Avtale mellom Serbia og Kosovo baner vei for EU-medlemskap (23/04/2013)

Kommisjonen anbefaler å åpne medlemskapsforhandlinger med Serbia, tre dager etter at det ble inngått en historisk avtale mellom Serbia og Kosovo.

Kosovos statsminister Hashim Thaci og EUs høyrepresentant for utenrikssaker og sikkerhetspolitikk Catherine AshtonSom følge av fremgangen i samarbeidet mellom de to landene, anbefaler Kommisjonen i to nye rapporter at EU åpner medlemskapsforhandlinger med Serbia, og forhandlinger om en stabiliserings- og assosieringsavtale (SAA) med Kosovo. Rapportene ble lansert av Kommisjonen og EUs høyrepresentant for utenrikssaker tre dager etter at Serbia og Kosovo inngikk en historisk avtale, som resultat av en dialog tilrettelagt av EU.

- [Dette] markerer et avgjørende brudd med fortiden og et felles steg mot en europeisk fremtid. Jeg vil rose lederne i Serbia og Kosovo for deres mot og visjoner. Jeg er beæret over å kunne bidra i denne prosessen, uttalte høyrepresentant for utenrikssaker og sikkerhetspolitikk, Catherine Ashton, på mandag.

Rapportene måler fremgangen Serbia og Kosovo har gjort i europeisk integrasjon. Rapporten om Serbia viser at landet har gått aktivt inn for dialog med Kosovo, og implementert de avtalene partene har enes om. Rapporten viser også at Serbia har styrket reformer innen blant annet rettspraksis, ytringsfrihet, tiltak mot diskriminering og beskyttelse av minoriteter, og har bidratt positivt til regionalt samarbeid. Det understrekes imidlertid at disse tiltakene må videreføres over tid.

I rapporten om Kosovo anbefaler Kommisjonen at det åpnes SAA-forhandlinger, som vil være et viktig steg på veien til EU-medlemskap. En slik avtale vil liberalisere Kosovos handel med EU, og etablerer felles politiske og økonomiske mål. Kommisjonen har også anbefalt at Kosovo innlemmes i en rekke EU-programmer. Dersom dette godkjennes av Det europeiske råd, vil Kosovo delta i 22 EU-programmer.

- Serbia og Kosovo har bevist at de kan fokusere på fremtiden fremfor å forbli fastlåst i fortiden. Våre anbefalinger i dag er derfor klare: både Serbia og Kosovo fortjener å bevege seg videre mot deres EU-mål. Dette er gode nyheter for folket i både Serbia og Kosovo, og i hele regionen, sa EU-kommissær for utvidelse og naboskapspolitikk, Štefan Füle.

Les Kommisjonens pressemeldinger her og her.