
Frequently Asked Questions 
2nd Call for Project Proposals for the Greece-Albania IPA 

Cross Border Cooperation Programme 2007-2013 
 

 
Question 1 
 
According to the first call for proposals of the programme, organizations located 
outside the programme area were allowed to participate provided that the foreseen 
activities would be implemented only in the programme area. Will the above situation 
apply to the 2nd call too?  
 
Answer to question 1 
 
According to the 2nd call for project proposals and in particular paragraph 6 “Eligible 
Partners” (pg .5)  project proposals must include at least one partner from the 
Programme area (eligible and adjacent) of each country participating in the 
programme. Therefore, the answer is yes, providing there are at least one partner from 
each country's Programme area (eligible and adjacent). The fact that foreseen 
activities would be implemented only in the programme area (eligible or adjacent) is a 
condition for all activities implemented under this Call for Proposals. 
 
Question 2 
 

1. Is Aristotle University of Thessaloniki  eligible to participate as Leader or 
Partner? 

2. Is there a limit in the number of proposals that  someone can participate as 
Leader or Partner? 

3. Does the programme funding covers equally the participants from non-eligible 
or adjacent areas? 

 
Answer to question 2 
 

1) Eligible partners are those who meet the criteria stated in paragraph 6 (pg.5) of 
the call’s announcement. According to the paragraph above, project proposals 
must include at least one partner from the programme area (eligible and 
adjacent) of each country participating in the programme. Further below it is 
explained that Partners from each country shall appoint a Lead Partner among 
them that shall assume responsibilities according to the Lead Partner 
principle…One of these two Lead Partners participating in the project will be 
also nominated as the Overall Lead Partner.  

2) There is no limit in the number of proposals that someone can participate in as 
Lead Partner or Project Partner.  

3) Programme funding may cover all the ELIGIBLE project partners. According 
to the IPA Regulation, adjacent areas can receive up to 20% of the Programme 
EU contribution (pg.3, call announcement). The 20% limit refers to the 
programme and not the budget of each project.  

 
 



Question 3 
 
Refering to the 2nd Call of INTERREG Greece - Albania I would like to ask you a 
question regarding the preparation costs. In order that the preparation costs to be 
eligible can this be guaranteed through a contract refering to the preparation costs 
with date of signing before the submission of the proposal and the invoice for the 
relative expenditure has a date that proceeds the date of the project's decision of 
approval? Or for the elibibility of preparation costs is obligatory the invoicing of 
preparation costs to be before the date of the submission? 
 
Answer to question 3 
 
Expenditure prior to the project proposal selection is eligible subject to the limits set 
in the Call for proposals and in the Programme Manual. Please refer to chapter 2.2.3. 
The following should be taken also into account (for Greek partners): 

1.      The contract referring to the preparation costs should be signed after the date 
of approval of the Programme and before the date of submission of the 
Application Form;   

2. The invoicing must be done according to the contract’s provisions and to the 
Greek Accounting Books and Records (in Greek: Κώδικας Βιβλίων και 
Στοιχείων).    

3. The payment of the invoice can be done at the later stage (but always within 
the duration of the project as approved).  

4. The expenses must be included in the first request of verification to the 
Controllers.   

Albanian applicants/partners should read carefully the provisions of chapter 2.2.3. and 
the section 'Preparation costs' on page 25. Preparation costs are eligible only if they 
have been incurred by the Partner in Greece. 
 
Question 4 
 
I would kindly request clarification on whether International Organizations are 
eligible as project leaders and/or project partners under the 2nd Call IPA “Cross 
border cooperation between Albania and Greece” 2007-2013? 
Thank you in advance for your assistance 
 
 
Answer to question 4  
 
According to paragraph 6 “Eligible Partnerships” of the Announcement of the 2nd 
Call for Project Proposals, the call is only addressed to: 
 
a. national, regional or local public authorities; 
b. bodies governed by public law1, having legal personality, other than legal entities 

defined under paragraph a, established for the specific purpose of meeting needs 

                                                 
1 Bodies governed by public law as defined in Article 1(9) of Directive 2004/18/EC of the European 
Parliament and of the Council of 31 March 2004 on the coordination of procedures for the award of 
public works contracts, public supply contracts and public service contracts (http://eur-



in the general interest (needs not having an industrial or commercial character), 

and which fulfil at least one of the following conditions: 

i. be financed, for the most part, by the national, regional or local 

authorities, or other bodies governed by public law or 

ii. be subject to management supervision by those bodies or  

iii. have an administrative, managerial or supervisory board, more than 

half of whose members are appointed by the national, regional or local 

authorities, or by other bodies governed by public law; 

c. private organizations: non profit organizations founded according to applicable 

legal framework/law in the respective country can be eligible under the following 

conditions: 

• they do not have a commercial or industrial character or activities  

• they are non- profit2 and have a legal  personality.  

Therefore International Organisations are not eligible to participate in the Programme 
under this Call for Proposals. 
 
Question 5 
 
"Could an eligible institution (e.g. University) outside of the eligible area of the 
Programme (e.g. the Region of Thessaly) participate in the 2nd Call as Partner or even 
as a Lead Partner with all the related rights and responsibilities? If yes, under which 
conditions (if any)?" 
 
Answer to question 5 
 
Please refer to question 2. 
 

                                                                                                                                            
lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2004:134:0114:0240:EN:PDF) and in compliance 
with the national legislation of each participating country. 
2 Profit is the making of gain in business activities for the benefit of the owners of the business 

(paying out dividends). 


