EU gjør mobilbruk billigere (02/07/2013)

1. juli trådte EUs nye makspriser for mobiltrafikk i kraft, og gjorde datanedlasting i et annet EU-land 36 % billigere. I Kroatia ble roaming hele 15 ganger billigere. Endringene gjelder også for Norge gjennom EØS-avtalen.

EUs roamingforordning gjør at nedlasting av data blir 36 % billigere, noe som gjør det langt rimeligere å laste ned kart, se videoklipp, lese e-post eller holde deg oppdatert på sosiale medier når du reiser i EU. Dataroaming er nå 91 % billigere enn i 2007, og i denne perioden har dataroaming vokst med 630 %. Dette innebærer at både forbrukere og mobiloperatører har fått nye muligheter takket være EUs innsats.

I tilegg har EU oppnådd prisnedsettelser for oppringning, sms og data på over 80 % siden 2007.

EUs borgere foretar hvert år flere millioner besøk til Kroatia og landets inntreden i EU 1. juli fører til store besparelser for europeiske ferierende. De nye EU-reglene gir 15 ganger så billig datanedlasting og det er nå ti ganger så billig å sende sms eller ringe til et annet EU-land.

Visepresidenten i Kommisjonen Neelie Kroes utalte: »EU skal være relevant for innbyggernes liv. De siste prisnedsettelsene betyr at EU-borgerne får mer å rutte med, og de er et viktig skritt på veien mot å avskaffe disse pristilleggene en gang for alle. Dette er bra både for forbrukere og selskaper siden det fjerner forbrukernes tilbakeholdenhet til mobilbruk, noe som vil få markedet til å vokse.

De nye maksprisene som trådte i kraft 1. juli er:

  • Nedlasting av data eller surfing på internett: 45 cent pr. megabyte (MB) (belastes pr. brukte kilobyte). + mva (nedsettelse med 36 % i forhold til 2012).
  • Ringe: 24 cent pr. minutt + mva (nedsettelse med 17 % i forhold til 2012).
  • Innkommende anrop: 7 cent pr. minutt + mva (nedsettelse med 12,5 % i forhold til 2012).
  • SMS: 8 cent + mva (nedsettelse med 11 % i forhold til 2012).

Teleoperatørene står fritt til å tilby lavere takster, og noen har allerede begynt å fjerne roamingtilegg for telefoni- og sms-tjenester eller tilbyr et roamingfritt område på tvers av flere land.


Mer informasjon