Kommissær Olli Rehn om situasjonen i Kypros (25/03/2013)

Olli Rehn sier at Kypros går en vanskelig tid i møte. Han er likevel sikker på at landet vil komme seg gjennom de økonomiske vanskelighetene med EUs støtte.

Natt til mandag ble EUs finansministre enige om en ny og revidert redningspakke til Kypros.

- Det har vært absolutt nødvendig å oppnå enighet om den økonomiske redningspakken for Kypros. Nå som denne avtalen er på plass, kan vi begynne å hjelpe det kypriotiske folket med å gjenoppbygge økonomien, opplyser kommissær for økonomiske spørsmål og pengepolitikk Olli Rehn på Eurogruppens pressekonferanse mandag formiddag.

Redningspakken er basert på et felles forslag fra "Troikaen" som består av Europakommisjonen, Den europeiske sentralbanken og IMF. Rehn forteller at Kommisjonen har arbeidet hardt i flere måneder for å finne en bærekraftig løsning.

- Det har vært en spesielt komplisert prosess. I forrige uke befant vi oss i en situasjon der vi ikke hadde noen optimale løsninger, kun vanskelige valg. I de seneste dagene har dette vist seg å stemme enda mer.

Rehn understreker at Kommisjonen vil gjøre alt i dens makt for å begrense de sosiale konsekvensene og skjerme de mest utsatte gruppene for det økonomiske sjokket. Han understreker at Kypros er en del av det europeiske fellesskapet, og at EU vil stå ved kypriotenes side under krisen.

- Jeg ønsker å si dette til våre felles europeere på Kypros: Kypros og kypriotene har gjennomgått svært vanskelige tider tidligere. Det vil også være tøffe tider fremover, men jeg er sikker på at vi vil overvinne disse vanskelighetene ved å arbeide hardt sammen, sier Rehn.

Rehn opplyser om at kommisjonspresident Barroso planlegger å opprette en egen arbeidsgruppe for Kypros, med støtte fra Kypros president Anastasiades. Arbeidsgruppen skal bistå kypriotiske autoriteter med teknisk assistanse, og vil ha et spesielt fokus på arbeidsplasser, konkurranseevne og vekst.

- Det vil være nødvendig å gjenoppbygge den kyprotiske økonomien på ny grunn. Kommisjonen er forberedt på å mobilisere alle tilgjengelige ressurser for å hjelpe kypriotene å møte denne utfordringen, forteller Rehn.