the Guidelines 
for Applicants where the eligibility for Lot 1 
application is restricted to ‘Ethiopian’ 
Charities and Societies and their consortia or 
NSAs for which the CSP does not apply. 

5 Are 'Ethiopian Resident Charities' 
(according to the definition provided in 
the Charities and Societies Proclamation) 
eligible for this Call for Proposals? 

 

Please refer to Section 2.1.1 of the Guidelines 
for Applicants. Only Lot 1 is restricted to 
‘Ethiopian’ Charities or Societies or a 
consortium of such organisations or NSAs for 
which the Charities and Societies 
Proclamation does not apply.  

6 Can international NGOs apply for 
funding? 

According to 2.1.1 and 2.1.2 of the Guidelines 
for Applicants international organisations can 
only apply as partners but not as lead 
applicants. 

7 Can the actions also address emerging 
needs in other than emerging regions?  
 

It is up to the applicant to propose actions 
within the priorities of the CfP and 
contributing to its objective. 

 
 
B. APPLICATION PROCEDURES    
 

No.  Question Answer 

8 

 

Is there any other address except the one 
mentioned in the Guidelines for 
Applicants where organisations outside 
Addis can deliver the applications to? 

No, all applications have to be sent by 
registered mail or by a private courier service 
or submitted by-hand to the Finance and 
Contracts Section of the EU Delegation in 
Addis Ababa. The option of sending by a 
registered mail should save applicants from 
travelling to Addis Ababa and the office of the 
EU Delegation. 

9 Supposing we send the Concept Note on 
February 1 or earlier by registered mail, 
and if it does not reach the EU Delegation 
by 4th February will that lead to a 
disqualification?   

Please refer to Section 2.2.3 of the Guidelines 
for Applicants. The Contracting Authority 
checks the date of dispatch, the postmark or 
the date of the deposit slip of the registered 
mail to verify if the deadline for submission 
was met or not. Applicants are advised to 
submit in good time so that the mail reaches 
either in advance or during the 1st week after 
the deadline. 



10 PADOR registration is obligatory, and 
this might create a burden for some 
applicants. Is there a possibility to 
derogate from this obligation? 

Please refer to section 2.2 of the Guidelines for 
Applicants. If an organisation is in a situation 
where it is impossible to register in PADOR, it 
shall submit a justification proving that such 
impossibility is of a general nature and goes 
beyond the control of the applicant and or its 
partner(s). In this case, the applicant and/or 
the partners concerned shall complete the 
"PADOR off-line form" in annex of these 
Guidelines and send it by the submission 
deadline along with the application to the 
address indicated in sections 2.2.2 and 2.2.6.   

11 Getting registered in PADOR for grants 
application above EURO 25,000 is 
obligatory. While checking the database 
online, it says: “Following the entry into 
force of the new Financial Regulation the 
PADOR database will be temporarily 
unavailable for implementing the 
necessary developments from 01.01.2013 
until 07.01.2013 until 00.00.  …. ” So 
how can we register for the obligatory 
PADOR under such situation? 

Please note that all questions related to the 
registration in PADOR should be addressed to 
the PADOR helpdesk at: Europeaid-
pador@ec.europa.eu. Also one may consider 
filling the PADOR off-line form included in the 
Annex to the Call for Proposals if online 
registration is objectively impossible. 
However, the temporarily unavailability of 
PADOR does not prevent applicants from 
registering outside these days.   

 
12 Is there a specific template for the 

Concept Notes? 
Please see Part A of the Grant Application 
Form. There is no specific template but please 
follow the clear instructions of Part A. 

 
 
 
C. CO-FINANCING AND BUDGET  
 
 
No 

 
Question 
 

 
Answer  
 

13 
 
 
 

What does the grant size exactly mean?  
 
 
 
 

The grant size indicates the amount of the EU 
contribution one can request for a single 
project. It does not include the contribution (co-
financing) from the applicants’ own sources, 
which should be a minimum of 10% (unless the 
request is for full-financing). 

14 Does the maximum grant amount cover 
the whole proposed project 
implementation period or is it per year? 

The maximum grant amount covers the whole 
project implementation period. 



15 What is meant by contribution in kind? Contributions in kind usually includes the 
provision or allocation of existing goods or 
services by the grant beneficiary. Contributions 
in kind do not, therefore, involve any 
expenditure from the project budget and cannot 
be entered in project accounts. 

16 Is the provision of staff a contribution in 
kind? 

According to articles 14.2 and 14.5 of the 
General Conditions, the cost of staff assigned to 
the action is considered as an eligible cost, not 
a contribution in kind. 

17 What if the beneficiary is providing its 
own equipment for the implementation of 
the action? Can this not be taken as part of 
the co-financing? 

The Contracting Authority is aware that the 
beneficiary might also use already purchased 
equipment, or even labour for the 
implementation of the action. However, this 
cannot be converted into monetary form and 
considered as co-financing. When the 
beneficiary's own equipment is provided for an 
action, the running cost may be charged as 
direct costs, but the cost of use is normally 
considered to be covered within indirect costs. 

18 Is there a possibility of revising the 
provision related to contribution in-kind 
so that it is considered as co-financing?  

There is no possibility of revising the provision 
or the rule on contribution in kind.   

19 Mobilising the 10% co-financing can be 
challenging for a beneficiary. Is there a 
possibility to increase the EU 
contribution? 

The Guidelines for Applicants clearly stipulate 
that the maximum percentage of the grant (EU 
contribution) is 90%. There is no possibility to 
request a grant size of more than 90% of the 
total eligible costs. However, in exceptional 
cases the grant may cover the entire eligible 
costs if financing in full is duly justified and 
deemed essential to carry out the action. 

20 Please explain to us the co-financing rule 
of a minimum of 50% from the 
Contracting Authority. 

It means, for example if the total eligible 
project cost is 300,000 EUR one can request 
from the Contracting Authority (European 
Commission) a minimum of 50% of the total 
project cost which would be 150,000. The 
balance 50% (150,000 EUR) should be the co-
financing or contribution by the grantee from 
other sources. On the other hand, if the total 
eligible project cost is 200,000 EUR, the 
minimum 50% contribution (which is 100,000 
EUR) is not applicable and acceptable as the 
Contracting Authority has also set the minimum 
amount to be requested per project to be 
150,000 EUR. 



21 Can one apply for a smaller grant amount 
than the minimum indicated, say 100,000 
Euro?  

No, under this Call for Proposals the minimum 
amount to be requested from the Contracting 
Authority for a single project is 150,000 Euro. 

22 Is CSF II exempted from the application 
of the 70:30 Guideline of the Charities 
and Societies Proclamation? 

No. Applicants are expected to comply with the 
provisions of the 70:30 Guideline. 

23 Will the max. 7% of eligible indirect costs 
be considered as administrative costs 
according to the Charities and Societies 
Proclamation and its 70:30 Guideline? 

Generally it is not up to the Contracting 
Authority to decide which costs of the actions 
will be categorised as administrative costs 
according to the CSP and the 70:30 Guideline. 
However, the 7% indirect costs are  meant to 
cover overheads/administrative costs that are 
not included in the budget for the action (Annex 
B: Budget).  

 
 
D. GEOGRAPHICAL AND REGIONAL TARGETS   
 
No 
 

Question Answer 
 

24 
 
 

Are applications expected to cover a 
certain number of kebeles, woredas or 
regions? 

No, the Guidelines for Applicants do not foresee 
that proposed actions need to cover a specific 
number of Woredas or Regions. 

25 Is there a regional lot foreseen? Is it an 
added value to target remote regions in the 
proposed action? 

This CfP does not have a regional lot but lot 3 
foresees projects improving maternal health in 
emerging regions (refer to foot-note number 4 
on page 9 of the Guideline for Applicants). It is 
up to the applicant to identify regions and 
justify needs. 

26 If we want to apply for Lot 3, can we 
apply to work in the regions out of the 
four emerging regions you specified on 
the Call for Proposals? 

Please note that according to the Guidelines for 
Applicants only maternal health related actions 
are restricted to the four emerging regions. 

27 You are considering remote areas that are 
pastoral and peripheral ones such as 
Somalia, Afar, Benshangul Gumuz, 
Gambella and Afar regions. Still there 
zones that are of the same ecosystem with 
these emerging regions. For example, in 
Oromia region Hararge has similar   
ecosystem with Somali, Ilubabor has with 
Gambella, kelem Wollega with 
Benishangul Gumuz, as well as East Shoa 
with Afar regions. So, we hope that you 
also consider environmentally sustainable 

Please note that there are no geographical 
restrictions to implement environmental 
sustainability related actions under lot 3. Only 
maternal health related actions are restricted to 
the four emerging regions.  

 

 



these zones of Oromia like other emerging 
regions. Excluding major regions for 
environmental sustainability would 
directly or indirectly affect the emerging 
regions. So we hope that you consider 
environmental sustainability of major 
regions as well like Oromia regions. 

 

E. PARTNERSHIPS  

No Question Answer  

28 Is it obligatory to include partners in the 
application? 

No, as indicated under section 2.1.2, applicants 
may apply and act individually. However, 
partnerships are generally encouraged. 

29 Can governmental institutions be included 
in the applications as partners? 

It is stipulated under section 2.1.2 of the 
Guidelines for Applicants that partners also 
need to satisfy the same eligibility criteria as 
the lead applicant. However, it should be noted 
that strengthening the dialogue and 
cooperation with governmental institutions at 
all levels is an encouraged actionable area. 

30 Can organisations partner with different 
lead applicants and thus be involved in 
different lots? 

Please refer to the last paragraph under section 
2.1.3 (on page 12) of the Guidelines for 
Applicants where it is clearly indicated that 
partners may take part in more than one 
application. 

31 Can we partner with CSOs located outside 
of our locality, and in other Regions?   

The Guidelines for Applicants have no 
geographical limitation or restriction on 
partnering among CSOs working in different 
regions within Ethiopia.  

32 How is the modality for partnership with 
registered Ethiopian CSOs to apply for the 
three lots by an international NGO? 

 

Please refer to section 2.1.1. of the Guidelines 
for Applicants.  Under the current Call for 
Proposals eligibility is limited to national non-
state actors of Ethiopia. NGOs with their head-
quarters in the European Union can be 
‘partners’ in applications of national NSAs. 

33 How can we establish an effective 
partnership?  

It is generally advisable that one partners with 
another CSO on the basis of good 
understanding of objectives, track-record of 
experiences, and by recognising the 
complementarity qualities. A thorough 
discussion and understanding is needed at early 
stage on roles and responsibilities. 



 
 

 

34 How can we involve smaller organisations 
with less management capacity in the 
actions?  

It is up to the applicant to propose how to 
involve partners, associates and sub-grantees. 

35 The guidelines say organisations that have 
their headquarters in a Member State of 
the European Union and also having 
established offices in Ethiopia are eligible 
as partners.  We are not clear about the 
modality of partnership for organizations 
such as Concern. Does this mean partner 
to European Union or some other local 
CSOs?   

NGOs having their headquarters in an EU 
Member State can only appear as partners in 
applications of national NSAs.  

 

36 It is written as an applicant may not 
submit more than one application under 
the announced call for proposals, it is also 
written that partners may take part in more 
than one application. These statements are 
ambiguous. And as a local organisation 
working in different rural targeted 
developmental areas, is it possible for us 
to submit two concept notes. 

As stipulated in the Guidelines, applicants can 
only submit only one concept note. However, 
partners may take part in more than one 
application. 


